khaama kethna joogaretriitti goa

Puumajoja ja joogaa: Khaama Kethna on paratiisini Goalla

Etelä-Intian Goalla sijaitsee paikka, joka hellii kaikkia aisteja. Khaama Kethnan hyvinvointikeskuksessa asut puumajassa, syöt terveellistä ruokaa, aloitat aamun joogalla, lopetat päivän meditoimalla tai rauhoitut musiikin äärellä ja siinä välissä opettelet kokkaamaan tai maalaamaan.

Ennen Intian matkaani olin maalannut mieleni vesiväreillä kuvan paikasta, jossa olen yhtä luonnon kanssa. Tuossa paikassa luonto äänineen ja jopa eläimineen tulisi sisään ovista ja ikkunoista luoden täydellisen symbioosin minun ja ympäröivän maailman kanssa. Tuossa paikassa ei tarvitsisi tehdä mitään, mutta virikkeitä olisi tarpeeksi. Olin unelmoinut jopa askeettisesta ashram-elämästä, mutta nautiskelija minussa pisti ajatukselle hanttiin parin viikon lomalla. En yksinkertaisesti halunnut herätä aamulla ennen kukonlaulua, en ainakaan pakon sanelemana.

joogaa goalla

joogaa goalla

Khaama Kethnan jooga Goa, Intia
Khaama Kethnan yleiset tilat ovat viihtyisät ja seesteiset.
Khaama Kethna, Goa, India
Khaama Kethnan herkut ovat taivaallisia. Tässä yhden aamun aamiainen.

Khaama Kethna löytyi sattumalta

Onni tuli luokseni, kun berliiniläinen ystäväni kertoi olevansa kanssani samaan aikaan Goalla. Hän olisi juuri siellä, minne olin päättänyt mennä. Hän kertoi veljensä tietävän majapaikan, jonka pitäisi olla mukiinmenevä. En tutkinut asiaa, en kyseenalaistanut, päätin vain mennä majoittumaan edes tai pariksi yöksi tuohon paikkaan. Halusin nähdä ystäväni.

Taksi vei minut ja espanjalaisen paikkaan, joka vei jalat altani ensi hetkellä. Marssin rinkka selässä pitkin luonnon keskelle raivattua polkua, löytääkseni polun päästä esteetikon silmää miellyttävän, luonnonmateriaaleista luovalla tavalla tehdyn rakennuksen. Punertavaa savea, puuhuonekaluja, avaruutta ja vanhoja, rosoisia ovia.

puumaja goa
Huoneet ovat yhtä luonnon kanssa. Etuseinää ei meidän puumajassa ollut, mikä toi luonnon sisälle asti.
khaama2
Vessa on ulkona, avoimen taivaan alla.

Tervetuloa kotiin, Goan joogaparatiisiin ja puumajaan!

Minua tervehti kolme koiraa ja monet ystävälliset kasvot. Valkoiseen pukeutunut mies kertoi lempeällä äänellä, että huoneita on vielä vapaana. Kerroin miehelle unelmoineeni tällaisesta paikasta ja että koin tulleeni kotiin. Mies hymyili pehmeästi, hänen olemuksensa huokui rauhaa. Sellaista rauhaa, joka kätkee sisäänsä suurta viisautta. Samalla hän toivotti meidät tervetulleiksi.

Vaikka päätös jäädä syntyi jo ennen kuin koira ehti heilauttaa minulle tervetuliaiseksi häntäänsä, kävimme vielä kurkkaamassa huoneemme. Pieni polku johdatti portin taakse. Portin takaa aukeni paratiisini, unelmieni majapaikka ja villien unelmieni koti. Puumaja! Se on puumaja! Kolmessa kerroksessa oleva rakennelma kätkee sisäänsä alakerran verannan ja välikerroksen pihamaan ulkovessan ja ulkosuihkun piristämänä. Varsinainen asuinkerros on portaikon yläosassa.

Khaama Kethna, Goa, Intia jooga Tätä tietä joogaamaan.

32510667214_d1240325f8_k

Khaama Kethna, Goa, India

Khaama Kethna, Goa, India
Taidetta luonnon keskellä.
khaama1
Suihkussa käydään puun alla.
Khaama Kethna, Goa, India
Sound healing -sessio viidakon laidalla.

Kurkkasin huoneeseen, johon tiesin rakastuvani. Onneksi espanjalainenkin hullaantui. Koin rakkautta ensi silmäyksellä, sellaista nuorta ja ajattelematonta lempeä, joka heittää järjen romukoppaan. Sellaista, että muistat ensikohtaamisenne aina. Siinä se oli, siinä oli elämäni majapaikka. Tätä varten olin tullut Intiaan. Khaama Kethnassa on hyvä olla ja siellä on kaikki. Sellaisesta olin unelmoinut.

Nautintoa kaikille aisteille Goan syleilyssä

Vietimme lopulta Khaama Kethnan paratiisissa viisi päivää. Aamuisin heräsin viidakon ääniin apinoineen ja illalla nukahdin sammakkojen kurnutukseen ja sirkkojen siritykseen. En osaa kuvitellakaan parempaa luonnon sinfoniaorkesteria tai miellyttävämpää äänimaisemaa.

The quieter you become the more you can hear.

Jokainen Khaama Kethnan rauhoittavassa miljöössä nautiskeltu, ayrvedinen ruoka-annos, saa edelleenkin veden kielelleni ja jokainen terveysjuoma menee oman kotikeittiöni drinkkilistalle. Miksi, oi miksi, Suomessa ei saa tuoretta kookosvettä? Voisin lipittää sitä aamusta iltaan sekä jatkuvalla syötöllä koko päivän työn ja temmellyksen välissäkin.

Khaama Kethna, Goa, India
Luonto tuli kylään.

Khaama Kethna, Goa, India

Khaama Kethna, Goa, India
Yksi paikan työntekijöistä on aina niin hyvällä tuulella oleva ja kohtelias John, joka on toiselta ammatiltaan näyttelijä.

Khaama Kethna, Goa, India

Khaama Kethna, Goa, India

32539618613_5588a05718_k

32539614833_4798290306_k

Khaama Kethna sallii vapauden ottaa tai olla ottamatta osaa päivän ohjelmaan. Aamuisin kello 7:30 järjestetään aina joogatunti, jonne voi halutessaan vain lompsia paikalle, viidakon reunalle. Iltaisin on usein musiikki- tai meditaatioteemaista ohjelmaa ja keskellä päivää saattaa viikosta riippuen olla taidepaja tai esimerkiksi kokkauskursseja. Jokaiseen voi ilmoittautua yksitellen ja esimerkiksi jooga maksetaan joka kerta erikseen. 1,5 tunnin joogan hinta on keskimäärin seitsemän euroa, sama päti moneen meditaatioon tai musiikkiterapiaan.

Khaama Kethna on yhtä luonnon kanssa

Elämä unelmieni puumajassa oli täydellistä, joillekin se olisi voinut olla painajaista. Suihku on kiinni puussa, avoimen taivaan alla. Iltasuihkussa voi katsella tähtikirkasta taivasta ja hampaat voi pestä pihapiirin ulkoilmahanan ja siihen kiinnitetyn peilin edessä. Vessanpönttö on intialaiseen tapaan maassa oleva reikä, mutta jopa tämä savinen reikä lattiassa on kaunis ja esteettisesti muotoiltu. Jos jonnekin annoin ylen matkallani, olen onnellinen, että se tapahtui juuri tuohon reikään ja keskellä paratiisiani.

Koska paikka sijaitsee keskellä luontoa, ovat myös luonnon muut kulkijat tervetulleita puumajaan. Osa puumajan seinistä on auki. Esimerkiksi huoneen etuseinää ei ole, vain valkoiset verhot koristavat tyhjää seinää. Puumajassa olet yhtä luonnon kanssa ja luonnon otusten olemassaolo pitää muistaa. Jonakin päivänä tein tuttavuutta suuren sammakon kanssa, liskot vierailivat luonnollisesti luonamme harva se päivä popsimassa hyttysiä ja joku ilta eräs epämiellyttävämpi tunkeilija oli tullut kylään. Musta ja suuri hämähäkin rumilus törrötti seinällä, yksi lukuisista jaloista ojolla. Onneksi hyttysverkon alla oli turvallinen olo nukkua, turvassa ötököiltä. Apinatkin pysyttelevät yleensä hieman kauempana puumajoista, korkeintaan hyppivät katoilla.

Khaama Kethna, Goa, India

Khaama Kethna, Goa, India
Joogaa banyan-puun juurella.

32539728013_c84385d2e8_k

Khaama Kethna, Goa, India

Khaama Kethna, Goa, India

puumaja goa

32971033940_26d990bdd9_k

Kaikki palaset paikoillaan

Olen kotonani viidakossa, luonnon keskellä. Rakastan taidetta, joogaa, hyvää ruokaa (vaikka arjessa lipsunkin välillä tässä), rauhaa ja positiivista hiljaisuutta. Nautin estetiikasta ja harmoniasta, nautin eläinten seurasta, aitoudesta ja kaikkein isoimmalla R:llä rakastan puumajoja. Sattumusten summana, summa mutikassa, päädyin keskelle omaa unelmaani ja löysin matkailuhistoriani täydellisimmän majapaikan. Khaama Kethna on keskus, jossa en muuttaisi mitään. En ottaisi kokemuksesta pois edes ällöttävää jättihämähäkkiä.

Olen nyt löytänyt maailmasta paikan, jota aion tästä lähtien kutsua onnellisuuteni tyyssijaksi, omaksi turvasatamakseni. Jos joskus ahdistaa tai suruttaa, matkustan muistoissani takaisin harmoniseen Khaama Kethnaan eli paikkaan, jossa tämän urbaanin viidakkoihmisen palaset vain loksahtivat paikoilleen. Ah, milloin pääsen takaisin paratiisiini?

Psssst! Koska huoneita ei ole rajatonta määrään, etukäteen buukkaus saattaa olla hyvä idea! 

Tiedättekö vastaavia muualta maailmasta, ilminantakaa toisetkin mahdolliset paratiisini!

There is no wifi in the jungle but I am sure you will find a better connection.

32539602063_1c6b469ce4_k
Hampaat pestään tässsä, ulkosalla.

32539610163_2a6fcce7d0_k

Khaama Kethna, Goa, India

Khaama Kethna, Goa, India
Tätä tietä paratiisiini!

*Osa matkasta toteutettiin osana momondo ambassador -yhteistyötä ja momondo sponsoroi osan matkasta.

 

30 ajatusta aiheesta “Puumajoja ja joogaa: Khaama Kethna on paratiisini Goalla”

 1. Kerttu Kalpio

  Moikka,

  Ihana artikkeli! Olen matkaamassa Goalle ja lisään tämän ehdottomasti listalleni! Khaama Kethas:ta kuitenkin vielä sellainen kysymys, että oliko sen lähistöllä myös muita aktiviteetteja kuten ohjattuja luonto retkiä tai jotain vastaavaa? 🙂

  1. Moikka! Ranta on suhteellisen lähellä, sinne voi vaikka kävellä. Rannalla voi vaikka surffata. Parin tunnin päässä on kansallispuisto, jonne varmasti järjestään retkiä jostakin. Itse menin omin avuin. Alueella on paljon kaikkea ja matkanjärjestäjät tekevät varmasti räätälöitäviäkin retkiä. ?

 2. Onpa romanttista, ajattelin – kunnes luin ulkovessasta ja etenkin hämähäkistä, t. bakteerikammoinen araknofoobikko, haha. Vakavasti puhuen, paikka kuulostaa upealta ja etenkin juuri sulle sopivalta – miten hienoa, että löysit sen!

 3. Luinkin tämän kirjoituksen jo aiemmin, mutta ilmeisesti oli jäänyt kommentoimatta! Ihanan viehkeä paikka, aika erilainen majoitusvaihtoehto! ; ) Puumaja pitää laittaa ”haaveiden yöt” -listalle (jonka keksin nyt). Olen pitkään yrittänyt palata joogaharrastuksen pariin, mutta en vain saa aikaiseksi…ehkä pitäisi lähteä Goalle… ^_^

 4. Illan ja aamun äänimaisemat luonnossa on kyllä parasta. Just oltiin Mallorcalla acriturismomajassa keskellä ei mitään. Illalla terassilla kuunneltiin lintujen juttuja pitkät ajat. Tropiikissa äänikertoja on vielä enemmän.

 5. Intia ei ole ikinä ollut listallani, enkä usko sinne koskaan matkustavani. Mutta jos sinne joskus eksyisin, niin menisin nimenomaan Goalle. Ja nyt tiedän, minkä yösijan valitsisin, jos sinne päätyisin 🙂

 6. Kuvissa näyttää hyvältä mutta entä sitten kun sisälle livahtaa käärme tai joku muu ötökkä. Saatika sitten torakat. Bungalow majoitus rannalla olisi aivan mielettömän hieno juttu mutta silloin ei saa olla ötökkä kammoinen. Itse en esim voinut Kreetalla ollessa mennä yöllä vessaan, kun se vilisi torakoita. Tulivat illalla oven alta. Meillä oli huone maantasalla.

 7. Joo, tuo voi olla myös katastrofaalisen huono kokemus. Minä olin Amazonilla vähän saman tapaisessa. Ei muuten, mutta siellä kaikki kasvaa hometta ja suihku ja vessa ulkona ovat vähän kolkkoja. Sitä paitsi, siellä ei ollut sähköä ja pimeät illat olivat vähän tylyjä.

 8. Mielenkiintoinen kokemus olisi viettää yksi yö tuollaisessa puumajassa!
  Minun juttu ei ole tuo jooga ole, mutta arvostan suuresti henkilöitä jotka haluavat olla sinut itsensä kanssa ja kuunnella itseään. Varmasti ikimuistoinen kokemus!

 9. Mä olen lukenut viime aikoina aika paljon Intiasta – lähinnä vakuuttuakseni, että se on aivan liian äänekäs, ihmistäyteinen ja kaoottinen paikka mulle. Mutta sitten aina kun luen jotain Goasta, mut valtaa pieni ”pitäisikö sittenkin joskus” -fiilis. Jooga ja meditaatio sopisivat molemmat mulle mainiosti, eikä noista kuvista kyllä lainkaan puske päälle se kaaos ja kakofonia, jota jo ajatuksen tasolla Intiassa kammoan. Ehkä, joskus 🙂

  1. Intia on niin paljon muutakin kuin mitä stereotypia antaa ymmärtää. Kaaos on kaupungeissa, luonto on asia erikseen. Anna mahdollisuus, suosittelen!

 10. Siis vau mikä paikka! Tuolla jos jossain pääsee varmasti irti stressistä ja kiireestä. Tuon aamupalan voisin syödä nyt heti!

 11. Näyttää paratiisilta muilta osin, mutta ne ötökät kyllä jättäisin mieluusti ulkouolelle. Intiassa yövyin pari yötä bungalowissa jonka kylpyhuoneessa ei ollut kattoa. Saimme seuraksemme parven mustia koppakuoriaisia jotka olivat tunkemassa sisälle huoneeseenkin liskon ja sammakon lisäksi 🙂

 12. Melko täydellistä, en yhtään ihmettele että rakastuit. Just tuollaista olen itsekin etsinyt. Jos ja kun Goalle joskus taas lähden, niin tää voisi ehdottomasti olla varteenotettava vaihtoehto. Tuollaiset luonnonläheiset paikat on yleensä niitä kaikkein rentouttavimpia! Ja ulkoilmakylppärit on ihania! Haaveissa on, että jätän joskus miehen kotiin ja lähden johonkin retriittiin tropiikkiin joogaamaan ja meditoimaan.

  1. Omakin ajatus oli alunperin mennä yksin, mutta kun tuo espanjalainen oli ollut jo omilla teillään kuukauden niin oli jo korkea aika reissata yhdessäkin. Onneksi sain itsekseni joogailla ja muuta, se on enemmän minun juttuni. Ja ulkoilmavessat ovat ihania, suosittelen sulle tätä paikkaa muutenkin. Uskon, että tykkäisit :).

 13. Malediiveillä kauan sitten asuimme rannalla sijainneessa bungalowissa, jonka kylpyhuone oli muuten ihan hieno, mutta ilman kattoa. Illan pimetessä suihkussa käynti tähtitaivaan alla oli kyllä hieno kokemus!

 14. Oi että, näyttää todellakin paratiisilta! Tuonne menen takuulla, jos vielä Goalle palaan. Olenkin aina halunnut asua puumajassa edes muutaman päivän! Kuinka kaukana tämä paikka oli rannoista?

  Brasiliassa Ilha Granden saarella yövyin vähän samantapaisessa paikassa, sademetsän keskellä olevassa seinättömässä rinteeseen rakennetussa bungalowissa, missä hiljaisuuden rikkoi vain mölyapinoiden huuto ja katselin yöllä sängystä kuinka opossumi kiipeili papaijapuussa mökin vieressä. Ihan täydellistä! Vain jooga ja muut wellness-hommat puuttui tähän paikkaan verrattuna, mutta omaa rauhaa sai sitten sitäkin enemmän. 🙂 Tästä postauksesta löytyy pari kuvaa sieltä: https://vidaestrada.wordpress.com/2016/10/21/haamatka-halki-brasilian/.

  1. Tämä paikka on kaiken lisäksi noin 10 minuutin skootterimatkan päässä rannasta, Agonda beachista. Kaikki on lähellä, vaikka paikka onkin aivan omassa maailmassaan. Tuo Brasilian paikka kuulostaa ihanalta myös, mölyapinoiden möly on vain hauskaa kuultavaa :).

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top