heidelberg

Studentenkarzer – Heidelbergin graffitein koristeltu opiskelijavankila

Kapean portaikon seinustat on koristeltu kuvin ja tekstein. Kaikkialla rittää ihmeteltävää, historian havinaa. Vielä noin sata vuotta sitten paikkaan saavuttiin lusimaan, nykyään sama tila toimii museona. Paikan nimi Studentkarzel.

*Kaupallinen yhteistyö: The German National Tourism Board

Saksan Heidelbergissä sijaitsee maan vanhin yliopisto. Yliopisto on jo 500-vuotias ja sen historiaan kuuluu oleellisena osana moneen otteeseen muuttanut opiskelijavankila, Studentenkarzer.

Untitled

Untitled

Holtittimasti käyttäytyneet opiskelijat laitettiin aikana ennen ensimmäistä maailmansotaa, vuodesta 1778 vuoteen 1914 asti, Studentenkarzelr-vankilaan miettimään tekosiaan. Arestissa saatettiin olla kolmesta päivästä neljään viikkoon. Aresti ei ollut tapa päästä irti opinnoista, telkien takaa joutui silti käydä koulussa. Ovi koulun pihamaalle on yhteydessä suuren asuinhuoneiston kokoiseen vankilaan, jossa tätä nykyä toimii museo.

Vankilamuseo on alkuperäinen. Seinät on täynnä graffiteja ja tilat ovat katutaidetta rakastavalle upeat ja kiehtovat, jopa inspiroivat. Näiden telkien taakse saattoi joutua humalassa heilumisesta, liian kovasta meluamisesta, liian kovaa huutamisesta tai laulamisesta tai vaikka siitä, että oli päästänyt porsaita naapureiltaan vapaaksi.

studentenharzer heidelberg

studentenkarzere heidelberg

Koska historiallisen rakennuksen telkien takana ei modernin ihmisen mielestä ole tapahtunut kummoisia pahuuksia ja koska vankilan historia on melko hauskakin, paikka on hyväntuulinen ja kiehtova! Olisin voinut viettää parikin tuntia vain lueskellen seiniin raapustettuja viestejä ja ihaillen kuvia. Ymmärrän, miksi jotkut opiskelijat jopa halusivat edes kerran elämässään kokea vankilaelämää − tällaisissa puitteissa olisin minäkin halunnut.

Untitled

Vink vink! Jos kiertelet enemmänkin Heidelbergin nähtävyyksiä, Heidelberg-kortilla saatat säästää pitkän pennin sisäänpääsymaksuista.

Osoite: Augustinergasse 2, Heidelberg, Saksa (sisäänpääsymaksu 3 e)


Lukusuositus: Joko luit pidemmän raporttini koko Etelä-Saksan matkasta?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.