Sipoon Kaunissaari on helppo saarikohde mukavuudenhaluiselle retkeilijälle

Pääkaupunkiseudun kesäinen taika piilee ehdottomasti sen saaristossa. Helsingin, Espoon ja lähikuntien saaristossa riittää suosittuja päiväretkikohteita sekä tuntemattomampia piilopaikkoja. Tällä kertaa vietin telttalomaviikonlopun Sipoon Kaunissaaressa, noin tunnin venematkan päässä Helsingistä.

Noin 22 kilometriä Helsingistä itään sijaitseva Sipoon Kaunissaari on helppo kohde monenlaisille matkailijoille. Olet sitten menossa telttailemaan viikoksi ja luomaan saarelle edullista kesämökkimiljöötä tai vain päiväretkeilemään, Kaunissaari on oiva valinta. Lähes ulkosaaristossa sijaitseva saari on noin 2 kilometriä pitkä ja noin 800 metriä leveä, kallioinen ja metsäinen saari.

kaunissaari venematka
Kaunissaaren yhteysalus saapuu satamaan.
norsöline
Laivalla pääsee jo merelliseen lomatunnelmaan.
Kaunissaari telttamaksu
Kaunissaaren keltainen infopiste, jonne maksetaan telttamaksu.

Kaunissaareen liikennöi Vuosaaren satama-alueelta, Kallahdenniemen päästä, liikennöivä Norsöline. Tutustu veneen aikatauluihin täältä. Itse pääsin reissutunnelmaan jo laivassa, auringon paahtaessa, vieraille jutellessa ja mansikat suussa. Edestakaisen merimatkan hinta on aikuisille 22 euroa ja tunti risteilyä kauniissa saaristossa on itsessäänkin jo elämys.

Saarella on muutama keittokatos, joista monessa on jopa kattilat ja kaikki tarvittavat ruoanlaittovälineet, joita saa lainata. Ympäri saarta on myös vesipisteitä, mikä tekee Kaunissaaresta todella mutkattoman kohteen jopa pidempään oleiluun. Samasta syystä uskoisin, että osa saarella koko kesän leiriytyvistä asukkaista viihtyvät saarella. Helppoutta lisää myös saarella toimiva ravintola sekä ulkosuihkut, jopa vuokrasauna. Saarella vierailee myös kauppalaiva, joten kaikki on tehty erittäin helpoksi. Niille, jotka eivät telttailusta innostu, on myös olemassa vuokramökkejä, jotka tosin kannattaa varata hyvissä ajoin.

Saarella on myös vierasvenesatama eli oman veneen omistavat onnekkaat pääsevät paikalle helposti.

Kaunissaari
Saaren kasvusto on kaunista, merellistä.
Kaunissaaren rakennukset ovat tunnelmallisia.
Kaunissaari ravintola
Kaunissaaren ravintolan sisätilat ovat kotoisat.
Ravintolan terassilla riittää janoisia.

Kokemukseni Kaunissaaresta

Itse sain viettää täydellisen kesäpäivän ja kesäyön Sipoon Kaunissaaressa. Helle hemmotteli ensikertalaista ja tunnelma oli kohdillaan. Vietin saaressa yhden yön, saaren hiljaisemmalla puolella, jonne kävelin ystäväni kanssa satamasta metsän läpi. Telttapaikkaa valitessa kannattaa olla tarkka. Itse en osannut valita tarpeeksi hiljaista paikkaa ja saaren yöhiljaisuudesta huolimatta jouduin heräillä yöllä telttanaapureiden kovaääniseen keskusteluun ja naureskeluun. Tästä suuri miinus ja toive ihmisille: ottakaa muutkin huomioon ja noudattakaa yhteisiä sääntöjä. Säännöt pätevät myös avotulen teossa ja roskaamisessa!

Valitse telttapaikkasi huolella!
Mökki on pystyssä.
Ruokailu maisemapaikalla on aina hyvä idea.
Kuksa omalla nimellä, tietysti.
Omia retkiruokasuosikkejani ovat etenkin maustetut grillitomaatit. Jopa herkullista uunifetapastaa voi tehdä avotulella, tällä kertaa tosin korvasin pastan perunoilla.

Hieman huonosti nukuttu yö jäi unholaan, kun muistelin keittokatoksissa valmistettuja herkkuruokia, yöuintia joutsenten seurassa ja laskevan auringon tunnelmaa ilta-auringon pastellisoimassa maisemassa. Mieleen jäi myös saarelle meloneiden reissumiesten porukka, joiden kanssa vaihdoin ajatuksen jos toisenkin. Saarelle tosiaan voi meloa vaikka Vuosaaresta, jos vain kelit ovat suotuisat ja voimat riittävät!

Tutustu Seikkailijattaren etukorttiin!

Voin lämpimästi suositella Kaunissaarta retkikohteena. Se on loistava valinta etenkin mukavuudenhaluisille telttailijoille (telttamaksu on 13 euroa ja suoritetaan saarelle saavuttua info-pisteellä), jotka haluavat telttailla useamman yön samassa paikassa. Juokseva vesi, ulkovessat, ulkosuihkut, ravintola, keittokatokset tekevät kokemuksesta todella helpon. Ja vinkki: menkää kauas mökeistä (se on myös sääntö), kausitelttailijoista ja muista vierailijoista. Saaren toisella puolella löytyy vaikeammin saavutettavia paikkoja, joissa saa taatusti olla rauhassa.

Menisin toistekin ja menisin pidemmäksi aikaa – tosin vieläkin kauemmas muista teltoista.

Keittokatoksissa on kaikki tarvittava.
Saarella on monenlaisia maisemia ja tunnelmia.
Aamukahvit, kiitos.
kaunissaari
Näillä kallioilla kelpaa tepastella.
Oma teltta, paras teltta.

kaunissaariLukuvinkki: Tutustu myös muihin Suomi-kohteisiin täällä!

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Navigate