Pai on Thaimaan paratiisi nautiskelijoille

Pohjois-Thaimaan Pai on must jokaisen boheemin matkailijan listalla. Jo aikoinaan niin sanotulle hippireitille kaiketi kuulunut pieni kaupunki onnistuu edelleenkin valloittamaan yhteisöllisellä ja lämpimällä tunnelmallaan. Paihin on helppo ihastua, Paihin on helppo jäädä jumiin. Niin kävi myös minulle ja sisäinen hippini hymyili. 

Olin jo vuosia sitten kuullut Pohjois-Thaimaassa sijaitsevasta Pain kylästä. Taisi olla jo ensimmäisellä Kaakkois-Aasian reppureissullani, kun suositumman Chiang Main pienempi naapuri jäi mieleeni Lonely Planetin sivuilta. Tuolloin Pai jäi välistä ja suuntasin ystäväni kanssa Pohjois-Thaimaan viidakoiden kautta Laosiin. Tästä on aikaa jo yli kymmenen vuotta, melkein jo 15 vuotta.

Pai thaimaa
Paissa kannattaa ehdottomasti vuokrata skootteri ja suunnata vuorille. Päivävuokra on noin neljä euroa.
pai thaimaa
Maisema on pitkälti vehreää maalaismaisemaa.
good morning pai
Ensimmäiset kaksi yötä yövyin täällä, Good Morning Paissa. Hinta noin 15e/yö.

Nyt suuntaisin Pohjois-Thaimaahan, koska suunnitelmissani oli mennä hiljentymään hetkeksi buddhalaiseen luostariin, josta olin kuullut. Luostari sijaitsee noin parin tunnin matkan päässä Paista, joten suunnitelma oli selvä: aloittaisin kolmen kuukauden reissuni tällä kertaa virallisesti Paista.

Bussimatka Chiang Maista Paihin kesti noin kolme tuntia ja minua oli varoiteltu tieosuuden sadoista mutkista, joitä on yhteensä 762). Mutkat unohtuvat kauniita maisemia katsellessa, mutta matkapahoinvoinnista kärsiville matka saattaa olla varsin pirullinen.

pai majoitus
Tätä paikkaa kutsuin kodiksi muutaman päivän ajan. Mökki maksoi noin 8 euroa yöltä.
pai thaimaa
Pai ja riippumatto ne yhteen soppii.
pai thaimaa
Kukkulalla sijaitsee iso Buddha-patsas, jonne kannattaa kivuta ihailemaan auringonlaskua tai muuten vain rauhoittumaan.
Ne pienet yksityiskohdat.

Perille saavuttuamme hyppäsin pois bussista ja ennen Airbnb:stä kahdeksi yöksi varaamaani majapaikkaan siirtymistä tunnustelin hetken Pain tunnelmaa ja nautiskelin herkullisesta aamiaisesta. Tunnelma otti heti valtaansa ja tiesin ihastuvani. Oikein aavistin.

Lukuvinkki Seikkailijattarissa: Missä sijaitsee aidoin Thaimaa

Thaimaan Pain tunnelmaa

Pai on kotoisa. Se on helppo ja kompakti, olematta tylsä. Pai on yllättävä ja monikerroksinen. Kun luulee jo nähneensä kaiken, löytää jotakin uutta.

Keskustan kadut ovat mukavasti käveltävissä, eikä liikenteen melu ole häiritsevää. Pienet kujat ovat täynnä vegaaniravintoloita, kahviloita, katukeittiöitä, korukauppoja, vaatekauppoja ja hierontapaikkoja. Boheemius ja jopa hippeys on läsnä, sekoittuneena kaupallistuneempaan ja vuosien saatossa kasvaneeseen Paihin.

mae hon son
Matka Mae Hon Soniin on kaunista katseltavaa.
Puumajat ja keinut kuuluvat Paihin.
pai thaimaa
Näissä maisemissa kelpaa huristella.
Cocolino pai
Paissa ja sen ympäristössä on toinen toistaan kauniimpia kahviloita. Tämä on Cocolino.
Pain seudun tunnelmaa.
pai thaimaa
Ylhäältä näkee paremmin.

Keskustan läpi virtaa joki, elämän rytmi Paissa on yhtä hidasta kuin pienen joen virtaaminen – ainakin päiväsaikaan. Illalla taas Pai sykkii ja keskustan jokailtaisten ruokamarkkinoiden jälkeen monet siirtyvät baareihin juhlimaan. Kyllä, myös bilekansa on löytänyt Pain.

Elämä sijoittuu joen molemmin puolin. Joki ylitetään heiveröisiä bambusiltoja pitkin. Jopa Pain keskusta-alueella löytää edelleen maaseutua lehmineen, puhumattakaan kissoista tai koirista. Leppoisa tunnelma kutsuu vain olemaan ja makoilemaan riippumatossa, hidastamaan. Tämä sopi minulle, tätä tarvitsin.

pai thaimaa Just chilling.

Pain upeat vuoristomaisemat

Paissa kannattaa ehdottomasti vuokrata skootteri. Skootteri antaa vapauden hurauttaa keskustan ulkopuolelle, aina vuoristoon asti. Maisemat ovat henkeäsalpaavan kauniit ja hiljaisia teitä pitkin kiitäessä mieli lepää. Lähistöllä on vesiputouksia ja maisemapaikkoja, jopa kuumalähdekylpylöitä. Alueella on myös paljon elefanttibisnestä, mutta ota tarkkaan selvää, kenen toimia tuet ja muista, että elefantti ei ole ratsastusta varten.

Pai on nautiskelijan paratiisi

Kuten mainittu, Pai on täynnä loistavia ruoka- ja juomapaikkoja. Vegaaneille ja vegetaristeille se taitaa olla yksi Thaimaan parhaista paikoista. Ruokaa on kaikkialla ja itse olisin vain voinut syödä aamusta iltaan, välillä ottaen ehkä nokoset riippumatossa tai käydä hieronnassa. Välillä käydä hieman turkiskelemassa lähiseutuja ja syödä taas lisää. Itse asiassa, juuri näinhän minä toiminkin.

Lukuvinkki Seikkailijarissa: Tao on sukellusparatiisi

Inspiroiva Pai

Pai on inspiroiva. Kaupungissa oleilee paljon monen alan taiteilijoita ja tämä näkyy ja tuntuu. Eräänäkin iltana istuskelin lämminhenkisessä kahvilassa ja kuuntelin hymyissä suin, kun kolme muusikkoa jammailivat ja soittivat upeasti.

Paissa on paljon taitoa ja osaamista ja alueella järjestetään monenlaisia työpajoja kokkauskursseista hengitysharjoituksiin, macrame-sidontaan ja sirkustemppuiluun. Kyseessä on todellinen taiteen ja taitojen kehto.

Jumissa Paissa

Sanotaan, että Pai vie mukanaan. Se koukuttaa. Näin kävi minullekin ja vietin loppujen lopuksi Paissa yli viikon päivät. Kävin välillä luostarissa ja palattuani Paihin, päätin jäädä, vaikka samaan aikaan kutsumus kohti saaria ja kuumuutta kohti oli voimakas. Pain ainoa huono (joidenkin mielestä hyvä) puoli onkin, että vuoriston yöt olivat yllättävän kylmiä. Itse ainakin palelin iltaisin. Tämä miinuspuoli unohtui jo aina heti aamulla, kun kaunistakin kauniimpi vuoriston usva alkoi hälventyä ja kun ensimmäiset auringonsäteet alkoivat lämmittää ihoa.

Pai, ihana Pai. Sinulle oli vaikea sanoa Bye, Bye, mutta nämä hyvästit eivät tainneet olla lopulliset. Palaan myös konkreettisiin Pai-vinkkeihin toisessa jutussa, mutta sitä ennen voitte tutustua Pain vinkkeihini Wowanders-tililläni (jonne muuten aion jatkossakin alkaa kasata vinkkejäni).

I love Pai.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top