montenegro

Paikat, joissa kukaan ei pysähdy

Maailma piilottaa kätköihinsä miljoonia paikkakuntia, joiden nimeä suurin osa meistä ei ole koskaan kuullutkaan. Nuo kylät ja kunnat vaikuttavat päällisin puolin monen matkaajan näkökulmasta täysin merkityksettömiltä. Mitäs, jos sanoisin juuri niiden olevan matkailun kohokohtia?

Pienten kylien aitoutta on vaikeaa olla huomaamatta. Jos haluat matkallasi nähdä kaikkea muuta kuin turisteille tuotteistettuja nähtävyyksia, pysähdy matkasi varrella joskus jonnekin matkareittisi ulkopuolelle. Hyppää bussista pois kiinnostavassa paikassa ja jatka matkaa seuraavalla bussilla.

Loistava tilaisuus tutkia muille tuntemattomia, off the beaten path- kohteita, on myös linja-auton vaihtoajalla, joskus kun ne ovat pitkiäkin. Itse toimin parin vuoden takaisella Montenegron seikkailullani juuri näin. Kannustan sinuakin samaan, missä ikinä liikutkaan.

Montenegro Niksic

Montenegro Niksic

Nikšic, mikä se edes on? En ollut koskaan kuullutkaan, mutta bussi seuraavaan kohteeseeni lähti vasta muutaman tunnin kuluttua. Päätin ottaa selvää Nikšicin kaupungista; paikasta, josta en ollut koskaan kuullutkaan.

Löysin suloisia, värikkäitä taloja rosoisten kerrostalojen rinnalta. Löysin hylättyjä rakennuksia. Tutkin muutamaa urbaanin löytöretkeilyn helmeä, joiden penkominen sai ihon kananlihalle. Yksi taisi olla entinen koulurakennus tai muu vastaava. Mielenkiintoista tutkittavaa se oli joka tapauksessa.

Montenegro Niksic

Montenegro NIksic

Montenegro Niksic

Montenegro Niksic

Montenegro Niksic

Löysin baarin, rock-baarin. Sen sisäpihalla koreilevat tuolit herättivät kiinnostukseni ja avasin oven tuohon tuntemattomaan paikkaan. Tilasin baaritiskillä kahvin. Juttelin huonosti englantia puhuvien paikallisten kanssa ja sain osakseni kiinnostusta. Kuka, mitä ja häh?

Miten tämä suomalaistyttö on edes päätynyt kyseiseen paikkaan? Niinpä, mutta onneksi päädyin. Talo tarjosi kahvit ja mukaanviemiseksi sain myös paikallisen tuopin. Tuo tuoppi säilyi ihmeen kaupalla rinkassani koko reissun ajan särkymättä ja nyt se koreilee kotonani.

Montenegro Niksic

Montenegro Niksic

Suosittelen sinullekin hyppyä tuntemattomaan omalta reitiltäsi. Välillä juuri paikat, joihin ei kohdistu pienintäkään odostusta osoittautuvat unohtumattomammiksi seikkailuiksi. Tee samaa kotimaassa ja pysähdy joskus vaikka Pihtiputaalle tai Konginkankaalle. Noissa paikoissa piilee usein se aito paikallisuus, autenttisuus ilman turisteille muokattuja mukavuuksia.

Montenegro Niksic

Urbaani viidakkoseikkailijatar


Psst! Lue myös tämä: Autioituneita kyliä ja massaturismia

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.