Matkablogi

Viisautta ja sydämen ääniä

Oletko järki-ihminen vai vievätkö tunteet aina voiton? Onko viisaus kirjoista opittua vai oppiiko todellista viisautta vain elämällä? Voisivatko maailman parhaat opettajat ollakin vain matkan varrella kohdattuja ihmisiä?

Tätä palloa tallaillessa on polkuni ristennyt jos jonkinmoisen kulkijan kanssa. Olen kohdannut monta viisasta ihmistä. Sellaisia ihmisiä, joiden kanssa jaksaisi jutella rantahietikolla tai vuoren rinteellä tuntikausia ja vain kuunnella heidän ajatuksiaan. Ihmisiä, joiden CV:n pituus on olematon ja jotka omistavat vähemmän kuin monikaan meistä, mutta jotka tuntuvat silti nauttivan tästä elämästä enemmän kuin monikaan muu ja elävän tätä elämää täysin omilla ehdoillaan.

Vuoden vaihde on ainakin itselleni hyvä hetki mietiskellä omaa elämääni; sen hyviä ja huonoja puolia. Elänkö, kuten haluan? Jos en, voinko tehdä asialle jotakin? Mitä minä oikeastaan edes haluan? Missä haluan olla? Minne haluan mennä? Välillä vastausten löytyminen yksinkertaisimpiinkin kysymyksiin tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta, kun taas välillä ne vastaukset tuntuvat tupsahtelevan eteeni kuin salamat kirkkaalta taivaalta.

Kumpi päättää, järki vai tunteet?

Olen ehdottomasti tunneihminen. Sydän tietää monia asioita. Se tietää enemmän kuin mitä järki osaa järkeillä. Silti järki vie välillä mukanaan ja pakko kai sen on antaa edes joskus tulla haaveiluideni väliin hieman ravistelemaan.

Muistan maailmalta muutaman kohtaamisen erittäin hyvin. Nämä kohtaamiset ovat olleet elämänviisaiden ihmisten kanssa, joiden sanottavaansa kuuntelin vain oppia ottaen. Muistan Thaimaan rannalla yöllä käydyt keskustelut jo vuosia maailmalla reissaanneen israelilaisen kanssa. Hän kertoi pärjäävänsä päivä päivältä vähemmällä. Rinkka oli vaihtunut reppuun jo kauan sitten ja koko ajan hän oli kaikessa juurettomuudessaan vapaampi sekä omasta mielestään onnellisempi.

Sitten oli se suomalainen reissaaja, joka aloitti kanssani keskustelun englanniksi Kuala Lumpurin lentokentällä. Odottelin jatkolentoani, olin matkalla Borneolle. Hän oli jäämässä ystäviensä luokse Kuala Lumpuriin määrittelemättömän pitkäksi aikaa. Hän oli ollut tien päällä pitkään, jo vuosia. Jaoimme yhteisen aamupalahetken ennen jatkolentoani.

Pari tuntia lensi kuin siivillä, kun paransimme maailmaa. Hän oli seikkaillut lähes maailman jokaisessa paikassa ja tarinoita riitti; olisin voinut kuunnella niitä pidempäänkin. Hän tiesi maailmastamme paljon ja minä yritin kuunnella parhaani mukaan. Hän kirjoitti muistikirjaani muutaman kirjavinkin ja noita kirjoja olen yksitellen lukenut.

_MG_5337Mieleeni on jäänyt myös kohtaaminen Balin Padangpaissa. Olin matkalla Lombokilta Balille. Balin bilekeskuksessa minun oli tarkoitus tavata ruotsalainen ystäväni. Olin kuitenkin reissannut jo monta tuntia ja halusin päästä laittamaan pari sähköpostia. Nettikahvilassa istui hippimies. Kirjoitin meilini ja mietiskelin. Kysyin vieressäni istuvalta mieheltä, pitäisikö jäädä vai lähteä. Hän sanoi: ”Jää ihmeessä, täällä on kivaa!”.

Niin minä jäin. Juttelin kyseisen kanadalaisen katumuusikon kanssa monta seuraavaa tuntia maailmasta, elämästä ja kaikesta mahdollisesta. Taas, tämä ihminen osasi sanoa juuri oikeita asioita ja vain kuuntelin korva tarkkana tämän vapaan sielun opetuksia. Viisautta, jota ei koulun penkillä opita. Sama katumuusikko kirjoitti minulle matkani jatkuessa muistikirjaani viestin:

Listen to your heart, you’ll see great things will happen.

Järki ja tunteet sulassa sovussa

Niin juuri. Sitä sydäntä todellakin pitäisi muistaa kuunnella aivan joka tilanteessa. Järjen käyttö on suotavaa ja pakollistakin, mutta ensi vuonna haluaisin luottaa tuohon kliseiseenkin sydämenääneen entistäkin enemmän. On kaiken lisäksi järkevää kuunnella sydäntään.

Tällaisissa syvällisissä tunnelmissa tällä kertaa näin uuden vuoden jo kolkutellessa ovelle. En malta odottaa omaa jooga/hyvinvointi-retriittiäni. Siellä saan mietiskellä näitä syntyjä syviä oikein ajan kanssa ja haaveilla kaikesta siitä, mitä tuleva vuosi voisikaan tuoda tullessaan. Jotakin konkreettista voisin myös suunnitella kaiken sen haaveilun lisäksi. Tai sitten yritän vain olla ja unohtaa kaikki haaveilut ja suunnitelmat noiden päivien ajaksi, se kai se tarkoitus on.

Oletteko te järki- vai tunneihmisiä? Pitääkö kaikki ratkaisut perustella järjellä? Oletko kohdannut matkoillasi ihmisiä, jotka opettivat sinulle jotakin tärkeää?

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.