snorklausta Pulau Wehin saarella Indonesiassa.

Pulau Weh on Indonesian ensimmäinen paratiisisaari

Indonesian saarivaltion pohjoisimmassa kolkassa sijaitsee saari, jonka ympärillä pörräävät delfiinit ja rauskut. Saari, jonka vesi on turkoosia ja jonka maisemaa hallitsee vehreä, tuliperäisen saaren luonto. Saaren nimi on Pulau Weh ja itselleni noin vuosi sitten tutuksi tullut saari vei kauneudellaan jalat altani.

Viime talven kolmen kuukauden reissuni viimeinen virallinen etappi oli paratiisimainen saari, joka oli alkanut nostaa päätään unelmakohteideni listalla. Matkustin maitse ja meritse Thaimaasta Malesian kautta Indonesian Sumatralle ja siellä vielä saaren pohjoisimpaan kulmaukseen, Pulau Wehin saarelle. Joidenkin mielestä Indonesia alkaa Pulau Wehin saarelta, joidenkin mielestä se loppuu sinne. Oli miten oli, se kaikki oli pitkän matkan väärti.

pulau weh

pulau weh

pulau weh

Pulau Weh on juuri sellainen postikorttimaisen kaunis saari, joka on pienestä koostaan huolimatta todella monipuolinen. Saarella on tulivuori, villiä luontoa ja upeat snorklailu- ja sukellusvedet. Tutkin saarta skootterin selästä käsin ja ajoin ristiin rastiin, tutkien saaren monimuotoista antia.

Palmut kaartuvat meren päälle ja apinat juoksevat villeinä ja vapaina teiden varsilla, illalla taas villisiat tömistelevät pusikoissa. Pulau Wehin luonto on koskematon ja saari on harvaan asutettu, pääkaupunkikin on varsin vaatimaton.

indonesia saaret

pulau weh

pulau weh

Pulau Wehin turismi on vielä pientä, mutta saari houkuttelee luokseen etenkin sukeltajia

Pulau Wehin turismi on vielä alkutekijöissään. Saarella ei onneksi ole suuria hotellikomplekseja ja tietkin ovat suhteellisen pieniä. Turistit ovat saarella yleensä paikallisia turisteja, yleensä Banda Acehin maakunnasta tulleita. Ulkomaalaiset turistit tulevat saarelle yleensä sukelluksen perässä, onhan saarta ympäröivä vedenalainen valtakunta upea.

Saaren asukkaat asuvat Sabangin kaupungissa, mutta matkaajat majoittuvat  yleensä Iboihin ja Gapangin alueille, noin 20 kilometrin päähän Sabangin kaupungista. Pulau Wehin saarella liikutaan joko mopotakseilla, autoilla tai skoottereilla. Liikkuminen on helppoa ja vaivatonta, ruuhkia ei ole.

pulau weh

pulaiu weh

Kunnioita Pulau Wehin saarella paikallista uskontoa ja paikallisia sääntöjä

Pulau Weh kuuluu konservatiiviseen Banda Acehiin, jossa vallitsee islamin mukainen sharia-laki.  Alkoholi on pannassa, mutta sitä saa tietyistä ulkomaalaisten omistamista majapaikoista. Mikään bilesaari Pulau Weh ei totisesti ole.

Myös turistien tulee kiinnittää julkisilla paikoilla pukeutumiseensa huomiota. Kunnioita siis paikallisia tapoja pukeutumalla peittäviin vaatteisiin oleskellessasi kylä- ja kaupunkialueilla, vaikka monissa majapaikoissa saa oleilla huoletta aivan tavallisissa kesävaatteissa ja joidenkin hotellien alueella jopa uima-asussa. Itse koin epämiellyttävänä ihon näyttämisen, eikä mieleeni olisi tullut mennä uimaan vaikka bikineissä.

pulau weh

pulau weh

pulau weh

pulau weh

Pulau Weh on upea saari, jonne mennään rentoutumaan. Saaren kauneus vie mennessään ja itse sain hyvin kokonaisen viikon kulumaan vain ajelemalla skootterilla ympäriinsä ja snorklailemalla monta kertaa päivässä. Myös majapaikkani olivat ehkä maailman kauneimmat, mutta niistä lisää seuraavassa jutussa.

Miten Pulau Wehille pääsee?

Air Asia lentää Banda Acehiin, josta pääsee noin 40 minuutissa pikaveneellä tai parissa tunnissa paikallisveneellä Sabangiin eli Pulau Wehin saarelle. Hitaasta veneestä voi hyvällä tuurilla nähdä, kun delfiinit hyppivät veneen vierellä. Minulla oli tuuria.

Psst! Katso myös Instagramin kohokohdistani tarina Pulau Weh.

Tiedä tämä: Acehin alue kärsi suuresti vuoden 2004 tsunamissa ja alue oli pitkään sitäkin ennen levottomuuksien kourissa. Nykyään tilanne on rauhoittunut ja moni alueen asukas tietää Martti Ahtisaaren, joka neuvotteli alueelle rauhan.


Lukuvinkki: Pulau Wehistä on juttu myös Seikkailijattaret-sivustolla.

4 ajatusta aiheesta “Pulau Weh on Indonesian ensimmäinen paratiisisaari”

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Oliko se vedenalainen maailma tosiaan upea? On tullut paljon luettua, että tsunami tuhosi paljon.

    1. Kyllä oli! Elävääkin korallia on, mutta etenkin kalat ja muut vedenelävät tekevät paikasta upean. Snorklaamalla näki joka kerta kilpikonnia, mureenoja ja vaikka mitä muuta. Läheisille saarille tehdään sukellusretkiä ja niiden pitäisi olla vieläkin upeammat.

  2. Pulau Weh on alkanut pompahdella esiin ihan yllättävissä yhteyksissä! Olikin hauska, että julkaisit nyt tämän postauksen. Juuri eilen nimittäin varasin majoituksen Pulau Wehistä 🙂
    Kiva kuulla, että Pulau Wehiä on helppo kierrellä omatoimisesti skootterilla! Löysitkö saarelta joitain paikkoja, joihin kannattaisi ehdottomasti käydä tutustumassa?

    1. Paikka on todella kaunis! Minulla on suositella pari aivan ihanaa majapaikkaa! Niistä teenkin erillisen jutun. Mutta, vuokraa skooteri ja mene ympäriinsä. Kauneus on kokonaisuudessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top