sauna Suomessa

Sielukkaasti saunassa

Sauna on suomalaisille kenties tärkein paikka maan päällä. Sauna on myös ensimmäinen paikka, jonka usein haluan ulkomaalaisille vieraillekin näyttää. Saunaan ei mennä vain saunomaan, saunassa uudistutaan monella eri tasolla.

On olemassa paikka, joka on meille suomalaisille pyhä. Sen juuret sekä perinteet vievät kauas ajassa taaksepäin ja sinne halutaan aina kutsua ulkomaalaisetkin vieraat. Siellä on synnytetty, siellä on otettu yhteyttä tuonpuoleiseen ja siellä on rentouduttu. Sen salaisissa uumenissa on kerrottu lukemattomia tarinoita ja edelleenkin sen tunnelmassa parannetaan päivittäin maailmaa.

Kyseessä on tietysti meidän Pohjolan asukkaiden suurin ylpeyden aihe eli sauna. Lähes täydellisyyttä hipovasta vuokrakodistani puuttuu vain yksi asia ja se on tietysti tämä rentoutumisen kuuma mekka. Mielessä on tosin käynyt kerran jos toisenkin telttasauna, joka saattaisi olla vastaus pieneen puutteeseemme. Ehkä vielä joskus.

Onneksi Suomi on täynnä saunoja, eikä ilman löylyjä tarvitse yleensä olla paria viikkoa kauempaa. Tiesittekö muuten, että Suomi on maailman ainoa maa, jonka kaikki kansalaiset saisi mahdutettua samaan aikaan ympäri maata sijaitseviin saunoihin saunomaan? Kyllä, koko Suomen kansa olisi mahdollista änkeä hikoilemaan samaan aikaan.

Tiesittekö, että löyly tarkoittaa sielua?

Saunassa vieraassa seurassa

Saunafaktoista puheen ollen, opin tammikuussa Keski-Suomessa emännöimälläni blogimatkalla myös muuta. Tiesittekö, että löyly tarkoittaa sielua? Saunan sielukas ja pyhä olemus ei siis ole tuulesta temmattua. Onhan sauna muutenkin kuulunut Suomen kansanperinteisiin, Kalevala mukaan lukien, jo kauan.

perinnesaunottaja
Perinnesaunottaja katajanoksa kädessään.

Blogimatkamme kantava teema noiden muutaman päivän intensiivisellä tutustumiskäymmillä oli hyvinvointi. Kotikontujeni Keski-Suomi haluaa lisätä tunnettavuuttaan nimenomaan Suomen sauna-alueena ja meidät oli kutsuttu saunomaan. Meidän ohjelmaan kuuluikin jos jonkinmoista saunaa.

Istuimme kansainvälisen blogiporukan kanssa, huopaiset saunahatut päässä, elämäni pisimmän saunasession ajan lauteilla. Kansanparantajanainen lauloi Hankasalmen Revontulen lämpimässä savusaunassa Väinämöisestä ja lausui loitsujaan. Hän heitti kiukaalle vettä ja pyöritteli vihtaa ilmassa. Hiki virtasi ja tunnelma oli meditatiivinen, jopa henkinen. Kiinalainen Maggie nosteli käsiään ilmaan ja otti tunnelmasta kaiken irti, muu porukka istui nautiskellen omilla paikoillaan. Nenänvarteeni tökätty aine tuoksui raikkaalta, kun hengittelin syvään.

Tiesittekö muuten, että Suomi on maailman ainoa maa, jonka kaikki kansalaiset saisi mahdutettua samaan aikaan ympäri maata sijaitseviin saunoihin saunomaan?

Pääsimme Hankasalmen lumisissa maisemissa myös saunahierontaan ja Laukaan tunnelmallisella Varjolan tilalla aivan oikeaoppiseen vihdontaan. Voin ehdottomasti suositella lauteilla makaamista samaan aikaan, kun joku läiskii vihdalla selkääsi. Vihdalla voi myös pyöritellä selkää pitkin, kevyesti painellen. Talvella koivunoksien ollessa haastavasti saatavilla, myös katajanoksat sopivat vihtomiseen. Niiden kanssa kannattaa tosin unohtaa kaikki kovakouraisuudet ja keskittyä pehmeään taputteluun.

sauna2
Telttasaunan voisi periaatteessa kasata omaankin pihaan.

Saunasta avantoon

Saunoista pääsimme testaamaan myös upean kostealöylyistä telttasaunaa, jonka jälkeen itsekin pulahdin avantoon virkistäytymään. Taisimme kaikki myös kieriskellä hieman lumessa, sehän kuuluu asiaan? Muutaman päivän reissulla oli luonnollisesti tarjolla myös perinteinen sähkösauna sekä perinteinen puulämmitteinen sauna. Sähkösauna ei ole koskaan ollut oma suosikkini, se toimii lähinnä vain korvaushoitona niin sanotulle oikealle saunalle.

Muutaman päivän saunomisen ja saunalle syvällisemmän merkityksen löytämisen jälkeen mieli oli levännyt. Saunominen jatkui vielä Helsingin puolella isommalla porukalla pääkaupungin uusimman julkisen saunan lauteilla. Itse jouduin tosin jättämään upean Löylyn löylyt väliin samalle päivälle sattuneen parisuhteen vuosipäivän takia. Onneksi olin itse saanut edes pienen ajan saunakiintiöni täyteen, vaikka nyt kolmen viikon jälkeen antaisin jo mitä vain rentouttavista sekä sielukkaista löylyistä. Pieni saunahieronta selälle ei olisi remontintäyteisen viikonlopun jälijiltä myöskään yhtään hassumpi vaihtoehto.

sauna3
Saunomiseen kuuluu tietysti myös pulahdus avantoon.

Muista myös nämä saunat:

 1. Yrjönkadun uimahalli
 2. Kaurilan sauna
 3. Sompasauna
 4. Arlan sauna
 5. Kulttuurisauna

4 ajatusta aiheesta “Sielukkaasti saunassa”

 1. Suomi on täynnä upeita ja yksilöllisiä saunoja. Saunahulluudesta todistavat saunan omituiset muodot: saunoja on rakennettu pakettiautoihin, hiihtohisseihin, maailmanpyöriin, linja-autoihin, veneisiin, peräkärryihin ja vaikka mihin mukaanlukien kokemanne telttasauna.

  Olemme pyrkineet tuomaan suomalaisia saunoja esiin osoitteessa http://saunat.co/

  Lista mielestämme erikoisimmista saunoista löytyy osoitteesta: http://saunat.co/suomen-erikoisimmat-vuokrattavat-saunat/

 2. Me taidetaan olla sen verran saunahulluja, että rakennettiin oma tänne etelä-Ranskaankin 😀 Ja reissussakin saunan voi tosiaan rakentaa telttaan, testattu on kahden hengen kupolissa Camarguen luonnonpuistossa vuosi sitten merenrannalla 😉

 3. Joskus kesällä meren äärellä, vaikka purjehduspäivän päätteeksi, sauna on ihan ok.
  Mutta kaupunkiasunnossamme en saunaa kaipaisi – hyvä jos pari kertaa talvessa, pahimpina pakkaspäivinä, sen lämmitämme. Olenkin yrittänyt saada siippaani innostumaan saunan remontoimisesta pieneksi kylpylähuoneeksi, siis huoneeksi, jossa olisi täyskokoinen amme ja ehkä ikkunalaudalla pari kynttilää – hakkaisi saunan mielestäni mennen tullen.
  Mutta siellä meren rannalla, kesällä, se on kyllä ok 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.