Pakettimatka Virossa: Seikkailua, hemmottelua ja road trippailua

*Kaupallinen yhteistyö: Ikaalisten matkatoimisto

Pakettimatka Viroon voi kuulostaa omatoimireissaajan painajaiselta, mutta totuus on toisenlainen. Omaan pakettiini kuului laivamatka auton kanssa ja yöpyminen kolmessa eri kylpylähotellissa. Muuten seikkailin ja nautiskelin sisareni kanssa itserakkauslomaksi ristimällämme lomalla täysin oman aikataulun ja kiinnostusten mukaan.

Kesä on parasta aikaa lähimatkailla ja kylpyläloma on jo neljän kerran todistamana yksi parhaista tavoista ladata akkuja. Kun nämä kaksi asiaa yhdistetään, on kylpyläloma Virossa looginen kombo ja kysyessäni alle vuoden ikäisen kummityttöni kanssa kotona hoitovapaalla olevaa siskoani seurakseni yhdistetylle nautiskelu-, ja seikkailumatkalle Viron länsirannikolle, oli vastaus ehdottomasti kyllä.

Olen ollut sisareni kanssa Virossa kylpylälomalla jo aiemminkin, kokonaiset neljä kertaa. Ensimmäinen kerta oli jo kymmenen vuotta sitten tyttöporukalla tehty reissu Pärnuun Tervis Paradiis -kylpylähotelliin. Muistiini on piirtynyt rentoutuneisuus hoidosta hoitoon kylpytakissa marssituilta päiviltä ja muutenkin, kesäinen Viro on kaunis ja helppo matkailumaa, kelien osuessa kohdilleen jopa loistava rantalomakohde. Siitäkin on jo aiempaa kokemusta ja muistan, kuinka pitkät hiekkarannat yllättivät ensikertalaisen.

pärnu ranta

Pakettimatka Viroon voi olla omatoiminenkin

Aiemmat Viron kylpylämatkani ovat olleet matkatoimiston listoilta varattuja ryhmämatkoja (kyllä, omatoimimatkailija on käynyt Viron ryhmämatkoilla ja istunut suomalaisilla lastatussa bussissa matkalla kylpylään Avaimet käteen -periaatteella) ja tällä kertaa valitsimme myös rentouttavan helppouden eli pakettimatkan. Ei huvittanut säätää turhia, helppous tuntui tähän hetkeen oikealta ratkaisulta. Ensimmäinen matkaan kohdistuva myytti murtuikin jo varausta tehdessäni  muistaessani termien pakettimatka ja ryhmämatka eron. Me varasimme tällä kertaa meidän räätälöimämme paketin, johon kuului laivamatkat auton kanssa sekä majoitus kolmeen eri kylpylähotelliin valitsemallamme reitillä. Edessä oli siis lähes oman aikataulun mukaan tapahtuva autoreissu Viroon. Olimme virallisesti pakettimatkalaisia, mutta ainoa ero omatoimimatkaan oli, että olimme varanneet kaiken mahdollisimman helposti yhtenä könttänä ja yhdestä matkatoimistosta, jo joltakin aiemmalta Viron reissulta tutulta perheyritykseltä eli *Ikaalisten matkatoimistolta.

Kun lähdimme reissuun, kuvittelimme viettävämme kylpylöiden lisäksi aikaa myös luonnossa samoillen, kaupunkeihin tutustuen ja rannalla rentoutuen. Heinäkuinen sääherramme oli toista mieltä ja tipautti lämpötilat syksyisiin numeroihin ja kirsikaksi kakun päälle tiputteli vettä taivaalta tuon tuosta. Säähän kun ei voi vaikuttaa, oli elettävä sen ehdoilla ja rantalomailu vaihtui hitaisiin hetkiin kylpytakissa ja olemisen kauniiseen keveyteen. Sitä taisinkin kaivata enemmän kuin tajusin. Onhan tässä tullut viime kuukausina taas kiidettyä eteenpäin enemmän kuin tarpeen olisi. Olen huono vain olemaan, etenkin kotona. Kotona on aina joku kaappi järjestettävänä tai nurkka puunattavana.

Viro pakettimatka

Viron pakettimatkamme kombo: Tallinna, Laulasmaa, Haapsalu ja Pärnu

Kuuden päivän reissun aikana ehdimme käydä kolmessa eri kaupungissa: Tallinnassa, Haapsalussa ja Pärnussa. Tallinna kasvaa ja kehittyy koko ajan, sykkien nuorta energiaa. Haapsalu tuntui ainakin huonolla kelillä hyvinkin hiljaiselta kylältä, jossa parasta antia meille olivat ruhtinaallisen pitkät mutahoidot. Lieneekö läheinen Soomaan suoalue syy mutahoitojen suosioon Haapsalun hoitoloissa. Sinnekin olisimme suunnanneet seikkailemaan, jos keli olisi ollut vähemmän epävakainen. Matkan varrella Haapsalusta Pärnuun pysähdyimme Maatsalun kansallispuistossa, joka on etenkin lintujen muuttoaikaan hyvä paikka bongailla lintuja. Muutenkin kannattaa pitää silmät auki Viron teillä ajellessa, sillä valtavia haikaranpesiä ja niiden asukkeja näkyy monin paikoin.

Muun muassa Keilan vesiputouksesta ja kylpylästä tunnettu Laulasmaan alue oli pysähdyspaikkamme ennen Haapsalua. Lomamme alkoi sateelta piilossa Laulasmaan Hestia hotellissa: hotellin kylpylän, kuntosalin ja hotellin hoitolan välillä kylpytakissa tai treenivaatteissa kulkien. Olimme olleet samassa hotellissa isämme kanssa jo monta vuotta aiemmin, nyt hotelli oli saanut selkeän kasvojenkohotuksen. Pisteet siitä ja etenkin ihana Hibiscus Spa jäi mieleen yhtenä matkan kohokohdista, samoin kuin hotellin aulabaarin vegaanipurilainen oli kenties paras koskaan syömäni sellainen. Laulasmaalta Haapsaluun hiljaisia teitä ajaessa kannattaa ehdottomasti pysähtyä Rummun entisellä louhosalueella, jonka kirkkaassa vedessä ei voi olla pulahtamatta. Paikka on upea ja siitä lisää toisessakin jutussa.

Viro pakettimatka Viro rummu

Auto mahdollistaa aikatauluttomamman matkailun

Viron tiet ovat pääosin hyvässä kunnossa ja Helsingistä Prahaan vievän Via Baltican sijasta kannattaa harkita myös pienempiä teitä, joilla saa välillä ajella lähes yksin. Etenkin pyörällä liikkuessa Via Baltica kannataa unohtaa, sillä harva nauttii rekkojen välissä ajamisesta.

Tuntui mukavalta istua autossa sateen ropistessa ikkunaan ja helpolta heittää rinkka aina takakonttiin uuteen paikkaan siirtyessä. Reppureissaaja oli todellakin mukavuudenhaluisella tuulella ja se sallittakoon kovan työn puurtajalle. Uskomatonta, mutta välillä helppous on itsellenikin suurin arvo.

Viro pakettimatka

Jälkipuintia matkasta

Päällimmäisenä ajatuksena mieleen nousee helppous. Kun kaikki on etukäteen räätälöityä ja varattua, voi vain hypätä autoon ja mennä. Auto mahdollistaa liikkumisen minne vain ja Virossa, kuten koko Baltiassa riittää näkemistä ja tekemistä kohtuuhintaan. Pärnustakin olisi hurauttanut päiväretkelle vaikka Latviaan, puhumattakaan Saarenmaasta tai muista Viron saarista, mutta sateen takia me jouduimme ja (toisaalta myös saimme) ottaa elon kovin iisisti ja olla täysin suorittamatta.

Seuraavissa jutuissa vien teidät Viron tärppeihin ja kylpylä- sekä rantalomailemaan

PSST! Lisää inspiraatiota Baltian ja etenkin Viron matkailuun voi löytyä myös jo aiemmin julkaisemistani jutuista, niihin pääset käsiksi täällä. Olen kirjoittanut muun muassa surffauksesta Virossa, matkailuautoilusta Virossa, hylätyistä paikoista ja katutaiteesta.

1 ajatus aiheesta “Pakettimatka Virossa: Seikkailua, hemmottelua ja road trippailua”

  1. Enpä ole tullutkaan ajatelleeksi, että Viroonkin voisi lähteä pakettimatkalle! Itse on tullut käytyä lähinnä etelä-Euroopassa kun on niin helppoa kun on lentokenttäkuljetus ja valmiiksi valitut hotellit yms. Mutta nyt koronan aikana tuo lähimatkailun suosio on varmasti kasvanut, mikä on kiva. Ehkä ensi kesänä pääsisi taas pienelle täältä Espoosta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top