tanssi/etnofitness

Tanssin matka maailman ympäri

Maailmassa on ainakin kaksi asiaa, jotka yhdistävät ihmisiä kulttuurista ja taustoista huolimatta. Ne kaksi asiaa ovat tanssi ja ruoka. Molempiin liittyy iloisia mielikuvia, eikä kummassakaan tarvita yhteistä kieltä. Itse olen taas aktivoitunut tanssiharrastukseni kanssa Helsingin Etnofitness-tanssikoululla ja haluan viedä teidätkin matkalle maailman ympäri, tanssin kautta.

Tanssi ja ruoka ovat kaksi loistavaa tapaa matkata maailman eri kulttuureihin ilman, että poistuu kotimaastaan. Vaikka ruokaa rakastankin, mikään ei vie tanssin kärkipaikkaa suosikkiasioideni listalta. Kun tanssin, maailmassa ei ole muuta. Tanssiessa unohdan vesisateen, maksamattomat laskut ja kaikki maalliset murheet, jopa matkakuumeen. Tanssiessa olen läsnä, olen hetkessä.

Aloitin taas rakkaan harrastukseni parissa elokuussa. Harrastuksen, jota en enää koskaan halua jättää pois elämästäni. Matkustan joka ikinen torstai hikiseen Afrikkaan mieleni matkalle, kehoni ja rytmin kautta. Fyysisesti olen EtnoFitness-tanssikoululla Helsingin Sörnäisissä, mielikuvituksessani ehkä jossakin vehreän Madagaskarin ja värikkään Senegalin välimaastossa. Jossakin siellä, pienessä ja kuumassa kylässä. Paikassa, jossa on paljon iloa.

Tanssiessa unohdan vesisateen, maksamattomat laskut ja kaikki maalliset murheet, jopa matkakuumeen. Tanssiessa olen läsnä, olen hetkessä.

Koska tanssi antaa minulle niin paljon iloa, haluan innostaa sinuakin rytmikkään liikkumisen maailmaan. Vien teidät nyt pienelle matkalle maailman ympäri, tanssin kautta. Missä maassa tanssitaan mitäkin ja minkälaisia tanssilajeja kaikkien lajien viidakossa on olemassa? Jos koskaan päädyt matkalle esimerkkimaihin, tutustu kulttuuriin myös tanssin kautta ja tuo mukanasi matkamuistona muutamat uudet muuvit. Sitä ennen, nappaa oma suosikkisi ja voit voittaa liput testaamaan valitsemaasi lajia (kilpailun ohjeet lopussa).

Afrikka: Afro

Coupé Decalé, Ndombolo, Azonto, Sabar, Indlamu, Pat Pat ja niin edelleen. Afrikkalainen tanssi kokonaisuudessaan on oma suosikkini ja afro on myös kaiken tanssin perusta. Olen tanssinut sekä perinteistä afroa että nykytanssiin yhdistettyä afroa, tyylejä kun on yhtä monta kuin opettajia tai jopa Afrikan maita. Paljain jaloin tanssittava afro on energistä ja liikkuvaa. Koko keho liikkuu ja hyppyjä on paljon. Perinteisesti tunneilla voi olla rumpusäestys, mutta Suomen oloissa modernimpikin teknologia toimii hyvin. Afro sopii kaikille, tunneilta lähtee aina hymyissä suin pois. Olen onnellinen, että olen löytänyt kokeiluiden kautta itselleni sopivan afro-opettajan, madagaskarilaisen Njaran.

Afrikassa etenkin Senegal ja Guinea ovat tanssimatkailijan paratiiseja. Joku päivä suuntaan itsekin Afrikkaan, tanssi- ja rumpukurssille.

etnofitness/tanssi

Intia: Bollywood ja Bhangra

Kun yhdistetään sanat Bombay ja Hollywod, ollaan Bollywoodin äärellä. Moni tietää hassunhauskat ja koomiset Bollywood-elokuvat, joissa intialaiset näyttelijät intoutuvat vähän väliä tanssin pyörteisiin. Bollywood-tanssi on kombinaatio perinteisistä intialaisista tansseista ja esimerkiksi jazzista ja katutansseistakin. Päätä liikutellaan, rytmi on hauska ja sormilla muodostetaan symbolisia kuvioita. Sopii kaikille!

Yhdysvallat: Breakdance

1970-luvun New Yorkissa, Bronxissa, alkunsa saanut tanssilaji eli breakdance on fyysinen laji. Liikkeet ovat vahvoja ja voimaa tarvitaan. Katujengeiltä valtavirtaankin levinnyt laji vie tunnelmassaan mukanaan kaduille ja asenne pitää olla kohdillaan. Tässä lajissa ei pehmoilla.

Brasilia: Samba

Lanteet heiluvat ja pää pysyy lähes paikoillaan, jalat liikkuvat hurjaa vauhtia. Brasilia on samban mekka. Rio de Janeiron kadut täyttyvät vuosittain sambaajista, kun karnevaalit valtaavat maan ja kaupungin. Sambaa tanssitaan pienissä vaatteissa ja kroppa saa näkyä. Myös samban juuret vievät alun perin Afrikkaan, etenkin Angolaan ja Kongoon, joista rytmit ja tanssi siirtyivät orjien mukana uudelle mantereelle. Muista kesällä myös Helsingin sambakarnevaalit.

Kiina: Viuhkatanssi ja lohikäärmetanssi

Nämä ovat harvinaisempia lajeja Suomessa, mutta kulttuurillisesti kiinnostavia tansseja. Suuri lohikäärme kuljetetaan vakain askelin juhlahumuun. Olen jopa itsekin ollut mukana kiinalaisen viuhkatanssin esityksessä, kiinalaisen opettajan johdolla. Perinteisesti nämä liittyvät kiinalaiseen uuteen vuoteen.

etnofitness

Kuuba/Kolumbia: Salsa

Salsa on kenties yksi tunnetuimmista etnisistä tansseista. Lajia on montaa sorttia, suurimpina Kolumbiasta peräisin olevaa Cali-salsaa ja Karibian afro-kuubalaista salsaa. Puerto Ricolla on omansa ja Los Angelesilla oma versionsa salsaa. Tässäkin asiassa, kultuuri edustaa aluetta ja mukautuu alueen mukaan. Salsa on perinteisesti paritanssi, jossa mies vie ja taivuttelee naista mitä upeampiin kuvioihin. Jalkatyöskentely on alkuun pääosassa, mutta simppelin perusaskeleen jälkeen voi siirtyä jo monimutkaisempiin kuviohin.

Dominikaaninen tasavalta: Bachata

Salsasta asteen verran intiimimpi tanssi on bachata. Dominikaanisesta tasavallasta syntynsä saanut paritanssi on kiihkeää ja tanssi on ulkopuolisen silmin kovinkin seksikästä ja intiimiä. Tanssijat ovat lähekkäin ja liikkuvat rytmikkäästi, intohimoisestikin. Paritanssi.

Argentiina: Argentiinalainen tango

Tunteikas paritanssi, argentiinalainen tango, vie meidät historiassa aina 1800-luvun Buenos Airesiin. Argentiinasta alkunsa saanut laji on dramaattinen ja tunteellinen, kaunis, vahva ja herkkä.

Pohjois-Afrikka ja Lähi-Itä: Napatanssi

Vatsa liikkuu rytmikkäästi musiikin tahdissa. Tässä lajissa parista vatsamakkarasta voi olla hyötyäkin, toisaalta laji on hyvä lääke ylimääräisille kiloille. Alkujaan Egyptistä maailmalle levinnyt tanssi on yleistä Arabimaissa ja Pohjois-Afrikassa. Tanssista saa varmasti iloa ja energiaa.

etnofitness

Venäjä: Baletti

Rytmiset lajit eivät ole juttusi, kaipaat enemmän sääntöjä ja kehon kontrollia? Oletko koskaan kokeillut balettia? Ojenna varpaat, tee piruetti ja leiki oman elämäsi ballerinaa. Alkujaan baletti levisi maailmalle Italiasta, Ranskan kautta. Nykyään baletin kehtona voisi pitää Venäjää, ainakin suuri osa maailman taidokkaimmista balettitanssijoista tulee kurinalaisista tanssikouluista, Venäjältä.

Jamaika: Dancehall

1970-luvun Jamaikalta alkunsa saanut tanssilaji on levinnyt viime vuosina hitiksi ympäri maailman. Peppu heiluu ja rohkeat liikkeet vievät mukanaan kuin Jamaikan klubeilla konsanaan. Tämä sopii rohkeasti vartaloaan liikuttaville ihmisille, tässä lajissa ei kainoilla ja voimastakin on apua.

Yhdysvallat: Vogue

Leiki oman elämäsi filmitähteä tai Madonnaa ja ”Strike a pose!”. Vogueing vie syvälle New Yorkiin, 1980-luvulle. Tanssissa on kolme eri alalajia, Old Way, New Way ja Vogue Fem. Jälkimmäinen on kaikista naisellisin tanssi. Vogue on saanut vaikutteita mallien poseerauksista ja tanssissa ollaan esillä, upeana itsenään tai roolihahmona. Vogue-tunnin jälkeen itsetunto on varmasti parempi ja oli vahva.

Yhdysvallat: Twerkkaus

1980-luvun New Orleansista maailmalle pikku hiljaa levinnyt laji on tämän hetken hitti. Peppu heiluu ja lattia hytkyy. Ulkopuoliselle tanssi on melko seksuaalinen ja sitä se periaatteessa onkin. Seksuaalisuutta hyödynnetään ja vartalo saa liikkua. Twerkkaus on yksin tanssittava laji, mutta klubeilla tanssiseuraan riittää tulijoita. Hauskaa ja liikkuvaa, rytmistä. Ei kainostelijoille.

etnofitness/tanssi

Missä tanssia etnisiä lajeja Suomessa?

Suomessa on monia tanssikouluja ja tarjolla on myös viikonlopun mittaisia tiiviskursseja. Oma laji löytyy kokeilemalla. Itse päädyin kokeilujen kanssa etnisiin lajeihin erikoistuneeseen tanssikouluun Helsingin Sörnäisissä.

Helsingin Etnofitness on helposti lähestyttävä tanssikoulu, jossa ei tarvitse olla kokenut ja kaiken osaava tanssija tai tanssijatar osallistuakseen tunneille. Itselleni vapaamman tanssikoulun periaatteet sopivat paremmin, matkailijan elämäntapani takia olen huono sitoutumaan tunneille. Jos joku viikko en pääse tanssimaan, maailma ei kaadu siihen (korkeintaan sisäinen maailmani).

Vinkvink! Kesällä salsaamaan pääsee Oopperan takapihalla, joka sunnuntai-ilta. Yökerhoista esimerkiksi Maxine on nostanut päätään etnisten bileiden saralla. Pidä muutenkin silmät auki yöelämän menoille, etnisiä bileitä järjestetään lähes joka viikonloppu jossakin.

Vinkki: Etnofitness tarjoaa monenlaisia tanssitunteja Helsingissä. Seikkailijattaren etukortilla pääset tunneille etuhintaan. Tutustu etuun täällä.

 

48 ajatusta aiheesta “Tanssin matka maailman ympäri”

 1. Alkuvuodesta vietin parisen viikkoa Jamaikalla ja rakastuin täysin dancehall musiikkiin. Haluaisin siis ehdottomasti päästä kokeilemaan dancehallia!

 2. Oi jooo, tanssimaan! Harrastin reilu 10 vuotta sitten vuoden verran salsaa ja saman verran afroa – voisin hyvinkin palailla afron pariin taas! 🙂

 3. Tänä syksynä olen jo kokeillut dancehallia (sekä unisex että queen styleä, ihana laji!), housea ja twerkkausta. Seuraavaksi tekisi mieli mennä Reggaetoniin.

 4. Melkein kaikkea olenkin jo kokeillut mutta twerkkausta en vielä ja sitä haluan ehdottomasti kokeilla!

 5. En ole koskaan ollut ns. liikunnallinen. Onneksi löysin tanssitunnit 10 vuotta sitten ko. paikassa. Nyt haluaisin kokeilla lisää House- tanssitunteja.

 6. Oon tanssinharrastaja mutta nyt rakas harrastus on valitettavasti tauolla toistaiseksi, koska meillä on kahden kuukauden ikäinen vauva joka ei suostu juomaan muuta kuin äidinmaitoa. Haluaisin mennä dancehall-tunnille, tykkään tanssia sitä.

 7. Helena Wiljander

  Tätibalettia tai argentiinalaista tangoa, jos vain rakas mieheni innostuisi siitä. Eli tätibalettia.

 8. Monia on tullut jo kokeiltua ja aktiivisesti harrastettuakin, mutta bachata olisi tällä hetkellä se, mitä haluaisin oppia lisää!

 9. Etnofitneksen kaikki tunnit on loistavia, mutta etenkin afrolajien pariin haluaisin palata! Ehkä kokeilla myös jotain ihan uutta.

 10. Äitiyslomalla haaveilen pääseväni tanssitunneille, mutta pienen vauvan kanssa omaa aikaa löytyy harvoin. Etnofitness kyllä sopisi elämäntilanteeseni hyvin, kun ei tarvitse sitoutua koko vuodeksi samaan viikonpäivään ja kellonaikaan. Täytyykin yrittää löytää itselleni aikaa ja käydä testaamassa. Eniten kiinnostaisi afro, salsa ja dancehall. Ehkä voisi myös käydä kokeilemassa äiti & vauva -tanssitunteja. ☺️

 11. Rakastan kaikkea tanssia, mutta erityisesti lattareita ja afroa eli haluaisin päästä niitä kokeilemaan, ehkä jotain eri tyylisuuntaa kuin aiemmin!

 12. En niinkään haluaisi kokeilla afroa, koska olen käynyt tunneilla aiemminkin, vaan ennemminkin löytää tieni takaisin kyseisen tanssin pariin. Ikävöin vapauttavaa ja energisoivaa afrotanssia!

 13. Minulta usein kysytään ryhtini vuoksi, olenko joskus harrastanut balettia, kun seison niin suorassa. Koskaan en ole kokeillut ja aikuisbaletti kiinnostaa valtavasti. Haluaisin oppia myös ojentamaan nilkkoja. Se on kovin kauniin näköistä. Olen muuttamassa Pohjanmaalta Leppävaaraan mieheni perässä, enkä juuri tunne uudelta paikkakunnalta ketää. Tanssin aloittaminen olisi ihana tapa tutustua uusiin ihmisiin ja vapauttaa muuttojännitystä.

 14. Oi onpa ihana kilpailu! Dancehallin aloitin tänä syksynä, mutta ehdottomasti laajentaisin salsan tai afron puolelle.

 15. Haluaisin itseasiassa kokeilla useampia eri tanssilajeja! Ainakin tämän blogipostauksen perusteella huvittaisi just nyt kokeilla esim. balettia ja afroa 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.