Spontaani hetkiin heittäytyjä

Oletko sinä spontaani eläjä, joka haluaa tarttua hetkiin ja tilaisuuksiin oikean fiiliksen tullen vai haluatko mieluummin aikatauluttaa elämääsi kalenterin kanssa, tarkkaan suunnitellen?

Elän spontaania elämää. Tuntuu, että vuosi vuodelta se muuttuu enemmän ja enemmän spontaaniksi. Tietysti pystyn suunnittelemaan asioita jollakin tasolla, mutta liian tarkasti en halua elämääni suunnitella. Sattumanvaraisuudelle pitää olla tilaa.

Olen myös fiiliseläjä. Tarvitsen oikean fiiliksen tietyn asian tekemiseen. Jos fiilis on väärä, mikään ei tunnu oikealta. Jopa vääränlainen vaate vääränlaiseen olotilaan voi olla todella suuri virhe ja olo on epämukava koko päivän.

Etenkin yksin reppureissaillessa elän täysin tunteen ja intuition varassa. Menen juuri sinne, minne mieli halajaa ja nenä näyttää. Saatan muuttaa omaa suunnitelmaani viime hetkellä, jos seuraani liittyy joku jolla on omaani parempi idea. Parhaat asiat tapahtuvat yleensä suunnittelematta ja ilman valtavia, etukäteen luotuja odotuksia.

Spontaanius antaa tilaa heittäytyä hetkeen

Tilanteisiin pitää voida heittäytyä. Spontaaniudelle ei jää tilaa, jos suunnittelen kaiken A:sta Ö:hön ja alusta loppuun. Nautin elämän kivoista yllätyksistä ja niistä risteyskohdista, joissa saan valita, kumman tien valitsen. Valitsen aina sen, joka tuntuu paremmalta. Järjellä ei yleensä ole tämän kanssa mitään tekemistä.

Olen muun muassa lähtenyt parin kuukauden reissulle Malesian Borneolle ja päättänyt matkan puolivälissä, että haluankin Indonesiaan. Viime talvena päätin vasta alle viikko ennen jo varattuja Singaporen lentoja, minne haluan sieltä jatkaa. Silloinkin halusin Indonesiaan, jonnekin sinne (kyllä, fiiliksen mukaan eläminen tarkoittaa yleensä myös ailahtelevaisuutta).

En juuri koskaan varaa majoituksia ensimmäistä yötä pidemmälle. Mitä, jos olen varannut majatalon paikasta, jossa en edes viihdy? Loman pitää olla kaikin puolin vapaaehtoista, enkä halua kokea olevani missään velvollisuuden takia. Jos hotelli ei miellytä, vaihdan hotellia. Jos mukavat ihmiset vaihtavat kaupunkia, liityn heidän seuraansa.

Moni suomalainen elää ”sitten kun” -elämää. Aina tuntuu olevan tekosyitä, miksi juuri nyt ei ole oikea hetki. Milloin on hyvä hetki?

Missä spontaanit ihmiset ovat?

Suomessa ollessani kaipaan jatkuvasti elämääni lisää samanhenkisiä, spontaaneja fiiliseläjiä. Mitä vanhemmaksi ihmiset tulevat, sitä enemmän vastuut ja velvollisuudet kasvavat. Minä vain en millään haluaisi sopia tapaamista ystäväni kanssa kuukauden päähän. Mistä tiedän, että juuri tuolloin haluan nähdä juuri tämän ihmisen ja mistä tiedän, olenko edes Suomessa tuolloin?

Olen koko kesän yrittänyt löytää mukavaa seuraa jonnekin luonnon helmaan nukkumaan riippumatoissa, tähtitaivaan alla. Joka kerta sain idean kyseiseen puuhaan samana aamuna ja joka kerta huomasin sen olevan liian myöhäistä saada ihmisiä liikkeelle. Ehkä kyse on jo sovituista suunnitelmista ja elämän velvollisuuksista, mutta silti.

Moni suomalainen elää ”sitten kun” -elämää. Aina tuntuu olevan tekosyitä, miksi juuri nyt ei ole oikea hetki. Milloin sitten on hyvä hetki? Tämä hetki ja tämä tilaisuus on tässä, ota tai jätä. Ehkä esimerkiksi syvällä Afrikassa tai Aasiassa heittäytyvät hetkiin meitä paremmin, koska heille kaikille huominen ei ole itsestäänselvyys.

On myös paljon ”olis kiva, mutta…” –ihmisiä. Miksi pitää keksiä niitä muttia (varsinkaan, jos syyt eivät oikeasti ole päteviä), jos kerran ”olis kiva”? Jos tuntuu, että olisi kiva niin anna mennä vaan. Tietysti se tietty maalaisjärki silti päässä.

Tiedostan, että reissaillessani olen lomalla ja ympäröivät ihmiset ovat myös lomalla. Silti koen, että meidän suomalaisten pitäisi elää enemmän tunteella ja heittäytyä hetkiin. Tätä mieltä suomalaisista on myös moni ulkomailla asuva ystäväni. Koskaan ei tiedä, tuleeko sitä parempaa hetkeä ja tuleeko sitä ”sitten kun” -tilannetta. Rakas äitini sanookin minulle aina, että ”Sinähän elät ku viimestä päivää”. Niin juuri, koska elämä on tässä ja nyt ja siitä pitää nauttia tässä hetkessä, eikä sitten kun.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.