tioman malesia

Pulau Tioman: Saarielämää Malesiassa

Eteläisessä Malesiassa sijaitseva Tioman-saari on loistava vaihtoehto Kuala Lumpurin tai Singaporen lähettyvillä matkustaville, saarielämää etsiville lomalaisille tai reppureissaajille.

Itse lähdin matkaan Singaporesta. Kartalla reitti kohti Tioman-saarta näytti lyhyeltä ja yksinkertaiselta, mutta tosi asiassa jouduin näkemään hieman enemmän vaivaa päästäkseni määränpäähäni. Jouduin vaihtamaan bussia useaan otteeseen ja käymään läpi rajamuodollisuudet sekä Singaporen että Malesian puolella.

Singaporessa minulle sanottiin, että Tiomanin läheiseen rantakaupunkiin, Mersingiin, menee päivittäin vain yksi bussi. Bussi oli lähtenyt klo 6:30. En uskonut matkatoimistovirkailijaa,sillä eihän voi olla totta, etteivät ihmiset matkusta Singaporesta Malesiaan tuon useammin.

Paikallisbusseilla Singaporesta Tioman-saarelle

Pian sainkin selville, että luonnollisesti on olemassa paikallisbusseja, joiden kyydityksellä pääsisin Singaporen ja Malesian rajalle. Sieltä bussilla Johor Bahrun bussiterminaaliin (Larkin) ja sieltä vielä noin kolmen tunnin bussimatka Mersingiin, josta lautta Tiomanille lähtisi. Tämän tein. Aikaa Singaporesta Malesian Mersingiin kului odotteluineen noin viisi tuntia ja matka kustansi alle 10 euroa.

Tioman-saari Malesia

Mersingistä Tioman-saarelle

Tylsähköstä Mersingin kaupungista Tiomanille pääsy enää samana päivänä ei ollutkaan enää mahdollista. Viimeinen lautta oli lähtenyt jo alkuiltapäivästä. Jouduin siis viettämään yhden yön Mersingin kaupungissa. Onneksi Mersingiin oli juuttunut myös eräs hauska, belgialainen reissaaja, jonka kanssa keksimme hauskoja juttuja tylsässä kaupungissa ja juttelimme maailman menosta. Tiomanille menijät siis, kannattaa saapua Mersingiin hyvissä ajoin!

Tioman Malesia

Edullista eloa Tioman-saaren ABC-rannalla

Lautta kohti Tiomania lähti aikaisin aamulla ja maksoi hieman yli 10 euroa. Vinkkinä tähänkin laivaan (kuten kaikkiin Aasian laivoihin), ilmastointi on laivassa täysillä, joten kannattaa varata lämpimiä vaatteita mukaan. Parin tunnin laivamatka ja hyppäsin pois Tiomanin ABC-rannalla, jota minulle oli suositeltu parhaana reppureissaajan kohteena.

Kiva, simppeli ja halpa bungalow oli tavoitteeni majoituksen suhteen ja sellainen löytyi, vieläpä aivan meren ääreltä. Ensimmäisenä asiana ripustin riippumattoni kuistille. Hinta mökistä oli 9 euroa. ABC-ranta tuntui tosiaan olevan paras tai ainakin helpoin vaihtoehto nuorekkaille reissaajille, jotka eivät halua olla liian rauhassa.

Tioman-saari on viidakkoinen paratiisi

Saaren toisella puolella sijaitseva Juara on kuulema myös mukava paikka. Itse en sinne asti suunnitelmista huolimatta päässyt. Muualla majoitukset tuntuivat olevan kalliimpia ja isompia hotelleja, jotka eivät minua juurikaan kiinnosta.

Tioman Malesia

Tioman on kukkulainen saari, jonka keskiosa on villiä viidakkoa. Rannat eivät ole maailman kauneimpia uintirantoja, mutta muutama valkoinen hiekkaranta hieman kivikkoiselta Tiomaniltakin löytyy. Paras ranta taitaa löytyä saaren kaukaisemmalta puolelta, Juarasta.

Saaren ravintolat ovat simppeleitä, eikä Tioman taida olla se kaikkein kiinnostavin ruokamatkakohde. Hyvää malesialaista perusruokaa saa toki kaikkialta ja toisaalta mainittakoon Tekekissä sijaitseva hauska ravintola, Cabana, josta saa loistavia kasvishampurilaisia! Aivan rannassa sijaitseva Sunset Bar on miellyttävä ravintola, jossa voi istuskella meren äärellä ja siemailla vaikkapa Mojitoa.

Sukellusta ja rentoutumista Tiomanin mailla

Päivät vietetään sukellellen, snorklaillen tai riippumatossa loikoillen ja illalla istuskellaan rennoissa rantakuppiloissa. Toisaalta, sadekauden aikaan Juara on kuulema loistava surffimatkakohde.

Tioman-saari Malesia

Tioman on tunnettu reissaajien keskuudessa lähinnä sukellussaarena. Korallit ovat kauniin värikkäitä ja itse pääsin sukeltelemaan vaikuttaviin luolastoihin. Matkalla sukelluskohteeseemme bongailin meressä hyppeleviä delfiinejä.

Jos vesielämä ei kiinnosta, saaren sisäosan viidakko on loistava vaihtoehto päiväretkikohteeksi. Itse näin jo ennen varsinaiseen viidakkoon pääsemistä kymmeniä apinoita, pythonin, liskoja, lintuja ja lentäviä koiria eli jättimäisiä lepakoita.

Apinoista mainittakoon, että Tiomanillakin niiden kanssa kannattaa olla hieman varovainen. Vaikuttivat nimittäin hieman aggressiivisilta. Muutenkin viidakkoretkelle kunnon varusteet mukaan! Reitti esimerkiksi Tekekistä Juaraan ei ole aivan yksinkertaisimmasta päästä.

Itse lähdin viidakkoon vähän ex tempore. Olin aivan väärissä varusteissa. T-paita ja shortsit eivät sovellu tiheään, sateen jälkeiseen viidakkoon. Hyttysmyrkkyä ei ollut ja vettäkin liian vähän. Muutenkin tajusin, että tätä muutaman tunnin viidakkovaellusta ei edes tämän viidakkoseikkailijattaren kannata taittaa yksi; ensi kerralla matkaan on tervetullut joku komea ja vahva Tarzan!

Tioman-saari on muun Malesian tavoin uskonnollinen

Mikään bilesaari muslimienemmistöinen Tioman ei todellakaan ole, joten bailulomaa etsivien kannattaa suunnata matkansa jonnekin ihan muualle. Suosittelen Tiomania sukelluskohteena ja esimerkiksi loistavana viikonloppubreikkinä Kuala Lumpurin tai Singaporen kaupunkimatkalaisille.

Itse en varannut etukäteen mitään, koska olin saarella sesongin ulkopuolella, mutta vilkkaimpaan sesonkiaikaan saarelle matkustavien kannattaa ottaa huomioon, että saarella on vain rajallinen määrä majoitusmahdollisuuksia. Se vielä mainittakoon, että niinkuin useat maailman saaret, myös Tioman on koti varmaan sadoille söpöille kissoille. Miau.

Huomiona noista kissoista täytyy sanoa, että näillä kissoilla on hännät. Indonesian kissoilta puuttuu usein häntä. Mistäköhän tämäkin johtuu, ehkä saarten kissojen sukurutsaus saattaisi olla syynä.


Lue myös: Oletko matkalla Malesiaan? Kaipaatko muitakin vinkkejä Malesiaan? Jatka matkaasi tänne! Tai ehkä olet kiinnostunut myös Langkawista?

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.