Matkailuautolla euroopaan

Unelmista totta – matkailuautolla Euroopan halki

Haaveet surffirannoista, pakettiautoelämästä ja liikkumisen vapaudesta ovat yhdistäneet minua ja espanjalaistani meidän yhteisen 1,5-vuotisen taipaleemme alusta asti. Tällaisista asioista haaveilu saattoi jopa olla yksi oleellisimmista syistä, miksi tiemme kohtasivat ja miksi yleensäkin jatkoimme yhteisellä tiellä.

*Kaupallinen yhteistyö: Matkailuajoneuvontuojat

Puhuimme pitkistä matkoista, Euroopan roadtripistä ja maailman tutkimisesta. Ei mennyt kuin alle kolme kuukautta, kun espanjalaiseni otti askeleen kohti omankin unelmansa toteuttamista. Koska auton piti täyttää myös asuttavan kodin tarpeet, pakettiauton sijasta hän hankki minun innostamanani Oskariksi myöhemmin risteämämme matkailuauton. Suuret unelmamme saivat siivet.

Käydäänpäs muistin virkistykseksi hieman läpi tätä meidän karavaanaustarinaamme. Ensimmäinen kesä meni joka viikonloppu kotimaata kierrellessä, vapaa-ajan rajoittaessa matkojen pituutta. Vaikka pitkiä matkoja ei tehty, asuimme käytännössä koko kesän liikkuvassa kodissamme, espanjalaiseni virallisesti ja minä usein veirailevana tähtenä.

matkailuautolla eurooppaan

Juuri lopuillaan oleva kesä oli hieman erilainen. Uusi, luonnonläheinen ja yhteinen kotimme vei hieman mukanaan. Se kaikki, mitä olimme aiemmin matkailuautoreissuilta hakeneet (eli luonnonrauha, ulkoilu ja seikkailu) löytyikin kotoa.

Samaan aikaan vain lyhyet reissut alkoivat tuntua liian nopeilta ja hätäisilltä. Alkoi tuntua, että oli uuden aika. Tuntui, että olimme harjoitelleet jo tarpeeksi. Tuntui, että nyt olisi sen suuremman roadtripin aika, Suomea olemme jo nähneet ja Baltiassakin piipahtaneet. Lomaakin oli tiedossa molemmilla, joten päätimme virallisesti aloittaa ensimmäisen suuren karavaanausseikkailumme suunnittelun.

Matka etenee pitkin Ranskan rannikkoa, josta etenemme pienellä säävarauksella kohti espanjalaiseni kotiseutua, Galiciaa.

Nyt se on sitten virallisesti päätetty ja 26-vuotias Oskarimme pääsee valloittamaan Eurooppaa. Espanjalaisellani on aikaa kokonainen kuukausi, minulla pari viikkoa. Hän ajaa liikkuvan kotimme Baltian läpi Keski-Eurooppaan. Matka etenee Ranskan rannikolle, jossa minä hyppään kyytiin mukaan. Lennän siis itse Pariisiin ja sieltä busseilen itseni Ranskan surffirannikolle, jossa kaksi rakastani odottavat.

Matka etenee pitkin Ranskan rannikkoa, josta etenemme pienellä säävarauksella kohti espanjalaiseni kotiseutua, Galiciaa. Surffirantoja, kauniita maisemia ja ennalta suunnittelemattomia seikkailuja, eikös kuulosta hyvältä?

Seikkailumme jälkeen Oskari jää Galiciaan talviteloille ja me lennämme kotiin Madridista. Oskarin sijainti Espanjassa mahdollistaa meille talvireissuja tuolle suunnalle, liikkuva koti kun on jo valmiina paikan päällä. Nerokasta, eikös?

Matkailuautolla eurooppaan

Matkan suunnittelussa on ollut monta muttaa ja hampaidenkiristelyä. Jännittää, pelottaa ja kaikkia mahdollisia tunteita on ollut ilmassa. Jouduimme jännittämään myös katsastuksen tuomiota ja mahdollisten korjaustöiden kustannuksia. Jos kaikki mahdollinen olisi ollut jo kovin iäkkäällä Oskarilla vinossa (onneksi vain muutama pienempi asia oli), olisimme joutuneet jättämään matkan vain suureksi unelmaksi.

Me olemme kohta ne tyypit, jotka istuvat liikkuvassa kodissaan surffirannalla, märkäpuvun kuivuessa etuovessa. Me olemme ne vapaasti matkustavat tyypit, jotka kokkaavat herkkuja Atlantin rannalla, auringon laskiessa ulapalle.

Ai miksi suuren unelman toteuttaminen pelottaa, vaikka olemme jo harjoitelleet hommaa yli vuoden? Voin kertoa, että kumpikaan meistä ei ole automaailman ihmesankari. Kumpikaan ei tajua autoista mitään ja on täysin odotettavissa, että Oskari saattaa osoittaa mieltään tuhansien kilometrien matkalla. Entäs, jos se menee rikki aivan kesken kaiken? Entäs, jos sen korjauttaminen on liian kalllista? Entäs, jos autoon murtaudutaan? Entäs, jos kolaroimme?

Mitä vain voi tosiaan tapahtua, mutta se mitä vain voi olla myös upeaa ja ikimuistoista. Tästä reissusta tulee varmasti eeppinen (sana, jota en yleensä käytä). Me toteutamme meidät yhteen saattaneen unelmamme ja pääsemme virallisesti elämään ainakin hetkeksi tielulkureiden ja surffipummien elämää.

Me olemme kohta ne tyypit, jotka istuvat liikkuvassa kodissaan surffirannalla, märkäpuvun kuivuessa etuovessa. Me olemme ne vapaasti matkustavat tyypit, jotka kokkaavat herkkuja Atlantin rannalla, auringon laskiessa ulapalle. Me olemme kohta ne, jotka tekevät pitkäaikaisesta unelmastaan totta. Me olemme kohta ne tyypit, koska haluamme tehdä unelmista totta ja olemme valmiita hieman kiristelemään hampaitakin sen eteen.

Kippis unelmien toteuttamiselle, kippis karavaanaukselle ja kippis myös kaikille kaltaisillemme amatöörikaravaanareille!

Psssst! Onko vinkkejä matkallemme? Käytännön vinkkejä? Kikkakolmosia? Kohdevinkkejä? Terveisiä? Kippistelyjä?

*Tämä on 8-osaisen juttusarjan viimeinen osa. Toteutin juttusarjan yhteistyössä Matkailuajoneuvontuojat Ry:n kanssa, mutta kirjoitin itse valitsemistani aiheista aidosti ja suurella sydämellä, intohimosta karavaanaukseen. Kaikki karavaanausjutut löydät aiheen karavaanari alta. Toivottavasti juttusarja ilahdutti juuri sinua!

 

12 ajatusta aiheesta “Unelmista totta – matkailuautolla Euroopan halki”

 1. Hienot suunnitelmat! Me olemme myös parhaillaan Euroopan roadtripillä, tällä hetkellä Budapestissä. Ajamme pikku hiljaa talveksi Espanjaan mieheni kanssa, jo toistamiseen.
  Vinkkejä auton kanssa me olemme saaneet molemmilla roadtripeillä mm. Autoliiton – Autoillen Euroopassa – kirjasta! Suosittelen, siinä on maakohtaisia tietoja mm. maksuteistä, vinjeteistä, liikennesäännöistä, mainittu joitain elämyksellisiä reittejä ja paljon muuta tietoa 🙂
  Jos auto on Suomen kilvissä, kannattaa valita vakuutus joka korvaa hinauspalvelun lähimmälle korjaamolle myös Euroopassa. Myös auton ikä vaikuttaa joissain vakuutusyhtiöissä siihen saako hinauspalvelua, mutta ainakin IF. myönsi sen -92vm. autolle 🙂
  Turvallista matkaa!!

  1. Kiitos hyvästä vinkistä! Me ei olla saatu mitään autovakuutusta, mutta pitääkin vielä yrittää vaikka If:ltä. Jonkinlainen turva olisi kyllä hyvä autollekin saada! Ja ihan huippua, että tekin seikkailette autolla Euroopassa. Onko sulla jotain spesiaalia vinkkiä, mikä kannattaa ehdottomasti pitää mielessä? Kauan te meinaatte reissata? 🙂

 2. Ihanaa, ikimuistoista ja turvallista reissua teille Oskarin kanssa 🙂 Ensi kesänä mekin toivottavasti päästään Hevipakulla kurvailemaan vähän pidemmäksikin aikaa ympäri Eurooppaa. Pakun hankinta tuli sen verran äkkiseltään, ettei täksi vuodeksi vielä kerennyt reissuja laittaa kalenteriin. Markus onkin nyt sitten laitellut sitä kuntoon ensi vuotta ajatellen. Luumun kanssa käyvät kyllä nyt syksyllä varmaankin vielä jossain lähellä asuntoautoilemassa 😀

 3. Täällä myös yksi, joka on lähikuukausina lähdössä treenaamaan karavaanausta Uuden-Seelannin suuntaan 🙂 Mutta siis toi teidän reissu olisi ihan unelma ja haaveissa on, että ehkä itsekin joskus saisi alleen tuollaisen liikkuvan kodin, jolla kiertää Eurooppaa…

  1. Oi että, Uusi-Seelanti kuulostaa ihan mielettömältä. Se, jos jokin on karavaanauksen mekka. Mutta juu, kyllä Euroopassakin nähtävää riittää :).

 4. Ou jee mikä suunnitelma!!! Me ollaan suunniteltu myös roadtrippiä Espanjaan, tosin vasta parin kuukauden päästä vasta ja ihan henkilöautolla. Mutta monesti puheissa on käynyt, että olispa helpompaa, jos olis matkailuauto tai nukuttava paku. Ehkä ensi kesänä sitten, nyt kun on päästy karavaanailun makuun asuntovaunussa bunkkaamisen merkeissä 🙂

 5. Kuulostaa ihan huikealta! Mun poikaystävä aina välillä tuumailee että vitsit miten hienoa olis jos tuunattais pakettiauto ja lähdettäisiin kiertämään ympäri Eurooppaa ja oishan se varmaan jos mä en olis niin addiktoitunut kaukomaihin ja käyttäis sata kertaa mieluummin rahoja lentolippuihin kun auton ostoon 😀 Jos Australiaan tai Uuteen-Seelantiin jonain päivänä eksyn niin silloin on kyllä taatusti edessä jonkinlaisen liikkuvan kodin hankkiminen!

  1. Mä niin komppaan sun poikaystävää tässä! Tosiaan, meidän auto maksoi muutaman tuhannen euron verran, se verran vanha kun on. Sitten, kun autossa on vielä yksi kesä asuttu, niin vuokra-rahoilla on jo suuri osa autoa maksettu. Muuten meidänkään rahatbei kyllä menis autoihin ;). Mut juu, ymmärrän toki suakin tässä, tietty. Aussit ja Uusi-Seelanti ois kyllä ihan huikeat karavaanausmaat, ehkä siellä voitte sitten vähän harjoitella ja jos innostutte enemmänkin, sit voi aina harkita oman liikkuvan kodin hankkimista! 🙂

 6. Vitsit, miten hieno suunnitelma! Ollaan kans tuon minun miehen kanssa haaveiltu tällaisesta ja ehkä vielä joku päivä mekin toteutetaan meidän unelma. Tsemppiä matkaan ja tarinoita odotellessa :).

  1. Hienoa! Kannustan kyllä tarttumaan tuumasta toimeen. Kohta saatte meidän vinkit, jotka mahdollisesti opitaan taas kantapään kautta. Mihin te haluaisitte karavaanata, onko haaveita sen suhteen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top