Udawalawe kansallispuisto

Udawalawen kansallispuisto: Elefantteja ja riikinkukkoja Sri Lankalla

Onko Sri Lanka tuttu kohde safarimatkailun saralla? Vien teidät nyt Udawalawen kansallispuistoon bongailemaan elefantteja.

Kun puhutaan safareista, yleensä mietimme ensimmäinä eteläisen Afrikan maita. Safarille voi suunnata muillakin mantereilla ja esimerkiksi Sri Lanka on loistava kohde eläinbongareille. Elefantteja, leopardeja, krokotiilejä, riikinkukkoja ja monia muita lajeja voi bongailla avomaasturin kyydistä todella helposti ja edullisestikin monissa maan kansallispuistoissa.

Sri Lankan kansallispuistoista tunnetuimpia ovat Yala ja Udawalawe. Olen käynyt molemmissa, molempi parempi. Kolme vuotta sitten aloitin Sri Lankan luontoseikkailuni maan kaakkoisosasta, Yalan kansallispuistosta (siitä lisää toisessa jutussa) ja tämän vuoden reissullani halusin päästä myös erityisesti elefanteistaan tunnettuun Udawalawen puistoon.

_MG_8731

_MG_8736

udawalawe

kansallispuisto sri lanka

Udawalawe on koti sadoille elefanteille. Elefantteja ei kuulemma voi olla näkemättä päiväretken aikana. Riikinkukkoja, muita lintuja, krokotiileja, peuroja, vesipuhveleita, elefantteja ja jopa leopardeja etsitään auton kyydissä istuen.

Udawalawen kansallispuisto on loistava päiväretkikohde Sri Lankalla

Teimme Udawalaween päiväretken länsirannikon Midigamasta käsin. Päädyimme tällä kertaa helppoon vaihtoehtoon ja valitsimme paikallisliikenteen sijasta jo aeimmin meitä kyydinneen, mukavan tuktuk-kuljettajan. Yksi syy tähän helppoon vaihtoehtoon oli poikaystäväni sairastelu, toinen Sri Lanka sekopäiset bussikuskit.

Matka alkoi jo aamuyöllä, lähdimme matkaan noin kello 3am. Aikaa määränpäähän, tuktukilla huristellen, kului reilut kolme tuntia. Aamuyöllä maan tiet olivat mukavan rauhaisat, lukuunottamatta siellä täällä poukkoilevia kulkukoiria.

Udawalawe matka

_MG_8756

_MG_8773

Udawalawe

_MG_8807

Saavuimme kansallispuiston alueelle auringonnousun aikaan. Kuljettajamme oli sopinut tuttunsa kanssa meidän kyydityksestä kansallispuistossa. Näin asiat usein hoituvat Aasiassa,; aina joku tuntee jonkun, joka tarjoaa turistin kaipaamaa palvelua. Suostuimmme tässäkin helppoon vaihtoehtoon ja palkkasimme tämän miehen jeeppikuljettaksemme eläinbongailun ajaksi. Kävellen tässäkään luonnonpuistossa ei saa liikkua.

Jeepillä ympäri Udawalawen kansallispuistoa

Puiston alueelle voi myös vain mennä ja etsiä kuljettaja puiston laidalla olevilta parkkialueilta. Etenkin sesongin ulkopuolella kuskeja on enemmän kuin tarvitaan. Moni auto kulki myös puolitäynnä. Jos olisin ollut yksin reissussa, olisin yrittänyt lyöttäytyä jonkun toisen ryhmän autoon. Se on taloudellisempaa kuin oman kuljettajan palkkaaminen.

Auton kuljettaja ei ole virallinen opas. Niille, jotka haluavat tarkempaa tietoa puistosta ja eläimistä suosittelen virallisen oppaan palkkaamista. Heitä parveili muun muassa puiston informaatiopisteen luona, josta hankitaan myös vierailuluvat kansallispuistoon. Auton kuljettaja bongailee eläimiä, mutta ei ole biologi tai luonto-opas. Yleensä kuljettajan antama informaatio on lähinnä ”Katsokaa, tuolla on elefantti.”

23403353815_5155da4c34_k

Udawalawe

_MG_8772

_MG_8761

_MG_8751

udawalawe

Upeaa luontoa ja eläimiä

Kansallispuiston maisema on henkeäsalpaavaa. Punertavanruskeat hiekkatiet kylkevat siellä täällä, niitä pitkin ajellaan. Aluueella on puita, pensaita ja vesistöjä. Puiden figuurit heijastuvat veden pintaan ja lintuja saattaa yhdessä puussa on kymmeniä. Paikoitellen maisema on kuin maalauksesta. Niin kaunista!

Elefantteja näkyi lukuisia kertoja ja niiden elämää pääsee seuraamaan aivan vierestä, välillä hieman pelottavankin läheltä. Mitäs, jos elefantti hermostuu? Ne seisovat välillä aivan auton vieressä ja voisivat periaatteessa tehdä mitä vain. Silti, mikään ei voita tunnetta, kun katsoo villiä ja valtavaa luontokappaletta suoraan silmiin.

Udawalawe

 

Udawalawe

_MG_8908

_MG_8841

udawalawe kansallispuisto

Udawalawe

_MG_8943

Riikinkukkoja oli myös siellä sekä täällä. Riikinkukkoja oli puissa, tiellä ja puskissa. Pääsimme myös todistamaan mahtailevan riikinkukon soidinmenotanssia muutamaan otteeseen. Valtavan ja värikkään linnun tanssi (tai tepastelu) akselinsa ympäri aukinaista höyhenviuhkaa värisytellen on upea ja maaginen tilanne. Olisin voinut seurata tuota luontodokumenttihetkeä vaikka kuinka pitkään.

Yöksi Udawalawen kansallispuistoon?

Auto kurvaili puiston alueella muutaman tunnin, mikä oli aivan riittävä aika. Eväitä kannataa ottaa mukaan, samoin vettä. Yksi päivä puistossa riittää suurimmalle osalle. Kannattaa myös harkita yöpymistä puiston lähellä, itse löysin netistä erään kiinnostavan majapaikan, jossa pääsee yöpymään lähellä luontoa. Me emme tällä kertaa viettäneet yötä puistossa.

_MG_8942

Uda Walawe
Minkäs kissaeläimen tassunjäljet siinä ovatkaan? Kyllä, leopardin.

_MG_8886

_MG_8872

kansallispuisto sri lanka

_MG_8784

_MG_8863

_MG_8861

_MG_8858

_MG_8853

_MG_8852

_MG_8843

Suosittelen retkeä Udawaleen kaikille! Retki on helppo, se ei vaadi muuta kuin hyviä istumalihaksia ja kiinnostusta luontoa kohtaan. Itse en koskaan jätä välistä tilaisuutta päästä näin lähelle villiä luontoa.

Hintatiedot:

– kyyti tuktukilla Midigama – Udawalawe-Midigama n. 6000 rupiaa ( = n. 40 euroa)
– sisäänpääsy puistoon 3000 rupiaa ( = n. 20 euroa)
– kuljettaja kansallispuistossa n.6000 rupiaa/auto ( = n. 40 euroa)

Udawalawe
Tämän auton kuljettaja oli mukava mies, jota voisin myös suositella. Numero näkyykin autossa ja firman nimi on kaiketi Safari Service.

♥ Lukuvinkki: Jos olet lähdössä Sri Lankalle, lue myös muut vinkkini kyseiseen maahan. ♥

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top