velika planina slovenia

Velika Planina on helmi Slovenian Alpeilla

Slovenia kätkee sisäänsä monia upeita paikkoja. Yksi niistä on vuoriston Velika Planina.

*Yhteistyössä Slovenian turismitoimisto ja NordicTB.

Slovenia on aktiivisen ihmisen paratiisi, sitä ei ole kyseenalaistamista. Se on kuin meren pohjalla loistava helmi, joka odottaa löytämistään ja jonka löytymistä suurilta massoilta oikeastaan haluaisin vielä lykätä, ainakin hetken aikaa. Haluaisin vielä itsekkäästi tutkia tuota monipuolista maata ja vaeltaa sen kauniilla vaellusreiteillä ilman perässä huohottavia kanssamatkaajalaumoja.

Meidän, neljän pohjoismaalaisen bloggaajan, reissulla koimme ja näimme paljon, mutta maan kohokohta antoi hieman odottaa itseään. Oikeastaan matkan loppuhuipennus jäi matkan viimeiselle päivälle, viimeisille tunneille ennen kotiinpaluuta. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan ja viimeistään täydellinen loppuhuipennus sai minut ehdottomasti haluamaan uudenkin palan Slovenian monipuolista kakkua.

Matkamme vuoristoon, Alpeille, starttaa läheltä pientä Kamnikin kylää. Gondoli-hissi nousee nousemistaan ja metsä jää kauas taakse. Maisema avautuu moneen suuntaan; toisella puolella sitä rajaavat korkeat vuorten huiput ja toisella vehreä luonto. Samaan aikaan nautin, samaan aikaan hieman jännitän niinkin korkeaa paikkaa. En ymmärrä, miksi ikä tai joku tuo mukanaan tällaisia kummallisia vaivoja. Nautinto vie kuitenkin voiton ja huokailen maiseman kauneudesta.

Velika Planina Slovenia matka #goslovenia

Slovenia

Velika Planina slovenia matka

Uhkaavat pilvet kohoavat taivaalla samaa tahtia kuin hissimme kohoaa kohoamistaan. Toivomme, ettei ukkoskuuro yllätä. Haluamme kokea kuvista tutun ja ihaillun Velika Planinan paimentolaiskylän ilman myrskypilviä tai vesisadetta.

Hissillä tai vaeltaen Slovenian vuoristoon, Velika Planinalle

Näköalahissi jättää meidän porukan vuoristoon, josta matka jatkuu istumahisseillä. Ei ole vaikeaa päätellä, että talvella paikka toimii hiihtokeskuksena. Välillä rinteillä näkyy täydellisiä puumökkejä, joita ilmeisesti vuokrataan majoitustarkoitukseen. Jonkun mökeistä taisin jo löytää Airbnb:n sivuilta. Kotoisat mökit ovat kuin suoraan jostakin Instagramin cabinlove-hashtagilla varustetuista kuvista. Myös minulta tällaiset luonnonmateriaaleista rakennetut mökit saavat rakkautta. Iso sydän, tykkään.

Lammaspaimeneksi pukeutunut mies infopisteellä toivottaa meidät tervetulleeksi nyökkäämällä. Pienen ja helppokulkuisen vaelluksen päämäärä siintää edessämme. Päällekkäin kasatuista laudoista tai muista vastaavista kasatut harmaat talot ovat kuin sadusta.

Velika Planina Slovenia matkavinkit erikoiset kohteet

Velika Planina

Velika Planina Slovenia

Velika Planina

Velika Planina

Olemme perillä. Tuulee kovaa, mutta myrskypilvet näyttävät jo pakenevan. Hyvä niin, kukaan ei tilannut niitä häiriköimään matkaamme. Reitit ovat merkattuja ja oppaamme vie meitä terhakkaasti eteenpäin. Itse haluaisin edetä hitaasti ja vain fiilistellä. Paras tapa matkata on samoilu. Meidän vihollisiamme ovat nyt vain aikataulu ja sateen uhka.

Lammaspaimeneksi pukeutunut mies infopisteellä toivottaa meidät tervetulleeksi nyökkäämällä. Pienen ja helppokulkuisen vaelluksen päämäärä siintää edessämme. Päällekkäin kasatuista laudoista tai muista vastaavista kasatut harmaat talot ovat kuin sadusta. Lehmät laiduntavat vapaina, nauttien vuoriston antimista. Myös minä nautin ja kuvittelen kirmailevani kesämekossa lehmien keskellä kuin se satujen lehmityttö, Heidi, konsanaan. Kyllä vuoristoinen maisema on upea!

Velika Planina

Velika Planina

Velika Planina

Velika Planina

Velika Planina on muinainen paimentolaiskylä

Velika Planina on muinainen paimentolaiskylä. Alueella elää vielä nykyäänkin kesäaikaan muutamia paimentolaisia. Jos näet pihamaalla käyskentelevän paikallisen, kysy ihmeessä josko hänellä tai heillä olisi tarjolla paikallisia herkkuja. Me pääsimme testaamaan tyypillistä juustoa, hapanmaitoa ja keittoa todella autenttisessa miljöössä, mitä kauneimman maiseman ympäröimänä.

Alueelle tyypillinen herkku on muuten pitkään kuivassa säilyvä juusto, joka muistuttaa muodoltaan naisen rintaa. Perinteen mukaan paimentolaiset ovat aikoinaan muovailleet lahjaksi rakkaalleen juustosta rinnat. Juustoja annettiin tuolloin perinteisesti kaksi kappaletta, minä sain matkaani vain yhden. En tiedä, ilahduttaisiko rintaa muistuttava juusto kotiintuliaisena itseäni, mutta poikaystäväni sai juurikin sellaisen. Vielä hän ei ole siihen raaskinut kynsiään iskeä.

Velika Planina

Velika Planina

Velika Planina

Upeita vaellusmaisemia Sloveniassa

Alueen vaellusreitit ovat vertaansa vailla. Vaikka meidän aikataulutettu retkemme antoi vain pienen pintaraapaisun kaikista alueen ihmeellisyykistä, pystyn senkin perusteella suosittelemaan pidempää vaellusta nimenomaan tuolle alueelle. Itse luultavasti kipuaisin vuoristoon jalan, ilman maisemahissejä. Ainakin haluaisin tehdä reitin jompaan kumpaan suuntaan kokonaisuudessaan. Vaellus Velika Planinalle on muutaman tunnin rupeama, mutta vaatii varmasti edes kohtuullista kuntoa ja kärsivällisyyttä.

Velika Planina

Velika Planina Slovenia

Suosittelisin myös vuokraamaan vaelluksen varrelta mökkimajoituksen telttailun sijasta. Vuoristossa sää saattaa muuttua hetkessä, enkä itse lähtisi halpahallin teltan kanssa tuonne itseäni kastelemaan. Pitkän ja rankan vaelluksen jälkeen pieni mukavuus on silloin tällöin todella suotavaa. Kuvittele herääväsi vuorten keskellä sijaitsevasta mökistä tai majatalosta auringonnousuun ja nukahtavasi kirkkaan tähtitaivaan alla.

 • Hyvä tietää
  – Reitin voi aloittaa Kamnikin kylästä.
  – Velika Planinan seudun voi nähdä myös päiväretkellä esimerkiksi Ljubljanasta käsin.
  – Ota selvää hissin kulkuajoista.
  – Gondoli-hissi vie ravintolalle, mutta vuoren päällä ei ole palveluita.
  – Ota matkaan mukaan myös omia eväitä, jos vietät vuorella useita tunteja.
  – Matka sopii myös huonompikuntoisille, jos sen taittaa vain hisseillen.

Velika Planina Slovenia

Velika Planina

Velika Planina

*Olin Sloveniassa osana NordicTB -kollektiivin kampanjaa, joka toteutettiin yhteistyössä Slovenian turismitoimiston kanssa. Koko kampanjaa voi seurata sosiaalisessa mediassa sanoilla #goslovenia ja #ifeelslovenia.

 

1 ajatus aiheesta “Velika Planina on helmi Slovenian Alpeilla”

 1. Näyttää tosi hienolta, tuonne oiskin kiva päästä seuraavalla Slovenian matkallamme.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.