tarto katutaide

Tarto – Viron katutaidepääkaupunki

Kiinnostaako katutaude? Viron Tarto on muutenkin katutaideystävällisen naapurimaamme kiinnostavin kohde katutaiteen ystäville. Opiskelijakaupunki on koristeltu värein ja kuvioin ja monen nurkan takaa paljastuu värikäs kappale taidetta.

*Olin Virossa NBE Finland blogitapahtuman emäntänä, en vastannut matkan kuluista itse.

Suloisen rähjäisten puutalojen välissä pilkottaa graffitein koristeltu seinä. Pieni mökki on väritetty kauttaaltaan taiteella ja tien toisella puolella nouseva betonimuuri on saanut päälleen uuden katutaidevaatteen.

Olemme Tartossa, Viron katutaiteen kehdossa. Tammikuinen kylmyys melkein Venäjän rajalla hyytää luita ja ytimiä. Olen pukeutunut aivan liian kepeästi, hansikkaatkin unohdin kotiin. Ei kai minusta talvi-ihmistä tule, vaikka kuinka ponnistelisin. Kylmyys tekee Tarton, Viron vilkkaimman opiskelijakaupungin, tutkimisen hieman haastavaksi. Onneksi *blogimatkamme oppaaksi on liittynyt Tarton kadut ja kujat ja niiden taidepläjäykset kuin omat taskunsa tunteva opas Pseudo Toursilta.

tarto katutaide

Untitled

Untitled

tarto katutaide

tarto katutaide

Tarton katutaiteen äärellä, osaavan oppaan johdolla

Pseudolaiset ovat taideihmisiä, vaihtoehtoisemman kaupunkikulttuurin asiantuntijoita. Oppaamme johdattaa meitä tehokkaasti taideseinältä toiselle. Upeita graffiteja on pitkin kaupunkia. Suuri osa niistä on tehty vuosittaisen Stensibility-katutaidefestivaalin aikana. Opastettu kierros antaa kaikin tavoin uuden ulottuvuuden nähdyille seinätaideteoksille, joita on seinien lisäksi lähes jokaisessa sähkökaapissa ja hylätyssä talossa. Ilman opasta samoilisin itsekseni Tarton katutaidekartan kanssa, mutta kerrotut tarinat jäisivät kuulematta.

Kiertelemme hyytävää Tartoa, etenkin Karlovan puutaloaluetta. Harmittelen kylmyyttä, olemmehan erään urbaanin kaupunkimiljöön lempiaiheideni äärellä. Värikkäitä teoksia riittäisi, mutta joudumme jättämään monta aluetta ja kiinnostavaa kuvaa välistä kylmyyden pistellessä sormissa ja varpaissa.

Katitaidekierros Tartossa ja iso graffitti.

tarto katutaide

tarto katutaide

Untitled

Vaikka näimmekin vain pienen ripauksen Tarton katutaidepläjäyksestä, vaikutuin. Harvassa kaupungissa on niin pienellä alueella niin monipuolisesti ja runsaasti maisemaa värittäviä kuvia. Toisella kerralla, opastetun kierroksen jälkeen, nappaisin kouraani kahviloistakin saatavan katutaidekartan, sujauttaisin kameran kaulaani ja suuntaisin aamuvarhain tai kesäyön aikaan samoilemaan pitkin Tarton kuvauksellisia kujia.

Psst! Tarton katutaidekartta löytyy täältä!

Lukuvinkki Seikkailijattarissa: Vinkit 24 h lomalle Tallinnassa

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top