Päijänteen kansallispuiston paratiisisaaret

Päijänteen kansallispuisto Keski-Suomessa on monelle tuntemattomampi luontohelmi.

Palataan Turkista vaihteeksi takaisin kotimaahan, Suomeen. Olen ollut jatkuvasti menosssa ja tulossa ja nyt on rehellisesti sanottuna mukava olla juuri tässä, juuri nyt. Ulkona on kylmä ja illat ovat pimeitä, mutta viimeisten kuukausien reissumuistot lämmittävät kummasti. Jos ne jättävät kylmäksi, viimeistään kynttilät ja punaviini toimivat lämmikkeinä.

Kuten olen jo kirjoitellut, OutdoorsFinland  -blogireissulla tutkimme porukalla Hämeen seutua. Eräs reissumme mieleenpainuvista paikoista sijaitsee Padasjoella. Kuvitella, että olen lukuisat kerrat istunut autossa matkalla kotiseuduilta Keski-Suomesta Helsinkiin ja usean kerran olen pysähtynyt joko evästämään tai tankkaamaan Padasjoen huoltoasemalla, mutta minulle ei ollut tullut mieleenikään, että pian huoltoaseman takaa alkaa kansallispuistoalue. Tuo kansallispuisto on nimeltään Päijänteen kansallispuisto ja se pitää sisällään kymmeniä saaria.

Siellä ABC:llä kahvitellessani en olisi osannut edes ajatella, että aivan kivenheiton päässä sijaitsee 14 neliökilometriä kaunista luontoa, lähinnä vesistöä saarineen. Päijänteen rannalla, vain muutama kilometri huoltoasemasta, Mainiemessä, on kanootti- ja kajakkivuokraamo, joka sijaitsi kävelymatkan päässä lukaalistamme, Villa Jollasta.

Vaikka keli oli epävakainen, otimme kajakit allemme ja lähdimme pienen opastuksen jälkeen melomaan. Harmaa päivä oli rauhoittava ja maiseman harmaus oli oikeastaan aika kaunista. Meloimme läheiselle saarelle, jossa oikeina retkeilijöinä evästimme luonnon helmassa ja kohokohtana paistoimme nuotiolla partiolaisten ruokaa, tikkupullia. Tämä oli koko kansainväliselle porukallemme jännittävä ohjelmanumero ja kyllähän ne maisemaravintolassamme herkullisilta maistuivat.

Yksi saarista, joka vielä odottaa valloittamistani on Kelvenne. Se on pitkulainen harjusaari ja olen kuullut, että saarella on laguuneita. Luit oikein, suomalainen saari ja laguuni samassa lausessa ovat totista totta. Kelventeen läpi kulkee 9,7 kilometriä pitkä harjupolku ja saarella on myös 700 metriä pitkä uimaranta, joka on päästävä testaamaan viimeistään ensi kesänä.

Toinen kiinnostava kansallispuiston saari on nimeltään Pulkkilanharju, jonka läpi kulkeva reitti taidettiin hetki sitten nimetä yhdeksi Suomen kauneimmista tieosuuksista. Itsekin olen tuon harjun läpi huristellut autolla ja muistan kyllä ihailleeni erittäin suomalaisia maisemia. Joskus olen tainnut jopa pysähtyä kahvittelemaan harjun alueella sijaitsevassa näköalakahvilassa, silti en ole koskaan tutkinut tuota aluetta tarkemmin.

Kajakin voi vuokrata myös yön yli mielestäni kohtuulliseen 25 euron hintaan. Tämä pieni melontaretki ja pintaraapaisu Päijänteen kansallipuistoon saivat ajatukseni raksuttamaan. Kesä, kajakki, kansallispuisto, eväät, riippumatto ja nuotio, mitä muuta täydelliseen kotimaan retkeen edes tarvitsee? Tiedän kyllä, mitä aion seuraavalla kerralla tuolla samaisella Padasjoen huoltoasemalla pysähtyessäni tehdä. Päijänteen kansallispuiston rauhoittavat ja koskemattomat paratiisisaaret kutsuvat tutkimaan – mutta luultavasti vasta ensi kesänä.

*Yhteistyössä Visit Finland ja Outdoors Finland -projekti.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.