vartiosaari

Vartiosaaren terveysluontopolku

Helsingin edusta on täynnä saaria, joista moni meistä ei ole koskaan kuullutkaan. Vehreä ja kotoisa Vartiosaari on Itä-Helsingin helmi, joka kannattaa ehdottomasti pistää kesän retkikohdelistalle.

Olen onnekas saadessani viettää aikaa poikaystäväni upeassa kodissa, jonka pihamaalla sattuu makaamaan kolme kajakkia ja soutuvene. Aurinkoinen toukokuun sunnuntai innoitti meidät avaamaan melontakauden ja Itä-Helsingissä, Laajasalon kupeessa, sijaitseva Vartiosaari kutsui meidät luokseen pienelle tutkimusmatkalle.

Muistan käyneeni Vartiosaaressa aiemmin kerran, jo vuosia sitten. Mielikuvissani tuo saari on osittain ehkä asuttu, lomatunnelmainen ja luonnontilainen saari. Oikeasti Vartiosaaressa on melko vähän asutusta, ainakaan vakituista sellaista. Saari on enemmänkin vain rauhaisa luontokohde ja alueen kauniit puutalot ovat kuin karkkeja. Nämä värikkäät karkkitalot on rakennettu vehreän ja satumaisen saaren uumoksiin, muunlaisia taloja en alueelle voisi kuvitellakaan.

Vartiosaari retki
Mikä olisikaan parempi tapa päästä veden äärelle kuin melonta?

vartiosaaren terveysluontopolku

Melontaretkellä voi löytää vaikka mitä, vaikka valtavan sorsan.
Melontaretkellä voi löytää vaikka mitä, vaikka valtavan sorsan.
vartiosaari retki
Tervetuloa Vartiosaareen!

Mikä Vartiosaari? Mikä retki?

Parhaiten Vartiosaareen pääsee Laajasalon perältä yhteysaluksella tai sitäkin kätevämmin omalla vesikulkuneuvolla. Mikset vuokraisi vaikka sup-lautaa tai kajakkia? Saarelle järjestetään myös silloin tällöin ohjattuja retkiä, mutta itse olen omatoimimatkailun kannalla.

Retki kannattaa aloittaa päälaiturilta. Alueella on hyvät opasteet noin 2,5 kilometriä pitkälle niin sanotulle terveysluontopolulle. Luonnossa liikkuminen on tietysti aina terveellistä, mutta Vartiosaaressa retken teema on toteutettu todella hauskasti. Pitkin kylteillä opastettua ja punaiseksi päistään maalatuilla puupalikoilla merkittyä reittiä on erilaisia informaatiopisteitä, jotka tunnistaa puuhun kiinnitetystä puupötköstä. Puisen pötkylän sisällä on aina pieni informaatioisku kyseisen paikan historiasta tai vaikka kehotus rentoutua ja lepuuttaa silmiä sinisessä horisontissa.

image
Meri on läsnä kaikkialla, saarella kun ollaan.
vartiosaari
Luontopolulle on selkeät opasteet.
image
Pitkin luontopolkua on ripoteltu sympaattisia tietoiskuja ja terveyteen positiivisesti vaikuttavia harjoitteita.

Vartiosaaren hauskat kujeet

Saarella sijaitsee monta nimeltään hauskaa paikkaa tai tietä. On Viidakkotie, Gibraltarin kärrytie, Viiskulma ja vaikka mitä muuta leikkisää ja hauskaa. Saarella on myös vuohia ja kesällä lampaitakin. Kaikkialla saa liikkua vapaasti, ympäristöä ja saaren asukkaiden omaisuutta kunnioittaen, luonnollisesti. Löydä saaren kaunein näköalapaikka tai pulahda veteen joltakin saaren lukuisista laitureista. Käy viettämässä kiitollisuuden hetki Tapion pöydäksi nimetyn kuusen luona. Anna kuuselle vaikka käpy uhrilahjana.

Vartiosaaren puiset rakennukset ovat kuin karkkeja.
Processed with VSCO with f2 preset
Tässä toimii Pop Up -kahvila. Kenelle maistuisi kupposellinen kahvia?
Processed with VSCO with f2 preset
Mihin suuntaan sitä lähtisi? Sinne, minne muut eivät mene.

Saaren keskiosassa sijaitsee myös palstapuutarha. Saarella on myös metsäkirkko, jossa on kuuleman mukaan jopa vietetty häitä. Kallionseinään on kiinnitetty puinen risti ja ristin edessä on kasa puisia penkkejä. Mitäs muuta kirkko tarvitseekaan?

Entäs villiyrtit? Oletko kenties kiinnostunut hortoilusta? Vartiosaari on pullollaan nokkosta, vuohenputkea ja muita luonnon salaattiaineksia. Entäs mustikat? Niitä saareen tulee suuri sato (olisi ehkä pitänyt pitää tämä salaisuus itselläni).

Processed with VSCO with f2 preset

vartiosaari retki
Saarella on myös muutama karvaisempi asukki.
vartiosaari
Saarella on jälkiä jääkaudesta, kuten esimerksi tämä suuri siirtolohkare.

Muista Vartiosaaren tärpeistä mainittakoon suuri siirtolohkare sekä kesällä silloin tällöin auki oleva Pop Up -kahvila, jotka molemmat sijaitsevat lähellä päälaituria.

Meidän toukokuinen melontaretki Vartiosaareen oli kuin retki toiseen maailmaan. Silti, olimme aivan kodin kupeessa. Kuinka erilainen tunnelma voikaan olla saarella verrattuna mantereeseen? Saarella unohtuvat kaikki arjen huolet ja oma mikroseikkailu voi parhaimmillaan olla aivan yhtä antoisa kuin kaukomatka.

Jos siis tykkäät luonnosta ja nautit saarielämän rauhallisesta rytmistä, ota ihmeessä vaikka melontaretki Vartiosaareen oman kesäsi retkikohteiden listalle. Pakkaa mukaan eväitä, hyvää mieltä ja seikkailuhenkeä ja suuntaa tutkimaan Vartiosaarta. Ehkä suuri kannatus saa päättäjät unohtamaan tulevaisuudessa mahdollisesti siintävät Vartiosaaren rakennusaikeet. Helsinki tarvitsee tällaisia paikkoja. Ei tuhota lähiluontoa, eihän?

Lue lisää Vartiosaaresta!

2 ajatusta aiheesta “Vartiosaaren terveysluontopolku”

  1. Ompa sympaattisen oloinen paikka! Näyttää ihan joltain minihuusseilta nuo pikkutalot 😀
    Kajakit olisi tosiaan tarkoitus vuokrata juhannuksena Helsingistä ja lähteä saaria valloittamaan. Kiitos vinkistä! Tämä oli ihan uusi tuttavuus 🙂

    1. Urbaanilaura

      Varmaankin osa noista pienistä taloista saattaakin olla vessoja tai varastoja, mutta kyllä kaikki talot siellä ovat söpöjä :). Todellakin, ottakaa ihmeessä Vartiosaari mukaan saarienvalloitusreissuun!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top