sofar sounds helsinki

Sofar Sounds – musiikkia sokkokeikalla, salatussa paikassa

Oletko kuullut tapahtumasta nimeltä Sofar Sounds? En ollut minäkään, ennen kuin hyvä ystäväni kertoi voittaneensa liput salaiselle keikalle ja haluavansa minut seuraneidikseen. Sellainen urbaani ihminen olen, näköjään tippunut seurustelulamaannuksessani pihalle Helsingin makeimmista tuulista.

Vaikka Espanjan ja Portugalin reissulle lähtö häämötti ja keikka olisi päivää ennen lomaani, vastasin Caritan ehdotukseen innokkaana myöntävästi. Tällainen tekee hyvää urbaanille puolelleni, enhän nyt voi vain jämähtää liian ihanaan rantakotiini − vaikkei se ehkä olisi niin kauhean huono idea.

Jo vuodesta 2009 asti toiminut tapahtumaformaatti valloittaa underground-maailmaa ja Sofar Sounds toimii nyt jo 350 kaupungissa ympäri maailman. Homman nimi on kuunnella musiikkia, ei höpötellä yleisössä niitä näitä. Tästä koko ideakin on aikoinaan saanut alkunsa. Kyllä tekin tiedätte ne rasittavat tyypit, jotka pilaavat keikkaelämyksesi puhumalla takanasi kovaan ääneen. Sofarissa sellaista ei suoda tapahtuvan.

Sofar Sounds Helsinki

Tapahtuma on kuin sokkotreffit. Lippuja voi ostaa (Helsingin keikoilla maksu on vapaaehtoinen ja kolikot tai setelit sujautetaan kiertävään hattuun) tai liput voi voittaa, silti hankit sian säkissä. Keikan sijannin ja tarkan osoitteen saa tietää vasta päivää ennen H-hetkeä. Artisteista ei saa etukäteen tietää mitään, mutta line-up on tarkkaan valittu ja koostuu usein nousevista, lahjakkaista tähdistä. Jokaisella on mahdollisuus ilmoittaa oma kotinsa, puutarhansa tai työhuoneensa tapahtumapaikaksi ja toimia niin sanottuna paikan hostina.

Marssimme Caritan kanssa Helsingin Arabiassa sijaitsevaan kellaritilaan. Hetken odottelun jälkeen muutamakymmenpäinen joukko sattumanvaraisia, mutta tarkkaan valittuja kuulijoita, päästettiin roisoiseen tilaan. Istuimme alas, avasimme juomat ja pian ensimmäinen bändi alkoikin soittaa.

Sofar Sounds Helsinki

Sofar Sounds Helsinki

Jokainen illan kolmesta artistista heitti muutaman biisin setin, lahjakkaita ja toisistaan erilaisia kaikki kolme. Sokkokeikka on loistava tapa tutustua paitsi uusiin ihmisiin (mietihän, miten nerokas tapa tämä on päästä sisälle uuden kaupungin inside-maailmaan), mutta myös tutustua uudenlaiseen musiikkiin. Usen itsekin valikoin liiankin tarkasti keikat, joille haluan mennä. Joskus oma laatikkoajattelu ja niin sanotun oman musiikkigenren rajojen sisällä pysyminen saa menettämään monta hyvää musiikkielämystä.

Se, mitä Sofar Sounds on eniten, on kotoisa olohuonekonsertti. Tämänkertaisen tapahtumapaikan ei arabialaisen kellarin tunnelma oli lämmin ja kotoisa. Vieraille ihmisille saattoi jutella ja olo oli kuin hyvän ystävän olohuoneessa. Pönöttää ei tarvitse ja omia juomia saa juoda, eväitäkin syödä. Menisin ehdottomasti toistekin. Ehkä seuraavaksi jossakin uudessa kaupungissa, maailman toisella puolella?

Oletko sinä kuullut Sofar Soundsista tai oletko kenties ollut jo keikalla?

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.