intian viisumi

Yksi viisumi Intiaan, kiitos

Intiaan matkustava tarvitsee viisumin. Vielä muutama vuosi sitten maan viisumin sai suoraan lentokentältä, mutta nyt Intiaan matkaavalla on edessä pieni paperiviidakko. Viisumin saa kätevästi, mutta seuraavilla vinkeillä saatat säästää hieman hermojasi.

Oli aika, kun Intiaan pystyi matkustamaan ilman etukäteissäätöä viisumin kanssa. Edellisellä Intian matkallani muutama vuosi sitten riitti useassa Aasian maassa käytettty visa on arrival -viisumi eli lentokentältä hankittu viisumi. Tuohon aikaan kyseinen viisumikäytäntö oli vielä kovin uusi ja myös toimimaton.

Vietin tuolloin muutaman tunnin lentokentän avarassa aulassa käytännössä vain odotellen jonossa muutaman muun suomalaisen kanssa. Kentän työntekijät passittivat meitä huoneesta huoneeseen ja tiskiltä tiskille. Yhdellä tiskillä piti vaihtaa rahaa, toisella joku kirjoitti käsin nimeni kirjaan ja kolmannella joku leimasi käsin kirjoitetun paperin. Hierarkia on kova, eikä passinleimaaja pysty esimerkiksi kirjoittamaan nimeä kirjaan. Prosessissa kesti ja kesti ja loppujen lopuksi epäselvästi ja käsin kirjoitettu viisumi koitui melkein ongelmaksi jatkolennolla. Loppu hyvin, kaikki hyvin. Pääsimme kohteeseen ja matka oli upea.

Prosessissa kesti ja kesti ja loppujen lopuksi epäselvästi ja käsin kirjoitettu viisumi koitui melkein ongelmaksi jatkolennolla.

Nyt käytäntö viisumista on muuttunut. Viisumiprosessissa kestää keskimäärin kolme arkipäivää ja tarra passiin haetaan Helsingin Kulosaaressa sijaitsevasta suurlähetystöstä. Ennen lähetystöön ryntäämistä pitää netissä täyttää ja täytön jälkeen tulostaa kaksi sivua englanninkielisiä lomakkeita. Lomake tuntuu vaikealta täyttää, mutta puhelinsoiton jälkeen selvisi, ettei se aivan niin tarkkaa olekaan. Jätin muun muassa täyttämättä kohdan kaikista viimeisen 10 vuoden aikana vierailluista maista totuudenmukaisesti. En myöskään osannut nimetä kontaktihenkilöä Intiaan, joten pistin lomakkeeseen vain Suomessa asuvan, intilalaisen tuttavan nimen. Ilmeisesti hotellin nimi olisi kelvannut tässä kohtaa myös. Näpyttelin vahingossa myös sosiaaliturvatunnukseeni yhden virheen, joka oli virkailijan sanojen mukaan vain ”minor problem”.

Kun viisumipaperit on täytetty, turistiviisumista pitää pulittaa 52 euroa. Muista tulostaa kuitti niin, että oma nimesi näkyy kuitissa. Intian viisumin vaatima passikuva ei ole perinteinen passikuva, sen kuuluisi periaatteessa olla 2×2 eli neliö ja myös värillinen. Omani ei ollut oikeankokoinen, mutta korkealaatuinen ja värillinen passikuva kelpasi. Passia lähetystöön luovutettaessa pitää myös antaa sormenjäljet.

Intian viisuminhakureissu voi olla seikkailu

Kun vein omaa viisumihakemustani noin viikkoa ennen matkaa, en ollut tulostanut maksukuittia. Lähetystön tiskin virkailija katsoi minua vihaisesti ja näytti tarvitsemaansa paperia. Jonossa myös odotellut nainen kuuli tilanteeni ja tajusi olevansa myös pulassa. Mukava nainen kertoi autonsa seisovan pihassa ja ehdotti, että lähtisimme yhdessä tulostamaan kuitteja. Muistimme kirjastojen tulostusmahdollisuudet ja suuntasimme Itäkeskuksen kirjastoon tulostushommiin. Automatkalla kaksi tuntematonta Intianmatkaajaa sitten jakoi omia sunnitelmiaan matkasta. Homma hoitui sutjakkaasti, saimme kuitit tulostettua ja kaahasimme takaisin lähetystöön juuri ennen sen sulkemisaikaa. Paikan päälle oli ilmestynyt myös intialainen perhe, jonka aivan vasta maailmaan tullut lapsonen odotti myös omaa passiaan. Sormenjäljet otettiin myös noista pienistä kätösistä.

Passinnoutoreissu oli seikkailu sekin. Pamahdin paikalle kiireessä jo tuntia ennen lähetystön aukeamista, mutta nautin odotteluaikanani pihalla auringosta. Odotteluseuranani oli nainen ja hänen teini-ikäinen poikansa. Afganistanista alkujaan Suomeen muuttanut nainen kertoi kotimaastaan ja kertoi haluavansa näyttää pojalleen maailmaa. Koska hänen kotimaansa tilanne on sotaisa, he lähtevät Intiaan. Poika kertoi hifistelevänsä lentokoneita ja oli kiinnittänyt huomiota muun muassa Turkish Airlinesin hyvältä tuoksuviin lentoemäntiin.

Nainen kertoi liikuttuneena kotimaastaan. Hän kertoi Afganistanin taivaan olevan erityisen sininen. Häne kertoi aavikon hiljaisuudesta ja tähtitaivaasta, vuoristosta ja upeista maisemista. Siinä rupatellessamme aika kului ja lähetystön ovet aukenivat. Marssin jonon ensimmäisenä tiskille, tällä kertaa sain ystävllistä palvelua. Olin ulkona ollessani punannut huulet kevään kunniaksi ja marssin lähetystöstä ulos Intian viisumi passiini liimattuma. Viisumi onkin ensimmäinen viisumi uudehkon passini sivuilla.

Faktat Intian viisumin hankkimiseen

  • Tarvitset värillisen passikuvan, koko 2×2.
  • Täytä lomake ja tulosta se. Jos olet ollut aiemmin Intiassa, mutta et muista päivämäärää, täytä kohta matkasi ajankohdasta vaikka neljällä nollalla.
  • Ongelmakohdissa ei kannata hermostua, ne eivät ole niin tarkkoja kuin kuvittelisi.
  • Maksa viisumimaksu verkkopankissa ja tulosta selkeä kuitti, jossa näkyy tilisi. Viitteeseen tarvitset viisuminhakunumeron ja nimesi. Turistiviisumi maksoi tällä hetkellä 52e ja samalla viisumilla saa matkustaa Intiaan rajattomasti tulevan puolen vuoden ajan.
  • Toimita hakemus ja kuitti suurlähetystöön. Sormenjäljet otettiin lähetystössä, joten paikan päälle meneminen taitaa olla vaatimus.
  • Viisumia hakiessa tarvitset lähetystöstä saadun kuitin. Viisumin saa noin 3-4 päivässä.
  • EDIT: Kaikkein helpoin tapa on nykyään E-viisumi, ota selvää tästä vaihtoehdosta (josta itse en ollut tietoinen).

2 ajatusta aiheesta “Yksi viisumi Intiaan, kiitos”

  1. Me puolestamme haimme juuri USA:n viisumit (kun emme Iranissa käynnin jälkeen ole enää ESTA-kelpoisia). Hakemukset täytettiin netissä – olivat muuten melko kinkkisiä ja sisälsivät jos ei tuhansia niin ainakin satoja kysymyksiä. Viisumit maksoivat 150 euroa kappale ja ovat nyt voimassa 10 vuotta. Lähetystössä luovutettiin passit, sormenjäljet ja vastattiin pariin kysymykseen ja passit palautuivat kotipostiin alle viikossa. Koko prosessiin meni n. 2 viikkoa.
    No, me tiesimmekin tarvitsevamme niitä vasta syksyllä, mutta ajattelimme hoitaa asian ennen lento- ja matkavarauksia kuntoon. Viisumikuvioissa on hyvä olla ajoissa, ettei tule ongelmia liian tiukasta aikataulusta johtuen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.