Matkailu Suomessa

Oodi kotimaanmatkailulle

Lähimatkailu ja kotimaan matkailu ovat matkailun saralla selkeästi nousevat trendit. Ne kulkevat luonnollisesti käsi kädessä tiedostavampaan suuntaan menevän elämäntavan kanssa. Jos ihmisiä kiinnostaa lähiruoka, eettisyys ja ekologisuus, eikö lähimatkailu ole se kaikkein luonnollisin jatkumo näille sanoille ja tälle vihreämmälle elämäntavalle? Koko maapallo kiittää, se on varma.

Vietin viime viikonlopun matkalla, matkalla Suomessa. Olen viimeisten parin vuoden aikana innostunut kotimaastamme enenevissä määrin ja olen alkanut nähdä Suomessa ennennäkemätöntä kauneutta. Miksi sitä aina tarvitsisikaan lähteä kauas, kun läheltäkin löytyy henkeäsalpaavaa kauneutta?

Matka Suomeen ei ole yhtään sen vähempiarvoinen kuin matka Karibialle. Unohtakaa siis se ikuinen: ”Menen vain Tampereelle.” tai ”Menen vain Kuusamoon.” Matka lähelle voi olla upea kokemus ja oikealla asenteella onkin.

Aina ei todellakaan tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan ja olen tänäkin kesänä retkeillyt paljon myös Suomessa. Helteinen kesä mahdollisti ihanat riippumattoyöt ja telttailut luonnon helmassa ja muun muassa nämä kokemukset tekivät kesästäni ikimuistoisen.

Suomessa matkailun kohokohdat piilevät muualla kuin kaupungeissa. Kotimaamme luonto on puhdas ja aina lähellä. Suomen metsät, suot, järvet ja kalliot ovat ainutlaatuisia ja ne kuuluvat kotimaamme kansallismaisemaan. Ne ovat kotimaamme luonteenpiirteitä ja niistä saamme olla ylpeitä.

Jopa helsinkiläisille on tarjolla useita kansallispuistoja ja jopa Itä-Helsingin metsät tekevät minuun joka kerta lähtemättömän vaikutuksen. Noissa metsissä ja Nuuksiossa koenkin heittäytyväni täysin uuteen maailmaan – maailmaan, jossa akkuni latautuvat ja saan voimaa.

Suomen luontoa hehkutetaan maailmalla tällä hetkellä monella tapaa ja olen itse saanut kunnian olla osana kotimaamme luontomatkailua ihmisten tietoisuuteen tuovaa hanketta, #OutdoorsFinland- hanketta, josta kirjoittelinkin hetki sitten.

Oma ryhmäni matkaili Hämeen seudulla. Hartola, Vierumäki, Vuolenkoski ja Nastola – kaikki paikkoja, joiden nimet olin joskus kuullut, mutta joissa en koskaan ollut oikeasti käynyt. Jos olin ennen innostunut kotimaanmatkailusta, olen nyt entistäkin enemmän. Retkeilin paikkakunnilla, joiden ohi olen lukuisat kerrat autolla ajanut koskaan tietämättä, mitä niillä paikoilla on tarjottavanaan. Tässä taas tuli huomattua vanha viisaus lähelle näkemisen vaikeudesta.

Tässä siis muistutus kaikille teille; nauttikaa Suomen luonnosta ja sen kaikkien eri vuodenaikojen tuomasta vaihtelusta maisemaan. Menkää metsään, ottakaa eväät ja hiljentykää hetkeksi kuuntelemaan ja katselemaan. Luonnossa oleilu on parasta lääkettä moneen vaivaan ja mikä parasta, se on aivan ilmaista! Saamme olla etuoikeutettuja, että meillä on kaikki tämä aivan käden ulottuvilla. Puhdas luonto ei koskaan ole itsestäänselvyys.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.