Viron rannat

Rantalomalle Viroon

Kun miettii Viroa matkakohteena, tuleeko ensimmäisenä mieleen, että se voisi olla loistava rantalomakohde?

Valitsen matkakohteeni usein sen hetkisen tarpeen mukaan. Kaipaanko rantalomaa vai kaupunkilomaa? Kulttuuria vai luontoa? Mitä haluan kohteessa tehdä ja mikä kaikista maailman kohteista voisi tarjota juuri niitä asioita?

Suomen kylmän alkukesän takia olin viime aikona kaipaillut entistäkin enemmän rantalomaa. Pitkiä hiekkarantoja, kävelyä rannalla paljain varpain ja näkinkenkien poimintaa auringonlaskussa. Kuka olisi uskonut, että saan haluamani rantaloman Virossa?

Lahemaa Viro

Lahemaa Viro

Lahemaa Viro

Viro on tunnettu etenkin Pärnun valtavasta hiekkarannasta, mutta tiesitkö, että myös Tallinnan kupeesta löytyy upeita hiekkarantoja? Lahemaan kansallispuisto Koillis-Virossa ei ole vain loistava retkeily- ja ulkoilulohde, vaan Lahemaalla on myös runsaasti rantaviivaa. Tätä en tiennyt ennen juuri päättynyttä Viron matkaani.

Metsäilyni keskellä, Loksan kylän seudulla, lainasin majapaikkani omistajan pyörää ja polkaisin tutkimaan lähiseutuja. Päädyin tielle nimeltä Meretie, jonka päättelin vievän merelle. Niinhän tuo vei; merelle ja meren edustalla olevalle, pitkälle hiekkarannalle.

Lahemaa

Monen kilometrin pituinen ranta oli unelmieni täyttymys, samoin oli kuumana paistava aurinko. Kengät pöpelikköön odottelemaan ja varpaat hiekkaan. Halusin tuntea hiekan jalkojeni alla, liian pitkästä aikaa.

Loksan rannalla kaikki tuntui loksahtavan paikoilleen. Aurinko, meri, tasaisina rantaan lyövät aallot ja pehmeä hiekka paljaiden jalkojen alla. Kävelin pitkän rannan päästä päähän ja poimin välillä simpukoita. Ei, en tosiaan ollut Espanjassa tai Malesiassa, olin Virossa.

Lahemaa

Lahemaa Viro

Lahemaa Viro

Lahemaan kansallispuiston rannoista tunnetuin ja suurin on Vosun ranta, jossa on jopa palveluita. Loksan luonnontilaisella rannalla ei ole kahvilaa tai muitakaan palveluita, mutta lentopallokentät ja lasten leikkipaikat löytyvät. Itse en juuri muuta edes kaipaillut kuin pelkän hiekkarannan.

Ainoa miinus Koillis-Viron rannoilla tuntuu olevan meduusat. Ne eivät ilmeisesti ole myrkyllisiä, mutta hieman iljettäviä kyllä. Niitä lillui välillä sadoittain rantavedessä, yök.

Lahemaa Viro

Lahemaa Viro

_MG_4396

Meduusoista huolimatta kannattaa ehdottomasti pitää mielessä naapurimaamme rantakohteet rantajuoksenteluiden ja rantaleikkien kaipuussa. Viroon pääsee huomattavasti helpommin kuin vaikka Espanjaan asti.

Lahemaa Viro

Bongasin myös muutaman täydellisen rantaparkkipaikan, joissa voisin hyvinkin kuvitella asuntoautollamme majoittuvani. Ehkei sellainenkaan reissu olisi huono idea.

Lukuvinkki: Etsitkö rantalomakohdetta Virosta? Suuntaa tänne.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.