tropiikin hyonteiset

Ötökän elämää – tropiikin hyönteisistä

Tropiikissa matkaillessa on käytännössä mahdotonta olla joutumatta kanssakäymiseen luonnon kanssa. Luontoon kuuluvat myös luonnollisesti ne hämähäkit, tuhatjalkaiset sun muut pienet ja yksityiskohtaiset hyönteiset ja nilviäiset, jotka jostakin syystä herättävät meissä niin suurta pelkoa ja ällötystä.

Luonto on kumma paikka. Viidakossa tai metsässäkään mitään ei välttämättä näy, mutta niiden vain tietää kuhisevan elämää. Jokaisen puun oksilla, jokaisessa kivenkolossa ja jokaisen risukasan alla vilisee elämää. Välillä on helpottavaa olla tietämättä, mitä kaikkea pään päällä liikkuukaan.

Muistan, kun Indonesian Lombokilla huoneessani hengaili iso hämähäkki. En pysty tai halua näitä luontokappaleita murhata, mutta en niitä halua kotiinikaan. Tuolloin hain majatalon isännän ja hän tietysti listi kyseisen olion harjanvarrella.

Jättiläismäinen rapu ei ehkä mene kategoriaan ötökät, mutta muistan joutuneeni Intian Andamaanien Neil Islandilla kääntymään öisellä polulla taaksepäin, koska polun keskellä möllötti sakset harallaan valtava rapu. Kun sanon valtava, tarkoitan sitä. Rapu oli ehkä arviolta 20cmx20cm. Siinä se olla törrötti, keskellä polkua ja minähän jouduin kääntymään takaisin. Että sellainen viidakkoseikkailijatar siis oli tuona iltana liikenteessä. Uudelleen törmäsin kookosrapuihin Nicaraguan Pienellä Maissisaarella, enää ne eivät hetkauttaneet.

Majapaikkojen liskot ovat aina vain ja ainoastaan positiivinen asia. Ne syövät muun muassa hyttysiä ja muita pienempiä hyönteisiä. Erilaiset liskot ovat kaiken lisäksi aika söpöjä ja pitävät hauskaa ääntä.

Rumin tropiikin hyönteinen ei välttämättä ole vaarallisin

Yksi asia, mitä välillä tulisi muistaa; rumin ja suurin hyönteinen ei aina ole se vaarallisin. Yksi vaarallisimmista ja tappavimmista viidakon ötököistä on pieni, banaanipuissa viihtyvä hämähäkki. Tarantellan hyökkäys ei yleensä ole tappava, vaikka niin kuvitellaankin. Ecuadorin viidakkoreissulla sain kuulla, että tarantellan myrkky vastaa usein ampiasenpistoa ja on helposti hoidettavissa. Silti, en pystyisi ottamaan käteeni siliteltäväksi tuollaista karvaista kammotusta. Muistakaa myös esimerkiksi sammakoissa, että värikkäät ovat usein myrkyllisiä.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.