tukholma

Tukholman kiinnostavimmat korttelit

Missä on Tukholman kiinnostavimmat paikat? Tukholma on paljon muutakin kuin kuninkaallisia rakennuksia ja vanhaa kaupunkia. Kaupunki kätkee sisäänsä myös monia tuntemattomampia alueita, jotka vain odottavat tutkijaansa.

Sana Södermalm, tai tuttavallisemmin Söder, on jo pitkään pyörinyt kaikkien Tukholmassa viihtyvien huulilla. Gamla Stan on jo kauan sitten koluttu läpikotaisin, mutta sen viereinen Södermalmin saari on monelle vielä suhteellisen tuntematonta seutua. Talvisen ja erittäin lumisen pikapyrähdyksen aikana Tukholmaan kerkesin käydä bongailemassa omat vinkkini Skandinavian muotipääkaupunkina tunnettuun, kauniiseen kaupunkiin. Tässä siis yksi suositeltava tapa tutustua naapurimaamme pääkaupunkiin ja etenkin cooliin Södermalmin alueeseen, var så god.

Taidetta ja kahvittelua Tukholmassa

Aloita reitti viitisen vuotta sitten meren äärelle valmistuneesta valokuvataiteen museosta, Fotografiskasta. Kiinnostava museo kätkee sisällensä toinen toistansa mielenkiintoisempia, vaihtuvia näyttelyitä. Itse pääsin ihastelemaan muun muassa Herb Rittsin muotikuvia sekä Jimmy Nelsonin sanoinkuvaamattoman kauniita kuvia katoavista heimoista.

Fotografiskan yläkerrassa on merinäköalalla varustettu kahvila, jossa kannattaa ehdottomasti hörpätä vaikka aamukahvi ennen näyttelyihin tutustumista. On vaikeaa keksiä Tukholmasta miellyttävämpää paikaa aamun aloitukselle kuin meren rannalla sijaitseva, punatiilinen ja teollisuushenkinen kahvila. Toisaalta, Fotografiskaan kannattaa suunnata saman päivän aikana vaikka uudelleenkin kuuntelemaan pari kertaa viikossa järjestettävää elävän musiikin iltamaa. Museon tiloissa järjestetään pari kertaa kuukaudessa myös klubi-iltoja. Fotografiska ei siis ole pelkästään museo, se on modernin kulttuurin kehto monella eri tavalla ja kenties jopa suosikkipaikkani koko kaupungissa.

Sympaattisia puutaloja Tukholman yllä

Fotografiskan jälkeen kannattaa suunnata katse museon pihalta yläviistoon. Kukkulan päällä näkyy muutama puutalo. Suuntaa sinne. Herttaiset puuportaat vievät sinulle keskelle sellaista Tukholmaa, jota et odottanut löytäväsi. Alueella on lukuisia puutaloja ja tunnelma on mukavan pysähtynyt. Jos nyt en ihan puhu puuta heinää, alueen nimi on Katarina-Sofia. Puutalojen keskeltä alkaa käytännössä Södermalmin halki kulkeva katu, Nytorgsgatan.

_MG_7563Ennen kuin jatkat matkaa kohti Nytorgsgatanin toisessa päässä sijaitsevalle Sofon alueelle (south of Folkungagatan), vaeltele hetki puutalojen välissä. Jos suuntaat (selkä merelle päin) ensimmäisten puutalon läpi vasemmalle ja vielä kauemmas vasemmalle, päädyt jossakin vaiheessa Fjällgatanille. Syy Fjällgatanille suunnistukseen on herttaisennäköinen vegeravintola ja puutarhakahvila (jota tosin en lumimyrskyn takia pässyt testaamaan), Hermans Trädgårdscafé. Uskoisin, että etenkin kesäaikaa tuo paikka on tutustumisen arvoinen – siltä se vaikutti jopa lumisateessa.

Tukholma, Södermalm

Tyylitaitureita ja hauskoja kuppiloita Södermalmilla

Jatka matkaa pitkin Södermalmin katuja ja kujia. Kävele, katsele, kurki ja eksy. Poikkea välillä matkan varrella lasilliselle ties mitä ja jatka taas matkaasi. Katsele ihmisiä ja ihaile tukholmalaisten pettämätöntä tyylitajua. Lumimyräkässä tällainen peoplewatching jäi tosin itseltäni hieman vähemmälle. Muutenkin tuntui, että lumisena sunnuntaina liikenteessä olivat lähinnä perheet pulkkineen.

Vaikka kuinka samoilisit, et voi välttyä päätymästä jossakin vaiheessa Sofon alueelle. Alueen kiintopiste taitaa olla Nytorgetin aukio. Jälleen kerran, puisto on varmasti kesällä täynnä elämää. Sen ympärillä sokkeloivat kiintoisat kadut, kuten Skånegatan, Södermannagatan ja isoimpana Götgatan. Vinkkinä muuten Sofossa liikkuville; alueen putiikit pitävät aina kuun viimeinen torstai ovensa normaalia pidempään auki rennompaa illanviettoa ja after work-hengailua varten. Sofo nights tuo liikkeisiin levyjä pyörittäviä tiskujukkia, liikkeet tarjoilevat pientä purtavaa ja juotavaa ja meno on ilmeisen hauska. Uskaltaisin suositella tätä, vaikka en itse paikalla olekaa ollut kuun viimeisenä torstaina.

Shoppaile ja löydä aarteita Tukholman kiinnostavissa paikoissa

Pienemmät kadut ovat täyttyneet vintage-vaateliikkeistä ja levykaupoista. Poikkea kauppaan jos toiseenkin. Oma suosikkini oli surffihenkinen liike, jonka uumenista löysin mielenkiintoisia kirjoja sekä surffilautoja. Grandpa-nimisen liikkeen alakerrasta bongailin aina niin ihania karttapalloja ja erään kadun kulmassa sijaitsee hauska ja erittäin kitch-puoti. Kaupan pihaan on parkkerattu neonpinkki polkupyörä.

Siellä täällä on kivoja ja rentoja kahviloita, kuppiloita sekä ravintoloita. Esimerkiksi Götgatanilta löydät kaikille tutut ketjuliikkeet. Götgatanilta yritin myös bongailla kymmenisen vuotta sitten työharjoittelupaikkanani toiminutta kampaamoa, mutta huonolla menestyksellä.

Ruokaa ja yöelämää Tukholmassa

Jos ja kun nälkä yllättää, ruokaa löytyy moneen makuun. Itse testasin hauskan Meatballs for the people- ravintolan vegepullia. Muina vaihtoehtoina kiinnitin huomiota muun muassa Urban Deliin ja Koh Phangan- nimiseen, värikkääseen thaimaalaisravintolaan. Vaihtoehtoja on varmasti kaikille!

Yöaikaan Södermalmin alue ei kaiketi ainakaan tammikuisena sunnuntaina ole eloisaa nähnytkään. Minä ja mukana reissussa ollut Metallia matkassa- blogin Anne saimme etsiä kello 23 auki olevaa illanviettopaikkaa kuin neulaa heinäsuovasta. Viimein löysimme yhden viihtyisän kulmakuppilan, jonka asiakkaat olivat yhden käden sormilla laskettavissa. Eräs asiakkaista oli puolalaiseksi rikolliseksi (jos nyt oikein ymmärsin) ruotsin kielellä itsensä tituleerannut Robert, joka humalapäissään iski pöytäämme puhelinnumeronsa seuraavaa visiittiämme varten. Puhelinnumero jäi päydälle Robben poistuttua paikalta.

_MG_7378_MG_7375Seuraavalla kerralla tammikuisessa Tukholmassa saattaisin yöelämää etsiessäni suunnata muualle kuin muuten niin mukavalle ja eloisalle Södermalmin alueelle. Noh, tällä kertaa yöelämä ei onneksi ollut matkan prioriteetti numero yksi ja olin oikeastaan aika onnellinen kömpiessäni hotellin puhtaisiin, valkoisiin lakanoihin.

Tukholmasta jäi vielä paljon koettavaa, tämä oli vain pienen pieni, mutta sitäkin tehokkaampi täsmäisku. Tukholma ei ainakaan vielä vienyt sydäntäni Berliinin tai Istanbulin tavoin, mutta paljon tutkittavaa sinne toden totta jäi. Ehkä voisin harkita uutta reissua jo ensi kesänä, sehän on tuossa aivan naapurissakin. Vaikka luminen Tukholma oli tunnelmallinen, kyllä se vain niin on, että Skandinavian kaupungit puhkeavat vasta kesällä todelliseen kukoistukseensa.

Muuta suositeltavaa tekemistä Tukholmassa:

ABBA-museo: Mene vaikka koko päiväksi odottamaan jonkun yhtyeen jäsenen puhelinsoittoa punaisen puhelimen viereen.  Silloin tällöin tällainen puhelinsoitto oikeasti osuu kohdalle ja luurin toisessa päässä on oikeastikin joku ABBA:n jäsenistä. Voit myös nauhoittaa oman versiosi vaikka Waterloo- biisistä tai tanssia ABBA:n tahdissa.

Roseldals Trädgården: Sain sisäpiirivinkin, että tämä saari on loistava paikka viettää kaunista kesäpäivää vaikka picnik-kori kainalossa, kukkien ympäröimänä.

Kävele Tukholman katoilla ja ihastele kaupunkia linnun perspektiivistä. Lue juttuni aiheesta täältä.

Vasa Museum: Historiasta kiinnostuneiden vaihtoehto.

Suhaile lautoilla ja nauti merestä. Tätä lystiä voi harrastaa Tukholma-kortin haltijana kuinka paljon vain. Tukholma-kortti oikeuttaa myös esimerkiksi ilmaisiin sisäänpääsyihin lukuisiin museoihin. Kannattaa siis harkita sellaisen hankintaa.

– Samoile Gamla Stanin kaduilla. Vanhasta kaupungista löytyy muun muassa Tukholman vanhin konditorio, Sundberg’s Konditori.

– Tukholmalaiset tuntevat sanan fika (=kahvitella) erittäin hyvin, joten kahvittele heidän tavoin jossakin mieleisessäsi kahvilassa.

Gröna Lundin huvipuisto on kesällä must. Mene lähes meren päällä pyörivään karuselliin, pistämään pääsi pyörälle.

Mitä muuta jännittävää Tukholmassa voi tehdä? Jotain salattua? Jotain erilaista? Jotain jännittävää? Kerro sinä minulle vinkkisi seuraavaa kertaa varten!

*Olin Tukholmassa osana Nordic Bloggers’ Experience- blogitapahtumaa, jonka yhteustyökumppaneina olivat Visit Finland, Visit Stockholm, Visit Helsinki ja Matkamessut.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top