Matkailu

Oppitunteja ja ymmärrystä maailman koulussa

Maailma on ihmeellinen paikka. Mitä suuremman palan siitä uskaltaa maistaa, sitä enemmän sen taika aukeaa. Yhteys on luotu ja se sama yhteys kutsuu syventämään sitä. Maailma kutsuu luokseen.

Olen kiitollinen, kun tiedän, miltä maailma näyttää, tuoksuu ja tuntuu.

On suuri lahja tietää maailman monipuolisuudesta ja tietää maailman ihmeellisyydestä. Tietää siitä kaikesta niin paljon, mutta silti vielä niin kovin vähän. Tärkeimpänä tiedän, ettei mikään täällä ole pysyvää ja että kaikella on myös harmaan sävyt.

Aikana, kun matkat ovat kortilla, on tärkeää ammentaa jo tehdyistä matkoista ja niiden tarjoamista oppitunneista. Miten arvokasta onkaan tietää tästä kaikesta jo niin paljon, mutta silti niin vähän.

Maailma, on arvokasta tuntea sinut

On arvokasta tietää, miltä öinen viidakko kuulostaa. On ihmeellistä saada kokea sammakoiden kurnutus pimeän tullen, olla nähnyt kolibrin siipien nopeatahtinen vipatus. Miten arvokasta onkaan muistaa, miten lentokalat liitävät laumoina meren yllä tai tietää delfiinien nauttivan aalloissa leikkimisestä. Maailma voi opettaa, miten riisiä istutetaan tai kilpikonnien syövän korallia hitaasti ja nautiskellen. Miten ihmeellistä onkaan tietää mureenoiden lymyilevän meren pohjalla koloissaan, näyttäen hampaitaan ja vaikuttaen aina vihaisilta. Miten arvokasta onkaan, että on itse saanut todistaa elefanttien iholla olevan karvoja tai että on saanut nähdä, miltä vihaisen ja reviiriään puolustavan apinan hampaat näyttävät.

matkailu ja maailma
Tietää, että simpukan sisällä saattaa olla pieni asukki.
matkailu avartaa
Tietää, että elefantilla on karvoja.
_MG_8942
Olla nähnyt kolibrin ja kuningaskalastajan vikkelyys.

On maailmaa avartavaa tietää, että punainen tahna ihmisten hampaissa on tupakkaa muistuttava nautintoaine. Tietää, että kiinalaiset ryystävät ruokaa meidän monien mielestä hassusti. Tietää, että japanilaiset hymyilevät ja tykkäävät miellyttää. Tietää, että kehittyvissä maissa ollaan usein todella vieraanvaraisia. Tietää, että thaimaalaiset eivät osaa sanoa r-kirjainta, kuten me. Laurakin on usein Lola. Tietää, että sisilialaiset ovat usein kovaäänisiä ja samalla ymmärtää, että tähänkin laatikkoon mahtuu myös poikkeuksia. Tietää, että espanjalainen aamiainen on usein makea. Tietää, että Yhdysvalloissa kysytään kuulumisia ilman, että oikeaa vastausta kuulumisiin halutaan kuulla. Tietää, että Montenegrossa ollaan palvelukulttuurin kanssa vielä lapsenkengissä. Tietää, että Ecuadorissa syödään marsuja. Tietää, että bussi ei aina pysähdy itselle loogiseen aikaan. Tietää, että Turkin teehuoneet ovat miesten kokoontumispaikkoja.

Olla nähnyt muslimiperheen arkea: puhtauden ja toisten ihmisten arvostusta. Samalla ymmärtänyt, että yhteen laatikkoon ei voi niputtaa kaikkia samaa uskontoa tunnustavia. Olla kokenut hindun ystävyyttä. Tietää buddhalaisten uskomuksista, olla jopa meditoinut buddhalaisten munkkien ohjauksessa. Osata tarkastaa kengät skorpionien varalta. Osata tinkiä taksista. Tietää, että pimeän tullen liikkuminen muuttuu lähes kaikkialla vaarallisemmaksi, joko ihmisten tai eläinten takia. Olla oppinut, että pienen pienet veritahrat lakanoissa saattavat tarkoittaa luteita. Tietää, että malariahyttyset liikkuvat pimeällä. Tietää, että tropiikissa kuumeen noustessa kannattaa välttää verta ohentavia särkylääkkeitä dengue-kuumeen riskin takia.

_MG_9089
Tietää maaseudun asukkaiden aidosta hymystä.
_MG_9160
Tietää, että kepin päässä on hyvä kalastaa.
_MG_8151
Tietää, että pyörän tai skootterin selkään mahtuu vaikka koko perhe.
_MG_7467
Tietää, että maailma on täynnä hymyileviä ihmisiä ja että hymy on maailmaa yhdistävä kieli.
_MG_9543
Tietää, etteivät malesialaiset lapset vierasta.
_MG_8406
Olla nähnyt eläinkunnan monimuotoisuutta.

On maailmaa avartavaa tietää, että Delhin kaduilla saattaa haista pissa. Tietää, että Barcelonan katujen ominaistuoksu on viemäri tai roskapussi. Tietää, että Istanbulissa kuhisee ihmisiä viikon jokaisena päivänä. Tietää, että Etelä-Amerikassa arvostetaan usein naisellisia muotoja. Tietää, että suljettujen ovien takana oleva reikä lattiassa on vessa. Tietää, että karaokebaari tarkoittaa joissakin maissa ilotaloa.

Tietää, miltä Saharan hiekka näyttää ja tuntuu. Tietää, että hain iho ei ole muovinen ja että hait nukkuvat meren pohjalla. Tietää, että rauskulla on hauska naama ja että rauskut eivät pure, mutta niiden piikki voi olla vahingossakin kohtalokas. Tietää, miten pieni henkilökohtainen reviiri intialaisilla on, olosuhteidenkin takia. Tietää torakoiden tulevan huoneeseen minkä tahansa ruoanmurusen perässä. Tietää, miten hitaasti laiskiaiset etenevät. Tietää, miten villisti Karibialla saatetaan tanssia klubeilla. Tietää, että pienessä kodissa saattaa asua monta sukupolvea. Tietää, miten vaikealta tuntuu jättää kulkukoiran pentu kadulle uikuttamaan. Tietää, että katukoirat puolustavat aggressiivisestikin reviiriään.

_MG_9640
Tietää, miten monta vaihetta riisinviljelyssä on.
_MG_8475
Tietää, että musliminaiset uivat julkisilla paikoilla uimavaatteet päällään.
_MG_9271
Olla nähnyt aamun sinisiä hetkiä.
IMG_9445
Olla seurannut kotkan lentoa.
_MG_9222
Tietää maailman upeimmista auringonlaskuista.

Maailma on opettanut arvokkaita oppitunteja. Se on opettanut kykyä osata luottaa tuntemattomiin. Osata luottaa, että asiat järjestyvät aina. Se on opettanut kykyä ystävystyä ventovieraan kanssa. Osata uskaltaa. Osata rakastaa. Osata heittäytyä. Osata jatkaa matkaa ja osata vain olla. Osata välillä myös lopullisesti lähteä.

On arvokasta ymmärtää, että maailma on liian upea paikka jättää tutkimatta ja ihmettelemättä sitä – läheltä ja kaukaa. Muistaa, että maailma on kaikkien yhteinen koti. Muistaa, että maailmalla ja matkustaessa olen kotona, olen oma itseni. Muistaa, että maailma on opettanut ja näyttänyt ja että sillä on vielä monta oppituntia annettavanaan. Tietää, että on taas päästävä maailmalle, jotta voi taas palata kotiin.

Maailma, miten upea paikka oletkaan. Kiitos opetuksistasi ja kiitos, että matkailun kautta tiedän ja ymmärrän tätä kaikkea edes hieman paremmin.

Nyt, kun ei voi matkustaa, voi arvostaa sitä etuoikeutta, joka minulla jo on. Olen saanut jo kokea niin paljon. Nyt on aika ammentaa jo opituista oppitunneista ja maailmaa avartavista hetkistä. Maailma kyllä odottaa, eivätkä sen tarjoamat ihmeet lopu koskaan kesken, kunhan pitää silmät ja sydämen auki.

_MG_9071
Tietää heitteille jätetyistä eläimistä ja myös ihmisistä, jotka auttavat niitä.
_MG_9042
Tietää rauskun suun olevan pehmeä.
_MG_8661
Tietää, että tropiikin kasveistakin voi tehdä taidetta.

EDIT: Juttu julkaistu alkujaan vuonna 2016 ja nyt tehty pieniä muutoksia. 

Vinkki: Blogi on ollut muutoksen alla. Käyhän kurkkaamassa uusia juttuja etusivulta. Myös sivuston sisäinen navigointi muuttuu ja helpottuu. Täältä etusivulle! Saa jakaa kavereille!


Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top