Turkin rannat

Turkin kauneimmat rannat

Turkki on yllättävä maa. Kuka olisi arvannut, että maa kätkee sisäänsä toinen toistaan kauniimpia rantoja? Tässä ovat Turkin kauneimmat rannat.

Kun matkustin ensimmäisen kerran etenkin täällä Suomessa tyypillisenä turistikohteena tunnettuun Turkkiin, yllätyin Istanbulin ihmeellisyydestä positiivisella tavalla. Toinen reissuni näytti minulle uuden ja täysin tuntemattoman, vuoristoisen puolen, tuosta teenjuojien luvatusta maasta. Tuokin visiitti vakuutti minut entisestään Turkin kiehtovuudesta. Kolmas kerta toden sanoo ja juuri päättynyt reissuni paljasti minulle saman maan uuden ulottuvuuden, paratiisirantojen maan. Jos olin myyty aiemmin, nyt olen myyty monesta eri syystä.

Turkissa on toinen toistaan kauniimpia rantoja

Suoraan sanottuna kiinnostukseni Turkin rantakohteita kohtaan nosti päätään vasta alle pari vuotta sitten. Kuulin turkkilaiselta ystävältäni pitkistä ja hiljaisista hiekkarannoista. Tuota ennen mielikuvani oli vähemmän ruusuinen; näin mielessäni rannan sekä aurinkotuoleja vieri vieressä, ehkä laumoittain kaupistelijoitakin. Tuollaisetkin rannat toimivat jollekin, mutta minä en yleensä ole se tyyppi.

Koko niin sanottu Turkin Riviera on kaunis. Autoillessa vuoren rinteiden vieressä ja meren kimmeltäessä toisella puolella tekisi mieli pysähtyä jokaisen kurvin jälkeen räpsäisemään kuva jos toinenkin. Pieniä laguuneja ja luolia, pitkiä hiekkarantoja, kallioisia rantoja ja miljoonia tilausuuksia pulahtaa veteen täydellisyyttä hipovassa maisemassa.

Ehkä Turkin kaunein ranta on oikeasti sellainen itse löydetty ja salainen poukama, mutta nyt haluan esitellä teille kaksi tunnetumpaa suosikkirantaani Turkin rannikolla. Mitkä ovat teidän suosikkejanne?

Turkin kauneimmat rannat, tässä ne ovat:

Kaputas Beach

Omia suosikkejani eivät yleensä ole auringonpalvojilla tiheään miehitetyt rannat, vaan ne hiljaisemmat biitsit. Silti, yhdeksi maailman kauneimmista rannoista nimetty Kaputas teki turkoosilla vedellään ja valkoisella hiekallaan vaikutuksen myös minuun.

Ranta on jyrkänteiden alapuolella ja vesi on kirkasta. Se sijaitsee kaupunkien Kas ja Kalkan välissä. Rannalle pääsee portaita pitkin korkealta jyrkänteeltä. Kapitasin rannalla ei ole virallisesti palveluita, mutta aurinkovarjoja saa vuokrattua ja joskus satunnaiset myyjät kaupustelevat naposteltavaa ja juomia. Ranta on todella kaunis ja ansaitsee paikkansa maailman kauniiden rantojen listalla.

Kaputas Turkki

Kaputas Turkki

turkin rannat

Patara Beach

Kaputaksen rantaa syvemmän jäljen minuun jätti yhteensä 18 kilometriä pitkä Pataran ranta. Yhden illan tuttavuus Pataraan sai minut haluamaan lisää. Voin hyvin kuvitella itseni aamulenkkeilemässä Pataran rannalla ja juomassa yhden tai kaksi kylmää juomaa auringon laskiessa pitkän rannan edessä ulappaan.

Rannalla on rantabaari ja osa rannasta on valvottua aluetta. Oman vierailuni aikaan ranta oli aallokkoinen ja olisin melkein voinut kuvitella veteen surffaajia.

Merikilpikonnat munivat pehmeähiekkaiselle rannalle ja siksi osa rannasta on suojeltua.

Rannalla on myös telttailumahdollisuus. Kuuleman mukaan telttailu ei missään päin Turkkia ole kielltettyä, mutta tietysti leirintäalueella yöpyminen luo tiettyä turvaa. Itse bongasin rannalta ainakin Camel Bar & Camping -nimisen leirintäalueen.

_MG_7282

Patara Turkki

Patara Turkki

Patara Turkki

turkin kauneimmat rannat

turkin kauneimmat rannat

turkin rannat*Olin juuri päättyneellä matkalla Turkin valtion kulttuuri- ja matkailutoimiston kutsumana, osana Sail for good -projektia. En vastannut matkan kuluista itse.

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.