nainen matkalla yksin

Yksin matkaava nainen – turvassa vai ei?

Onko naisena yksin matkaaminen turvallista? Onko yksin reissuun lähtemisessä mitään järkeä? Entä voisiko naiseudesta olla matkustaessa myös jotakin hyötyä?

Tänään vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Se pisti minut ajattelemaan naiseutta ja naisena matkustamista. Kuten tiedätte, olen nainen ja matkustan usein myös yksin. Eikö se ole pelottavaa? Miten ihmeessä uskallan matkustaa yksin ja vielä kaiken kukkuraksi naisena?

Kävin jonkin aikaa sitten katsomassa elokuvan Wild − Villi vaellus, jota suosittelen lämpimästi kaikille. Elokuvassa yksin vaeltava nainen matkaa kuuluisan vaellusreitin Meksikon rajalta aina Kanadan rajalle asti. Paljastamatta elokuvan juonta, muutama tilanne jäi minulla erityisesti mieleen. Nuo tilanteet edustavat naisena matkustamisen kahta ääripäätä, hyvää ja huonoa puolta.

Yksin matkalla naisena — Turvallista vai ei?

Turvallisuus, sen kanssa ei kukaan halua riskeerata. Yksin kulkiessani joudun miettimään, onko hyvä idea liikkua yksin pimeällä, mennä yksin metsään, uida autiolla rannalla tai edes majoittua kaukaisessa mökissä. Miestä ei raiskata autiolla saarella, naisena joutuu ottamaan tällaiset asiat eri lailla huomioon. En koskaan mene yksin uimaan hiljaiselle rannalle, liian kaukana kaikesta – en yksin. En myöskään liiku pimeällä juurikaan vaan ajoitan elämäni rytmin valoisaan aikaan, jos se on mahdollista.

Entäs majoittuminen liian hiljaisessa paikassa? Jos jotain sattuu, olen aivan yksin. Kerran vuokrasin maailman mukavimman mökin kaukaisen pellon laidalla ja vasta pimeän tultua pieni pelko hiipi sisimpääni. Olin liian kaukana kaikesta, ilman kenenkään turvaa. Selvisin ja loppujen lopuksi tämä paikka on ollut yksi rakkaimmista majapaikoistani.

Entäs, kun kävelin yksin bikineissä keskellä metsää Espanjassa, rannalta rannalle. Metsässä, pusikossa, makasi mies tekemässä arvaatte kyllä mitä. Pelkäsin. Tajusin, että ei ehkä kannata ainakaan bikineissä kävellä yksin metsässä. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut, onneksi.

Liftaaminen naisena? Isompi riski, mutta toisaalta naisena saattaa helpommin herättää luottamusta ja saada helpommin kyydin. Sohvasurffaus? Siinäkin piilee naisena hieman erilaiset riskit kuin miehillä, mutta toisten arvioihin majoittajista on helppoa luottaa.

Nainen yksin matkalla — Myös etuja löytyy

Yksin naisena matkaamisessa todellakin on riskinsä, mutta elokuvassakin on kohtaus, joka symboloi yksin naisena matkaamisen etuja todella kuvaavasti. Yksin naisena reissatessani saan loistavaa kohtelua. Minusta pidetään huolta ja minua pidetään usein kuin kukkaa kämmenellä, välillä aivan uskomattomillakin tavoilla.

Saan ilmaisia taksikyytejä, ilmaisia ruoka-annoksia ja saan apua miehistä voimaa vaativissa asioissa. Minua varten kiivetään puihin hakemaan kookoksia. Nainen pulassa ei ole kauaa nainen pulassa ja onnekseni usein apu on aivan pyyteetöntä. Toki poikkeuksiakin on ja ne kannattaa haistaa jo kaukaa.

Minua kohdellaan usein kuin prinsessaa ja välillä hymyilemällä pääsen paikkoihin, joihin miehenä en välttämättä pääsisi. Toisaalta, hymyn tai ulkonäön ei tietysti pitäisi olla syy etuoikeutettuun kohteluun, sen ymmärrän toki.  Naisiin vain luotetaan maailmalla usein miehiä enemmän ja se auttaa joissakin tilanteissa.

Kuten kaikessa tässä elämässä, tälläkin asialla on siis kaksi puolta. Elämä on yhtä yinia ja yangia. Mikään asia ei ole pelkästään mustavalkoinen. Järki päässä ja sydäntä kuunnellen pääsee yksin reissaavana naisenakin pitkälle. Aina voi myös toivoa matkaansa hyvää onnea, joskus sitä todellakin tarvitaan.


Psst! Ehkä haluat lukea myös Me too -kampanjan inspiroiman jutun samasta aiheesta? Myös Seikkailijattaret-sivustolla on monta kiinnostavaa juttua aiheesta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top