berliini

Muutamia vinkkejä Berliiniin

Kun ilmoille heitetään kilpailu, jossa tulee jakaa vinkkejä Berliiniin, sormeni alkavat syyhytä ja näppäimistö laulaa.

Voisin kirjoittaa suosikkikaupungistani eli Berliinistä loputtomiin. Voisin fiilistellä Berliiniä aina ja ikuisesti. Monia viikkoja siellä viettäneenä löydän Saksan pääkaupungista aina uusia fiilistelyn aiheita ja joka kerta siellä ollessani päätän muuttaa sinne. Tavallaan voisin sanoa, että asun siellä noin 2/12-osan vuodesta.

Tänä aamuna inspiroiduin kaikista maailman paikoista kirjoittamaan juuri Berliinistä, koska löysin aamukahvi kädessäni internetin ihmeellistä maailmaa seilaillessani Rantapallon matkailusivustolta  bloggareille tarkoitetun kilpailun Berliinin reissuvinkeistä. Ei ole edes vaihtoehto, että en osallistuisi

Mitä siis Berliinissä kannattaa tehdä? Minne mennä? Tässä teille vähän ei-niin-tyypillisiä vinkkejä niiden kaikista matkaoppaista löytyvien vinkkien lisäksi.

Berliini koostuu useasta kaupunginosasta, jotka eroavat toisistaan suuresti. Yhden päivän aikana voi päätyä todella erilaisiin paikkoihin. Itselleni ne kiinnostavimmat kaupunginosat ovat Kreuzberg (yöelämän mekka), Friedrichshain (yllätyksellinen ja rosoinen kaupunginosa) sekä Prenzlauer berg (hyvä shoppailuun, täynnä puistoja ja ihania kahviloita). Neukölln on myös etenkin yöelämän saralla ollut vahvassa nousussa.

Berliini on fiiliskaupunki ja oikea Berliini löytyy ilmapiiristä, yllätyksellisyydestä ja kontrasteista.

Kaupunki on pullollaan historiaa ja ne tyypilliset turistikohteet löytyvät turistioppaista. Oikea Berliini ei kuitenkaan tarkoita minulle niitä museoita ja Berliinin muuria. Berliini on fiiliskaupunki ja oikea Berliini löytyy ilmapiiristä, yllätyksellisyydestä ja kontrasteista.

Eniten paikasta saa irti, kun kävelee tai vuokraa pyörän. Kannattaa poiketa sivukaduille, kannattaa kurkkia porttikonkeihin. Berliinissä ei koskaan tiedä, mitä seuraavan nurkan takaa löytyy. Talon sisäpihalla saattaa olla vaikka salainen baari tai hauska leikkipuisto.

Berliini on pullollaan ihania ravintoloita ja kahviloita. Ruoka ei lopu kesken ja herkkuja saa jokaiseen vuorokauden aikaan. Itse rakastan etenkin pitkiä aamupaloja. Aamupalaa tarjoillaan monissa kahviloissa aina pitkälle iltapäivään asti ja viikonloppuisin monessa paikassa on tarjolla brunssi.

Berliinin kiinnostavia paikkoja:

 • Tempelhof: Käytöstä poistunut lentokenttä, joka on nykyään virkistysalue. Tempelhofilla järjestetään muun muassa Berlin Festival-festarit. Arkisin alueella voi grillata, lennättää leijaa, lenkkeillä, pyöräillä, vuokrata polkuauton tai tehdä oikeastaan mitä vain, tilaa kyllä kiitoradoilla riittää.
 • Spree Park: Käytöstä poistettu, hylätty huvipuisto. Joen rannalla, metsän keskeltä nousee maailmanpyörä ja possujuna on rikki. Puistossa on hämyinen, aavemainen tunnelma. Siellä on nykyään taas monen vuoden jälkeen muutama toimiva laitekin. Puiston lähettyvillä vuokrataan polkuveneitä ja muista hauskoja
 • Liquidrom-kylpylä: Ihana, pieni ja rentouttava cityspa, jossa on iltaisin dj soittamassa levyjä. Isoin allas on suolavesiallas, jossa on mukava kellua ja laittaa korvat veden alle, josta kuuluu myös musiikkia.
 • Clärchens Ballhaus: Vanha tanssisali, jossa järjestetään joka päivä tanssit. Eri päivinä on eri teemat ja musiikki vaihtelee päivittäin salsasta tangoon ja swingiin. Sopii kaikille, jopa tanssitaidottomille. Ennen illan tansseja on
 • Raw Tempel: Vanha ja rosoinen makasiinialue Friedrichshainissa. Paikka on täynnä graffiteja, makeita baareja ja klubeja sekä muuta toimintaa. Alue on vilkas yöelämän keskus. Täällä on skeittihalli, kiipeilyseinät ja ulkoilmaleffateatteri.
 • Arena Berlin/Badeshiff: Spree-jokeen upotettu uima-allas. Rannalla hiekkaa. Rentoa menoa yömyöhään ja dj:t soittavat musiikkia. Täällä on myös käytössä moderni sauna. Tällä alueella on joen varressa muutama ihana kuppila, joissa voi lillutella jalkoja joessa
 • Ulkoilmaleffateatterit: Berliinissä on monta leffateatteria taivaan alla. Ihanaa tunnelmaa, suosittelen! Yksi esimerkki on Freiluftkino Friedrichshain
 • Berliinissä kannattaa bongailla katu- ja ympäristötaidetta, sitä on joka puolella. Ympäri kaupunkia on muun muassa ripoteltu viinipullon korkeista tehtyjä pikku-ukkoja.
 • Mauerpark: Sunnuntaisin kannnattaa suunnata Prenzlauer bergin kirpputorille ja puistoon, Mauerparkiin. Fiilis on kuin festareilla; on ruokaa, musiikkia, ihmisiä, tunnelmaa ja myös niitä kirpputorin aarteita. Kesällä puistossa pidetään sunnuntaisin ulkoilmakaraokea. Tämä puisto on must!
 • Jos kaipaa luonnon rauhaa, Berliinin oma keskuspuisto on Tiergarten. Valtava puistoalue, jonka keskeltä löytyy myös mukava ravintola.
 • Yaam: Jamaika-henkinen rantabaari Berliinin muurin takana. Rentoa hengailua ja oluen juontia. Täällä on myös rantalentiskenttä, koriskenttä ja skeittiramppi ja baareja.
 • Baareja, kahviloita ja ravintoloita on kaikkialla. Vältä Alexanderplatzin turistiravintoloita ja suuntaa muualle. Nauti ja herkuttele siellä, mikä näyttää kivalta ja missä paikalliset viihtyvät.
 • Görlitzer Park: Kreuzbergin vilkas puistoalue. Täällä on pari kahvilaa/ravintolaa ja letkeä meno. Erään baarin alakerrassa on hohtominigolfia. Puiston laidalla sijaitseva Edelweiss-kahvila on ihana paikka vain istuskella ja nauttia olostaan.
 • Berliinin ulkopuolelta löytyy myös ihmeellinen, trooppinen halli. Tämä halli on kylpylä, joka muistuttaa lämpötilaltaan, ilmankosteudeltaan ja sisustukseltaan trooppista paratiisisaarta. Ihmeellinen Tropical Islands Resort.

Kulje. Tutki. Eksy. Juo kahvia. Syö kakkuja. Pyöräile. Ihmettele. Katse pois maasta. Berliinistä voi löytää kaikkea, aivan kaikkea en halua paljastaa. Parasta on löytämisen ilo!


♥  Lukuvinkki: Olen kirjoittanut uudemman ja kattavamman Berliini-oppaan. Se löytyy täältä!  ♥

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.