Turkin palatsien lumoissa

Turkissa riittää upeita rakennuksia. Nyt vien teidän historialliseen palatsiin, aivan itäisen Turkin reunalle.

Turkki on vienyt jalat altani monella tasolla. Toissa talven matka Istanbuliin oli ensimmäinen kontaktini tuohon maagiseen maahan. Viime syksyisellä Itä-Turkin reissulla ihastelin Vanin kirkasvetistä mineraalijärveä ja tuijottelin Turkin korkeimman vuoren, Mt. Araratin, ympäristössä laiduntavia lampaita lammaspaimenineen, ihmetellen heidän pysähtyneen seesteistä elämäänsä.

Sama viime syksyn reissu vei minut aina Iranin rajalle asti. Myös Armenia oli enää vain kivenheiton päässä. Aivan Turkin itäisimmäissä kolkassa sijaitsee alueen historian pitkää ikää symboloiva rakennus, Ishak Pasha Palace. Sivilisaatio täällä meillä Pohjolassa on vieläkin vasta lapsen kengissä.

Ishak Pasha Palace

Ishak Pasha Palace

Ishak Pasha Palace

Upea palatsi keskellä Turkin vuoristoa

Upeiden vuoristomaisemien keskellä sijaitseva, Ottomaanien aikakaudella rakennettu, hulppea palatsi on ehdottomasti tutustumisen arvoinen kohde. Minulla ei ollut hajuakaan, että Turkin historia menee niin pitkälle ajassa taaksepäin ja että maassa on edelleen niin paljon muinaisia rakennuksia, joiden ikää ei todellakaan yhden käden sormilla lasketa.

Ishak Pasha Palace on Pashan suvun 1600- ja 1700-luvuilla rakennuttama palatsi. Rakennus on jo vuosia ollut käytännössä tyhjillään. Sen kolkoilla käytävillä tepastelevat ainoastaan sinne asti eksyvät turistit. Oman vierailuni aikana turistirysästä ei tosin ollut tietoakaan ja paikalla oli lähinnä vain paikallinen hääpari ja meidän porukkamme.

Ishak Pasha Palace

Ishak Pasha Palace

Ishak Pasha Palace

Vaeltele pitkin poikin palatsin käytäviä: moskeijassa, ruokasalissa tai haaremissa. Haaremin ikkunoista aukenee henkeäsalpaava näkymä vuoristoon. Huoneen keskellä on takka – romanttisesti. Voisi myös kuvitella, että palatsi on talvisin erittäin kylmä, jopa jäätävä, joten kaiketi takalla on ollut oikea funktiokin.

_MG_5161_MG_5179

_MG_5170_MG_5148

Auringonlasku Ishak Pasha Palacen pihamaalta on taianomainen. Aurinko laskee vuorten taakse, värjäten maiseman pastelliväreillä. Kyyhkyset lentelevät ja koko maailma hiljenee. Meidän hiljentymistämme häiritsi ainostaan takaa kaikuva poran ääni. Silti, maiseman kauneus lumosi ja jopa poran ääni alkoi hukkua hiljaisuuteen.

_MG_5211turkki palatsi

turkki palatsi_MG_5135

_MG_5220_MG_5213

_MG_5214_MG_5235

_MG_5255

Palatsi kuin 1001 yön saduista

Ishak Pasha Palace on kuin suoraan 1001 yön saduista. Älä missään tapauksessa jätä tätä tutkimusmatkaa välistä Itä-Turkkiin matkustaessasi. Paras tapa päästä paikan päälle on ehdottomasti oma auton, kuten muuallakin Itä-Turkissa. Pssst! Palatsin lähellä, aivan Iranin rajalla on leirintäalue, Murat camping. Miltä tuntuisi yöpyä leirintäalueella, jota ympäröivät käytännössä panssarivaunut ja aseistetut sotilaat? Ainakin se olisi elämys vailla vertaa.

image

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top