Paavolan tammi

Paavolan tammi – se kaikkein kaunein puu

Oletko kuullut Paavolan tammesta? Lohjan kuuluisin nähtävyys nousi otsikoihin ja pian kaikki halusivat nähdä tuon kauniin puun. Mikä yhdessä puussa vetää, missä sen taika piilee?

On olemassa puu. Tuo puu ei ole kuten kaikki muut puut ja se kätkee sisäänsä suunnattoman määrän elettyä elämää ja sitä kautta kerrytettyä viisautta.

Jos puu kasvaisi vaikka Yhdysvalloissa, se hukkuisi massaan. Siellä tuo erityinen puu ei erottuisi ympäröivistä puista yhtä selkeästi kuin nykyisessä kotipaikassaan, eikä sen kauneus pääsisi oikeisiin mittasuhteisiinsa. Joskus on etu olla erilainen kuin muut, oman tiensä kulkija ja uniikki tapaus.

Tämä erityinen puu on tällä hetkellä mallin uransa huipulla ja julkisuuden pyörteissä. Se on tv-tähti, kirjan kansikuva ja monien blogikirjoituksien päähenkilö tai ennemminkin pääpuu.

Puu nimeltä Paavolan tammi

Puulla on nimi. Sen nimi on niinkin yksinkertainen ja perisuomalainen kuin Paavolan vanha tammi. Minä ja tammi kohtasimme ensimmäisen kerran hieman yli vuosi sitten ja tapaaminen tapahtui tammen asuinpaikalla, Lohjalla. Olin jo melkein unohtanut kohtaamisemme ja sen, että haluan jakaa tuon puun salaisuuden teillekin. Ei, unohtanut en ollut, mutta aikani on mennyt muiden tarinoiden kertomiseen.

Olin kuullut Paavolan tammesta jo monesta tuutista, ensimmäisenä Retkipaikka-sivustolta, jonne itsekin (erittäin epäaktiivisesti tosin) kirjoittelen. Miten ihmeessä muia yksi puu saattaa olla niin kuvauksellinen ja muka niin kaunis? Sehän on vain puu!

Retki läntiselle Uudellemaalle vei minut hieman salakavalasti lähes puun juurelle. Olimme oikeastaan menossa viereiselle omenatilalle maistelemaan viinejä, kun tajusin olevani aivan kivenheiton päässä tuosta erityislaatuisesta puusta. Tilaisuuteni oli tullut.

paavolan tammi

paavolan tammi

Lyhyt ja hyvin merkattu polku oli sateen jälkeen mutainen. En silti aikonut luovuttaa, halusin kohdata tuon puun. Olisimmeko kävelleet 15 minuuttia, kun edessä aukeni tyhjä aukio. Aukion reunoilla oli rivistö havupuita kuin sotilaat konsanaan. Värittömät havupuut kehystivät aukion keskellä sijaitsevaa komistusta (vai kaunistusta) ja veivät huomion ylhäisyydessä yksinäisyydessään komeilevaan tammeen.

Ruskan väreihin verhoutunut puu oli pudottanut vain pienen osan lehdistään. Luonnon aikaansaama taideteos oli ilta-auringossa täydellinen. Aiemmin en uskonut yhdenkään puun koko maailmassa olevan vierailun arvoinen vain puuna, mutta Paavolan tammen kokonaisuus havumetsän kanssa on todella kaunis ja lumoava ilmestys – etenkin hiljaisuudessa.

paavolan tammi

paavolan tammi

paavolan tammi

Säily, Paavolan tammi, säily!

Halasin puuta (hihhuli mikä hihhuli) lähtiessäni ja toivoin, että puu saa jatkaa kasvamistaan ilman ihmisten tihutöitä. Jos luonto on luonut meille niin kauniin ja maagisen paikan, muistetaanhan arvostaa sitä. Puu ei kaipaa kenenkään nimikirjaimia tai muuta, vaikka kaunis ajatus se voisikin olla. Myöskin tämän hetkisten suositusten mukaan puuta kannattaa ihastella muutenkin hieman kauempaa. Raapustetaanhan siis ne kirjaimet johonkin muuhun puuhun jossakin aivan muualla, kiipeillään muihin puihin ja sen sijaan puulta matkaa voi jatkaa vaikka viereiselle omenatilalle maistelemaan kotimaisia viinejä.

paavolan tammi

paavolan tammi

Psssst! Tsekkaahan myös erään bloggaajakollegan aivan hiljattain julkaisemat kauniit kuvat saman tammen luota täältä.

5 ajatusta aiheesta “Paavolan tammi – se kaikkein kaunein puu”

  1. Tulepas katsomaan Haikan kynäjalavaa. Se oli jo 60- luvulla yhtä iso kuin nyt. Tai sitten minä olin pienempi.

  2. Apua! Nyt tuli niin nolot kirjoitusvirheet edelliseen kommenttiin kännykän auto correctin ansiosta, että jätäppä se julkaisematta… 😀

    Piti sanomani, että kävin juuri halailemassa ja silittelemässä jättimäisiä punapuita Redwood National Parkissa Jenkeissä, mutta tekisipä mieleni halata tätäkin. Täytyy varmasti käydä tervehtimässä puuvanhusta, kun Suomen kamaralle palaudun 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.