Trash Heroes – Ole sinäkin roskasankari

Maailma on havahtunut roskaongelmaan ja monessa lomakohteessakin on viimein ryhdytty tuumasta toimeen. Muutos on hidas, mutta tärkeä. Jokainen voi kantaa kortensa kekoon, mutta miten?

Maailman roskaongelma, hiilidioksidipäästöt ja muut ympäristöä tuhoavat asiat ovat viime vuosina nostaneet päätään mediassa ja ihmisten ajatuksissa – hyvä niin. Muutos lähtee liikkeelle tiedostamisesta ja tiedostamisen seurauksena teoista. Emme voi pelastaa koko maailmaa tai poistaa epäkohtia, mutta pienilläkin valinnoilla on väliä.

roskasankari
Rannan tilanne Balilla ennen aamusiivoamista.
roskasankari
Tämän lombokilaisen rannan siivoaminen yksin oli haastava tehtävä. Ainakin tein vähän.

Neljän viikon Indonesian reissullani ehdin miettiä syntyjä sekä syviä ja ryhtyä myös tuumasta toimeen. Olin ihmetellyt paratiisimaisten Gilin saarten roskaisuutta. Mitä hiljaisempaan paikkaan päädyin, sitä roskaisempaa siellä oli. Olin päätynyt Gili Trawanganin keskellä sijaitsevalle roskaröykkiölle eli kaatopaikalle ja katsellut muutenkin joka puolella törröttäviä muovipulloja ja muita roskia.

Tuumasta toimeen ja roskia keräämään

Tuli hetki, kun en voinut enää vain katsella. Enää en voinut vain päivitellä ja surkutella, oli ja on tekojen aika. Oli aika ryhtyä tuumasta toimeen, pistää edes oma pieni kortensa kekoon.

Trash heroes
Trash Heroesin porukka siivoaa rantaa Gili Menolla.

Ja niinhän minä pistin. Eräänä iltana keräsin iltakävelylläni muutamia muovipulloja (pulloissa ei ole panttia, eikä niitä kierrätetä) ja muutamia roskia. Samana iltana päädyin keskusteluun, jossa kuulin seuraavana päivänä järjestettävistä rannan siivoustalkoista. Tällaiset talkoot pidetään Gili Menon saarella kerran viikossa, vapaaehtoistoimin. Halusin olla vapaaehtoinen ja otin osaa seuraavan päivän tapahtumaan. Pari tuntia yhteisöllistä siivoamista ja yksi jätesäkillinen roskaa. Monta poltettua kaloria ja kuntosalitreenin verran liikuntaa, todellista hyötyliikuntaa. Kaiken lisäksi siivoustalkoissa on helppoa tutustua uusiin ihmisiin, soolomatkailijan unelma.

Gili Menon saarella on juuri auennut myös baari ja tapahtumakeskus, Brotherhood, jossa pääsee askartelemaan roskasta taidetta ja jonka sisustuksessa on hyödynnetty rannalta löydettyä roskaa ja muovia. Maailmahan on täynnä materiaalia, se pitää vain käyttää luovasti.

Brotherhoodin kierrätysmiljöö Gili Menolla.

Seuraavan kerran osallistuin siivoustalkoisiin seuraavalla viikolla, seuraavalla saarella. Gili Trawanganilla siivoojat palkitaan oluella. Ehkä siinä olisi jollekin jo oiva motivaattori, olut. Siivosin vielä kertaalleen myös Lombokin puolella rantaa, oma-aloitteisesti ja oman aikatauluni mukaan. Vaihdoin aamulenkin aamusiivoamiseen ja kymmenessä minuutissa olin kerännyt jo suuren pussillisen roskaa muuten kuvankauniilta rannalta. Ilahduin suuresti huomatessani, että tekoni inspiroi muitakin ja pian kaksi miestä siivosivat rantaa myös. Kaiken kukkuraksi löysin roskien joukosta kuutta euroa vastaavan setelin, sain hyvän mielen lisäksi konkreettisen palkan teostani. Tosiaan, itsekin voi järjestää siivoustalkoot – joko yksin tai yhdessä.

Jos jokainen kantaa oman kortensa kekoon poimimalla edes muutaman roskan viikossa arjessaan tai lomamatkallaan, yhteisvaikutus on suuri.

Eco trust gili trawangan
Gili Trawanganilla toimii aktiivinen Gili Trawangan Eco Trust -yhteisö.
Trash heroes
Trash heroet ovat valloittaneet myös Balin Sanurin.

Ole mukana muutoksessa

Kun roskaongelmaan alkaa kiinnittää huomiota, sitä ei voi olla ignooraamatta. Välillä roskan määrä saa olon epätoivoiseksi, samalla on hienoa huomata, että tietoisuus asian saralla on lisääntynyt. Matka on silti vielä pitkä ja vaikea.

Jos jokainen kantaa oman kortensa kekoon poimimalla edes muutaman roskan viikossa arjessaan tai lomamatkallaan, yhteisvaikutus on suuri. Seuraava askel onkin jo valinnoissa; tarvitsenko muovipussia tai tarvitseeko juoma juoda pillillä. Valinnoilla on väliä, pienillä teoilla on väliä ja tiedostaminen on kaiken perusta. Trash Heroes -kampanja on levinnyt jo moneen paikkaan, sen lisäksi on monia muita vastaavia. Ole sinäkin osa muutosta, on aika antaa takaisin maailmalle.

#roskasankari-haaste

Haastan nyt teistä aivan jokaisen ottamaan osaa tempaukseen, jossa lupaatte poimia luonnosta edes muutaman roskan joka viikko ja edes yhden pussillisen roskaa jokaisella lomamatkallanne. Yhdessä olemme enemmän ja pienilläkin teoilla on merkitystä!

Jaa halutessasi tekosi sosiaalisessa mediassa sanalla #roskasankari ja kannusta ystäväsi mukaan muuttamaan maailmaa. Bloggaajat, levittäkää sanaa. Katsotaan, miten pitkälle tämä vielä vie!

Roskasankarin 10 vinkkiä matkalle

1. Hanki oma kestopilli, esimerkiksi bambupilli ja sano ei muovipilleille.
2. Kanna mukanasi kestokassia, unohda muovipussit.
3. Mieti kosmetiikkaasi: sisältääkö esimerkiksi aurinkovoiteesi haitallisia muoveja? Luonnonkosmetiikka on parempi valinta.
4. Mieti tuotevalintojasi, tarvitseeko kaiken olla yksittäispakattua?
5. Kun ostat muovisen vesipullon, osta mieluummin yksi iso kuin monta pientä.
6. Oma kahvimuki, paras muki.
7. Hanavettä voi juoda lähes kaikkialla, kun sen filtteröi oikein. Hanki oma filtteri.
8. Ota selvää, järjestetäänkö matkakohteessasi siivoustalkoita ja ota osaa.
9. Esimerkiksi Gili Menon projekti on saanut jo nimenkin, Trash heroes.
10. Ole sinäkin roskasankari!


Lukuvinkki: Roska-aaltoja ja muovitettuja rantoja

2 ajatusta aiheesta “Trash Heroes – Ole sinäkin roskasankari”

  1. Paikallinen väki kerää roskat. Kuorma-auto kippaa ne lähimpään sopivaan joenuomaan kuivana kautena. Sateiden tullessa vähän reilumpana kaikki roina on meressä. Itse olen nähnyt tämän touhun useasti. Roinan kerääminen ei ikävä kyllä auta pitkässä juoksussa yhtään, jos ei tiedä sen loppusijoituspaikkaa.
    Tottakai roskien kerääminen on kannatettavaa. Ehkä sillälailla saa asenteita muutettua.
    Olen kysellyt Balilla paikallisilta tästä roskienkaadon järkevyydestä. He vain menevät lukkoon, eivätkä osaa sanoa juuta eikä jaata.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top