Rantapirtti

Rantapirtti – Aktiivisen mökkeilijän mekka Keski-Suomessa

Keski-Suomen Rantapirtti on kotoisa majapaikka ja aktiivilomailun keskus. Vuokraa itsellesi mökki, sauno illalla ja liiku luonnossa päivällä.

Harmaa hirsimökki sijaitsee järven rannalla, mökin takassa palaa tuli. Tuoksu on kotoinen, mukavan savuinen. Mökin lähellä on sauna, se on lämpenemässä. Saunan kyljessä on ulkoporeallas, senkin vesi lämpenee pikku hiljaa. Etäämmällä näkyy muutama muukin mökki, punaisia ja söpöjä kaikki. Ympäristössä kaikuvat välillä koirien äänet ja siellä täällä näkyy aktiivilomailun mahdollistavia välineitä moottorikelkoista potkukelkkoihin ja kajakkeihin.

Joskus elämys löytyy lähempää kuin olisi osannut kuvitella, eikä aina tarvitse lentää maailman ääriin kokeakseen jotain ainutlaatuista ja täysin uutta. Kotikontujen elämyksellisyyden todistin jälleen kerran, kun koin pääsiäisenä upeita hetkiä lapsuuteni kotiseudulla, Keski-Suomessa.

Kievari Rantapirtin päärakennus, jossa on pieni myymälä sekä lämminhenkinen ravintola.
Saunarakennus, joka sijaitsee luonnollisesti aivan järven rannalla. Pukeutumistilat ovat mukavat ja kotoisat.
Taaempana näkyy meidän herttainen mökkimme.

Vielä muutama päivä ennen pääsiäistä en tiennyt, missä viettäisin nuo pyhäpäivät. Kauas ei huvittanut lähteä, joten päädyimme espanjalaisen kanssa vaihtoehtoon nimeltä sukulointi. Sukulointiin halusimme yhdistää rentoutumista, ullkoilua ja luontoa. Kaipasin pitkän kaupunkirupeaman jälkeen luontoa.

Elämä Jyväskylän keskustan kerrostaloasunnossa sukuloiden ei tarkoita rauhoittumista tai luontoakaan, joten piti keksiä parempi vaihtoehto. Internetin viidakon kätköistä päädyin selailemaan maatilamajoituksia ja mökkejä Keski-Suomesta. Yksi nousi ylitse muiden ja pian olimme buukanneet itsellemme mökin Jämsän Koskenpäältä.

_MG_2473

_MG_2462

_MG_2482

_MG_2484

Mökkilomalla Rantapirtissä

Pari päivää myöhemmin olimme paikan päällä Rantapirtissä. Meidät ohjattiin mökkiin numero yksi, joka oli kotimme parin vuorokauden ajan. Yksinkertainen hirsimökki oli kaikessa askeettisuudessaan juuri, mitä kaipasin. Juoksevaa vettä ei ole, mutta sitä ei mökissä tarvittu. Vessakin on läheisessä saunarakennuksessa, sekään ei haitannut. Tärkeintä oli, että levoton mieli löysi paikan, jossa levätä.

Rantapirtti edustaa suomalaisuutta parhaimmillaan. Miljöö on tyypillisen suomalainen, rauhaisa ja järvimaisemainen. Saaria näkyy siellä täällä, ne kutsuvat tutkimusmatkalle joko kesällä veneillen tai talvella jään yli loikkien.

_MG_2497

Savuiset löylyt savusaunassa, kiinnostaisiko?

Rantapirtti on toiminut jo kunnioitettavat 52 vuotta. Se on varsin perinteinen ja lämminhenkinen perheyritys, jossa voi syödä, juoda, majoittua ja harrastaa. Itse kannatan Suomessa ja maailmalla perheyritysten toimintaa ennemmin kuin suuria korporaatioita.

Rantapirttiä pyörittää mukava ja pulppuavilla tarinoilla höystetty pariskunta, Timo ja Pirjo. Pienillä majataloilla ja perheyrityksillä on aina tarina, niillä on sielu ja historia. Näissä paikoissa on erilainen henki ja lämmin tunnelma huokuu joka puolella: Rantapirtillä Pirjon keittiöstä Timon ulkona sijaitsevaan aktiviteettikeitaaseen.

Ah, poreissa kelpasi loikoilla.
Mökin veranta toimi loistavana ravintolana aamiaisella.
Rantapirtti sijaitsee noin 20 kilometriä Himoksen rinteiltä, jonne mekin suuntasimme.
Kievarin tupa on sisustettu räsymatoilla ja täytetyillä eläimillä. Kovin alaskamainen tunnelma, eikös?

IMG_2206

Savusauna vai tynnyrisauna?

Tynnyrisaunomista ja rentoutumista Rantapirtissä

Meidän viikonloppu Rantapirtin puitteissa oli rentoutta, mutta silti toiminnantäyteinen. Saunoimme sympaattisessa tynnyrisaunassa, joka on aivan paikallinen ja ainoa laatuaan. Nautiskelimme olosta paljussa, seuraillen höyryn nousemista vettä reilusti kylmempään ilmaan. Ajelimme jäällä läskirengaspyörillä, potkukelkkailimme jäätyneen järven jäällä, silittelimme koiria ja herkuttelimme sekä omilla eväillä että Pirjon kokkaamilla herkuilla Rantapirtin kievarissa. Herkullisen ruoan lisäksi paikan olutvalikoima on kattava!

Mökki lämpenee takalla ja kevyillä pattereilla. Talvipakkasilla lämpötila mökissä ei päätä huimaa, mutta villavaatteissa oleilu on aika kotoisaakin.
Tältä näytti mökkimme sisällä. Sänkyinä tässä mökissä oli neljä yhden hengen sänkyä.
Pitäähän aamiaiseen saada hieman juhlan tuntua, vai? Tällaisen väsäsimme itsellemme. Kyllä muuten maistuu kahvi hyvältä kuksasta nautittuna!
Milloin viimeksi kävelit jäällä?

Rantaripirtin aktiviteettilista on laaja

Rantapirtti on aikamoinen monitoimimaailma. Aktiviteettja on tarjolla kesän kuumailmapalloajelusta, vaijeriradasta ja melontaretkistä talven Husky-ajeluihin (paikka on Husky-tila, jossa koiria on yhteensä noin 45), lumikenkäilyyn ja moottorikelkkasafareihin. On frisbeegolfia, grillausta ja keinuja. Kaikille on tarjolla jotakin: myös niille, jotka haluavat vain olla ja möllöttää.

Rantapirtti teki meihin molempiin syvän vaikutuksen. Ei ihme, että saksalainen karavaanari on ajanut kotoisan pihamaan kautta jo useana vuonna matkallaan Lappiin tai että hänen poikansa oli hurauttanut viikko ennen meitä Rantapirtille keltaisella Kleinbussillaan. Ei myöskään ole ihme, että valtavan leikkikirahvin kanssa autolla matkustava japanilainen mies halusi yöpyä juurikin tämän järven rannalla, juuri tässä pihapiirissä tai että eräs nimeltä mainitsematon, mutta erittäin vaikutusvaltainen maailmanmies on myös ollut vieraana.

Läheisellä saarella on suuri pirunkivi. Samalla saarella on myös laavu ja nuotiopaikka. Miten olisi melontaretki tälle saarelle?

IMG_2786

Rantapirtti on loistava vaihtoehto rauhaa ja toisaalta aktiivilomaa etsiville matkaajille. Mökkeily tuntuu turvalliselta, sillä mökit eivät ole eristyksissä keskellä metsää. Rantapirtin mökeissä voisin hyvinkin kuvitella yöpyväni jopa yksin, edullisin mökki taisi olla hinnaltaankin vain noin 30 euroa.Tällainen majoitusvaihtoehto on oikeastaan aika täydellinen myös kokemattomille mökkeilijöillekin; apu kaikkeen on aina lähellä, eikä varsinaisia mökkitaitoja tarvita.

Näen jo mielessäni kesäisen Rantapirtin, ehkä jopa kuumailmapalloajelun. Näen melontaretken läheisille saarille, ehkä jopa yöpymisen riippumatossani tai teltassa jollakin rauhaisalla saarella. Näen aamu-uinnit ja keskiyön saunasession, kenties jopa perinteiset lavatanssit – luulisi seudulla sellaisiakin järjestettävän.

Jos aiemmin mainitsemani saksalainen karavaanari on palannut pirtille jo useamman kerran, olen varma, että myös me palaamme sinne – joko karavaanin kanssa tai ilman. Ja kyllä, rantapirtti toivottaa paikalle tervetulleeksi myös karavaanareita ja jopa telttailijoita.

IMG_2200

IMG_2753

IMG_2665

Koiravaljakkoajelu järven jäällä oli matkan kohokohta.

LUKUVINKKI: Koiravaljakkoajelu on Suomen talven vetovoimaisin aktiviteetti. Lue täältä!

3 ajatusta aiheesta “Rantapirtti – Aktiivisen mökkeilijän mekka Keski-Suomessa”

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.