sukelllus

Sukellus vedenalaiseen maailmaan

Laitesukellus ja snorklaus avaavat oven aivan toisenlaiseen maailmaan. Maailmaan, jossa värit ovat kirkkaita ja jossa äänet vaimeita.

Rakastan vettä. Rakastan järviä, meriä, jokia ja jopa kaiken maailman lammikoita. Nautin aaltojen päällä liukumisesta, mutta nautin myös veden pinnan alla lipumisesta. Tänään puhutaan laitesukeltamisesta. Nyt puhutaan myös siitä merenalaisesta, uskomattomasta valtakunnasta, jonka kokemisen ja havannoimisen tämä harrastukseni mahdollistaa.

Olen Open Water -sukeltaja. Takana on noin 30 sukellusta eri puolilla tätä palloa. Suoritin sukelluslupani Thaimassa, sukellushommista suositulla Koh Tao:n saarella vuonna 2005. En ole kokenut tarvetta tai saanut aikaiseksi kehittyä tällä sukeltajan urallani edes Advanced-tasolle. Olen kai kokenut, että saan toistaiseksi kaiken sukelluksiltani haluamani irti maksimissaan siellä 18 metrin syvyydessä.

Jättiläisrauskuja, haita ja kilpikonnia – tuttavuuksia sukelluksen kautta

Thaimaan lisäksi olen päässyt sukeltelemaan haiden ja jättiläisrauskujen seassa Costa Ricassa, ihmetellyt Välimeren elotonta pohjaa Kroatiassa, liittynyt kilpikonnien seuraan parissa eri paikassa Indonesiassa, kokenut elämäni tylsimmän ja toisaalta pelottavimman sukelluksen Sri Lankalla, sukellellut upeiden luolien läpi Tiomanilla Malesiassa, etsinyt Nemoa Intian Andamaaneilla sekä viimeisenä, mutta ei todellakaan vähäisimpänä, olen sukeltanut valtavan merenalaisen seinämän vierustalla haiden ja kilpikonnien ympäröimänä Malesian Sipadanilla.

Vedenalainen maailma on vain jotakin sanoinkuvaamattoman upeaa. Kuinka on edes mahdollista, että niin kirkkaita kaloja olemassa? Miten on mahdollista, että luonnosta löytyy niin omituisia lajeja?

Olen nähnyt, kun hait nukkuvat meren pohjalla. Olen myös kokenut putsaajakalan nipistelevän puhdistuksen ihollani ja nähnyt maailman pienimmän merihevosen. Olen naureskellut meriheinien seasta kurkkivien Nemo-leffojen söpöille Nemoille ja tehnyt tuttavuutta ympärilläni pörräävien lepakkokalojen kanssa.

Samoin olen katsonut merileijonan poikasta silmästä silmään Galapagoksella, tämä tosin tapahtui snorklatessa. Snorklatessa olen myös uinut useat kerrat vierekkäin kilpikonnan kanssa ja selkeästi ansainnut ainakin muutaman yksilön luottamuksen. Maailma on yksinkertaisesti niin ihmeellinen ja käsittämätön paikka ja en missään tapauksessa halua jättää tällaisia hetkiä kokematta!

Sukellus vaatii nöyryyttä

Sukeltaminen on ehdottomasti laji, jota kohtaan olen nöyrä. Sukellus on jollakin tavalla todella pelottavaa, koska siinä pitää vain luottaa laitteisiin ja ennen kaikkea itseensä. Panikoida ei todellakaan saa ja jos niin käy, on pystyttävä itsensä tyynnyttämään. Jos en olisi ryhtynyt sukellushommiin jo vuosia sitten, en luultavasti enää uskaltaisi aloittaakaan.

Sukellusteni välillä tulee aina välillä pidempiä taukoja ja kynnys sukelluslaitteisiin sonnustautumiseen kasvaa aina, mitä pidemmäksi tuo tauko kasvaa. Silti, joka kerta vedessä ollessani tiedän, etten voisi tai ainakaan haluaisi enää elää ilman sitä fiilistä, jonka sukelluksesta saan.

Onhan se nyt pähkähullua sukeltaa omituisten laitteiden ja paineilman kanssa meren syvyyksiin, haiden ja muiden pelottavien otuksien keskelle! On virtauksia ja kaikkea! Silti, sukeltaminen on yksi niistä asioista, jonka takia olen niitä riskejä ottanut.

En ymmärrä, miksi ihmisiä pitäisi kuljettaa Marsiin matkoille. Miksi ihmeessä meille ei riitä jo kaikki ne ihmeelliset ja upeat paikat maan päällä? Senkin jälkeen, kun kokee nähneensä ja kokeneensa (mikä ei mielestäni ole edes mahdollista) kaiken, mitä maa päällään kantaa, voi siirtyä uuteen ulottuvuuteen eli meren syvyyksiä tutkimaan.

Kukaan ei voi uskoa todeksi sitä mieletöntä maailmaa, joka tuolla pinnan alla on ennen kuin sen itse kokee. Kun on sen tai edes palasen siitä nähnyt, tämä maapallo muuttuu entistäkin uskomattomammaksi ja valtavammaksi ja sen tutkimisen nälkä vain kasvaa entisestään.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top