Tel Avivin Matkot museo.

Tel Avivin erikoisin museo itse kuninkaan esittelemänä

Tel Avivin kuvankauniilla Neve Tzedekin alueella sijaitsee kaupungin ja varmasti koko maan erikoisin museo, jonka omistaja on yhtä varmasti maan sympaattisin museoitsija.

Kävelen ihmeissäni Tel Avivin kiehtovan, katutaiteella ja kivoilla kahviloilla koristellun. Neve Tzedekin katuja, suuntana surffiranta. Ohitseni pyöräilee paidattomia surffareita, koirat vipeltävät kapeilla kujilla onnellisina ja kissoja patsastelee korkeilla paikoilla tarkkailemassa tilannetta.

Päädyn hieman edelle matkaseurueestani uppoutuessani valokuvaamaan alueen letkeää tunnelmaa, niin innoissani olen. Huomaan kiehtovat ikkunat, kiehtovan rakennuksen ja minulle huitovan vanhemman miehen. Joku minussa kertoo, että kuuntele miestä ja mene hänen peräänsä.

Tämä kaljupäinen, noin 70-vuotias mies pyytää minut sisään ilmaiseen museoonsa. Olen hieman hämillään. Mikä ihmeen museo? Mistä hän niin tohkeissaan edes puhuu? Hän mainitsee sanan Matkot, mutta minulla ei ole hajuakaan, mitä se tarkoittaa – ei ainakaan vielä.

Päätän luottaa sympaattiseen mieheen ja vinkkaan matkaseurueelleni, että oven takana taitaa olla jotain kiehtovaa. Suuri osa muusta seurueesta jättää tilaisuuden väliin, mutta minä kiipeän portaat miehen perässä hänen museoonsa, joka on hänen kotinsa. Portaikon yläpäässä näkyy joukko kissoja, mies kertoo omistavansa monta kissaa.

Ovi aukeaa ja oven takaa paljastuu mailojen valtakunta. Eri tavoin maalattuja ja taiteiltuja mailoja on joka puolella ja olen haltioissani. Mitä ihmettä nämä mailat ovat? Mies, Amnom Nissim,  puhuu hieman huonoa englantia, mutta pian käy ilmi, että hänen kotimuseonsa on rakentunut Israelin epävirallisen kansallisurheilun ja hänen rakkaimman intohimonsa ja harrastuksensa ympärille. Matkot on rantatennikseen verrattava laji, jota yli 70-vuotias Amnon kertoo pelaavansa Tel Avivin rannoilla joka ikinen päivä. Näin hän on tehnyt lähes koko ikänsä ja samalla tavalla saanut itselleen leiman Matkotin kuninkaana.

Amnom kertoo värikkäistä mailoistaan haltioituneena ja onnellisena. Hän esittelee julkisuudenkin henkilöiltä saatuja mailoja, joita hän saa nykyään lahjaksi kokoelmaansa – usein allekirjoitusten kera.

Olen vaikuttunut: en niinkään mailoista, vaan ihmisen aidosta intohimosta jotain asiaa kohtaan. Miehen silmät syttyvät, kun hän esittelee paikkaansa, josta on niin ylpeä. Olen vaikuttunut myös siitä, että tämä mies päästää itselleen vieraita ihmisiä kotiinsa ja jakaa teeskentelemätöntä iloaan muille. Amnom kertoo lajin hienouden piilevän kohtaamisissa ja siinä, että tässä pelissä ei pelata ketään vastaan, tässä pelataan jonkun kanssa.

Tämä pieni ja sympaattinen paikka, kohtaaminen ja hetki jäi mieleeni yhdeksi Israelin matkan kohokohdista. Se sai muistamaan ihmisyyden ja inhimillisyyden pahankin maailman sisällä. Maailmassa on toivoa, uskotteko? Yksilöissä ja yksilöiden muodostamissa yhteisöissä on toivoa. Minä ainakin uskon.

Tel Avivin matkot museo.Telv Avivin kissat.Tel Avivin erikoinen mailamuseo.

Osoite: 61 Shabazi Street, Neve Tzedek, Tel Aviv (Israel)

1 ajatus aiheesta “Tel Avivin erikoisin museo itse kuninkaan esittelemänä”

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.