vuolenkoski Suomi

Vuolenkoski – Suomalaista maalaisidylliä parhaimmillaan

Kotimaamme on täynnä paikkoja, joista en ole kenties koskaan kuullutkaan. Jos nimi on ohikulkumatkalta tuttu, ei noista kylistä ja kunnista yleensä tiedä yhtään mitään, jos niistä nyt edes kiinnostaisi sen suuremmin tietää. Tänään mennään Vuolenkoskelle.

Syyskuun OutdoorsFinland- blogimatkalla teimme tuttavuutta paikkaan, jonne tuskin olisin koskaan seikkailuissani päätynyt. Muutama viikko visiittimme jälkeen samainen, aiemmin täysin tuntematon paikka, nimettiin vuoden kyläksi.

Vuolenkoski, SuomiNyt puhun Hämeen seudulla sijaitsevasta paikasta nimeltä Vuolenkoski. Kansainvälinen bloggaajaporukkamme saapui Vuolenkoskelle sateisena ja harmaana päivänä. Jaiks, ohjelmassa olisi muun muassa pyöräilyä ja taivaalta tulee vettä kuin saavista kaataen. Sateen lakkaamista odotellessa aloitimme päivämme vuoden kylässä paikalliselta paloasemalta ja sen välittömässä läheisyydessä sijaitsevasta koulusta.

VuolenkoskiVuolenkoskiAika mahtavaa. Maailmalla seikkaillessani tulee vierailtua kouluissa, tai ainakin niiden pihamailla, aina mahdollisuuksien mukaan. Usein reissaajat ovat tervetulleita kouluihin, koska moni vie matkassaan tärkeitä koulutarvikkeita värikynistä ruutuvihkoihin. Suomessa en ole kouluun, tarkemmin alakouluun, astunut vuosikausiin. Kun sellaiseen astuin, kyseistä paikkaa kutsuttiin vielä nimellä ala-aste.

Vuolenkosken lapset toivottivat meille yhteen ääneen hyvää huomenta, kun marssimme sisään luokkahuoneeseen. Ei sitä joka päivä pienen kylän koululaiset näe monesta maailman kolkasta tulleita vieraita.

VuolenkoskiVuolenkoskiVuolenkosken strutsiVuolenkoskiKouluvisiitin jälkeen jatkoimme päiväämme kunniavieraina ja suurina staroina. Oli radiohaastattelua ja sanomalehtiä, aikamoista. Sade lakkasi kuin tilauksesta ja huristelimme traktorikyydillä paikalliselle eläintilalle, Kilkkilän farmille, jossa strutsit ja alpakat viihdyttivät suuresti koko porukkaa.

Kuinka suuri kroppa voikaan pienipäisellä linnulla olla? Sitten on vielä se pitkä kaula. Voihan strutsit, niitä olisi upeaa nähdä joskus oikeassa luonnossakin. Afrikassahan niitä elää. Tiesittekö muuten, että strutsin potku voi tappaa aikuisenkin ihmisen? Hurja elukka siis, mutta niin hassunnäköinen.

Vuolenkoski SuomiVuolenkoskiTraktorikyydistä joustinsatulaisen polkupyörän selässä huristelemaan pitkin maalaisidyllin hiljaisia teitä. Suuntanamme oli paikallinen koti, vanha maalaiskartano. Harvoin itsekään pääsee tutustumaan omassa kotimaassaan tällaisiin paikkoihin. Ulkomailla hakeudun usein juuri tällaisiin paikkoihin, mutta Suomessa mielenkiintoni maaseutua kohtaan on vasta hiljattain nostanut päätään. Vanhan ajan tunnelmassa on vain sitä jotain; jotain niin aitoa.

Se, miksi kirjoitan Vuolenkoskesta on paikan aitous. Kaukomaita kiertäessäni etsin aina aitoutta. Pienissä kylissä ihmiset ovat usein todella ystävällisiä ja vieraanvaraisia, ainakin maailmalla. Vuolenkoskella sain osaksi ehkä myös tämän kansainvälisen porukan ansiosta kokea juurikin aina etsimääni lämmintä tunnelmaa.

Reissaajana en tiedä, miten majoitus tai muu käytännössä onnistuisi tällaisissa pienissä kylissä. Ehkä itse voisin tehdä reissun suomalaiselle maaseudulle esimerkiksi pyöräilemällä ja teltassa yöpymällä. Onneksi on olemassa jokamiehenoikeus, joka mahdollistaa telttailun yllättävänkin monessa paikassa. Ruokaa ostaisin pienistä lähikaupoista ja samalla kannattaisin pienyrittäyyttä.

VuolenkoskiVuolenkoskiVuolenkosken asukkaat tuntuivat olevan todella ylpeitä kylästään ja he puhaltavat yhteen hiileen. He ovat yhdessä rakentaneet tien ja järjestävät milloin mitäkin tapahtumia, vaikka ihmisiä kylässä on vain alle 500.

Ehkä jos joku päivä elämä kaupungissa ja Sörnäisten metroaseman levottomuudet alkavat tökkiä liikaa, voin harkita asumista paikassa, jossa ihmiset ainakin vaikuttavat elävän mukavasti omassa rauhan ja rakkauden maailmassaan.

Hyvä Vuolenkoski ja onnea! Teillä on hyvä fiilis!

Vuolenkoski*Olin OutdoorsFinland-blogireissulla suomalaisena bloggaajana isännöimässä matkaa.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.