Viron luonto yllättää kauneudellaan

Naapurimaamme Viro on turhan tuntematon luontonsa kauneudesta. Kesäinen festarireissu Käsmun kylän Viru folk -festivaaleille näytti minulle uuden puolen tuosta maasta.

Reilun tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta itään sijaitseva Käsmun kylä sijaitsee Lahemaan kansallispuiston alueella. Siellä, valkoisten puutalojen keskellä tuolloin kesällä festaroin.

Lahemaan eli lahdenmaan kansallispuisto oli ensimmäinen Viron ja koko tuolloisen Neuvostoliiton virallisista kansallispuistoista. Itse sain paikkaan vain pintaraapaisun, mutta se pienikin pintaraapaisu sai mielenkiintoni heräämään.

Käsmu, Viro LahemaaViron luontoViron luontoViron luontoEi olisi ollenkaan hassumpi idea lähteä vaikka ensi kesänä tutkimaan Viron luontoa ja pieniä, söpöjä kyliä. Nyt tutuiksi tulivat jo merikapteenien kylä, Käsmu, sekä pirtun salakuljettajien kylä Viinistu.

Virolaiset pienten kylien puutalot ovat valokuvauksellisia ja jotenkin niin aidon lämminhenkisiä. Viro on kovin sympaattinen ja söpö maa.

Metsää kansallispuiston alueella riittää silmin kantamattomiin. Merkittyjä luontopolkuja on jokaiseen makuun ja jos ei halua telttailla, voi harkita yöpymistä esimerkiksi jostakin alueen kauniista kartanoista. Kartanot ovat muutenkin yksi Viron vetonauloista. Metsässä majaillessa onnekkailla (noh, miten sen nyt ottaa) voi olla mahdollisuus jopa törmätä karhuun, villisikaan tai kettuun.

Käsmu_MG_4713Viron luonto_MG_4414_MG_4394Viron luontoViron pohjois-rannikkoa ympäröivä merimaisema on kaunista katseltavaa. Pitkiä hiekkarantoja ja isoja kivenlohkareita. Itse vuokrasin kajakin ja otin festareilta hetken omaa aikaa melomalla Käsmun alueen rannikkoa pitkin aina läheiseen niemenkärkeen asti. Siellä olin vain minä, joku lintubongari rannalla ja ehkä 100 joutsenta ja merilintua. Mieletön ja aito Avara luonto- kokemus ilman televisioruutua ja lähetysviivettä.

Etenkin hylätyistä taloista kiinnostuneille urbaaneillle löytöretkeilijöille kiinnostava yksityiskohta Lahemaan kansallispuistoon liittyen on se, että alueella on kuulemma hylättyjä neuvostovallan aikaisia sotilasrakennusten jäämiä. Niitä tutkimaan siis joskus.

Viron luonto_MG_4639_MG_4640Viro todellakin on paljon muutakin kuin Tallinna ja Pärnu. Viron luontokohteiden kuuluisi kuulua maailman kartalle. Harva meistä suomalaisistakaan taitaa tietää Viron kansallispuistoista? Ehkä olisikin aika laajentaa naapurimaamme tutkimusmatkailua Tallinnaa ja Pärnua pidemmälle.

viron luontoSaunalautta viro_MG_4429viron luontoItse ainakin koin jo muutaman päivän reissun aikana mitä uskomattomampia hetkiä Virossa. Oli täysikuu, oli auringonnousuja ja uskomattoman kauniita auringonlaskuja. Taivas suli yhteen meren kanssa, taivaanranta katosi. Oli sumuinen meri ja meren pintaa pitkin liitävä, tanssiesitystä harjoitteleva kymmenien lintujen parvi ja joka aamuinen herätys lintujen konserttiin. Ihania hetkiä, niin lähelllä.

LUKUVINKKI: Kiinnostaako Viron rantalomailu? Lue tämä juttu.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.