onnellisuuden avaimet

Onni ei tule ulkoa

Kaikki tuntuvat etsivän onnea ja onnellisuutta. Sitä haetaan kissojen ja koirien kanssa uusien tavaroiden, uusien ihmissuhteiden, uusien harrastusten ja uusien matkakohteiden kautta. Totuus kuitenkin on, että ulkoapäin tulevat onnellisuuden lähteet toimivat hetken aikaa, mutta pysyvämpi onnellisuuden tila löytyy jostakin aivan muualta – se löytyy omasta itsestä.

Onnettomana on helppo vaihtaa maata, vaihtaa kaupunkia ja vaihtaa elämää. Sitä voi vaihtaa ystävät, harrastukset, puolison ja työn, mutta mikään edellä mainituista ei takaa onnellisuutta, jos sisimmissään on onneton. Oman elämän epäkohtia voi paeta ja kenties uudessa paikassa on hempompi aloittaa alusta, mutta jos ongemat ovat syvällä omassa itsessä, ne kyllä pompsahtavat taas esiin vaikka asuisi paratiisisaarella.

Onnellisuus on jo minussa.

Ympäristön muutos luo varmasti hyvää oloa hetkeksi aikaa, mutta sekään ei itsessään poista onnettomuutta. Jos rakastaa merta, meren lähellä asuminen luo paremmat puitteet onnellisuuden saavuttamiselle kuin sisämaassa asuminen. Jos taas rakastaa lämpöä, lämpimässä maassa on helpompi olla tyytyväinen kuin kylmässä. Niin helppoa se on, ainakin teoriassa.

Kuitenkin, ongelmat kulkevat mukana mihin ikinä meneekään tai matkustaakaan. Maailmassa ei myöskään ole olemassa valmista paikkaa, jossa kaikki palaset olisivat kohdallaan, elleivät omat henkilökohtaiset palaset ole enemmän tai vähemmän kasassa.

Sitä voi lähteä matkalla vaikka maailman ympäri odottaen, että siellä tulee onnelliseksi. Sitten, kun asun Espanjassa olen onnellinen. Sitten, kun harrastan joogaa joka päivä, olen onnellinen. Olen onnellinen, jos saan asua meren rannalla. Sitten kun ja sitten kun, mutta entäs jos kaikki olisikin tässä ja nyt ja jos pyrkisi tekemään tästä hetkestä parhaan mahdollisen juuri näissä puitteissa?

Tällaisia ajatuksia minulla on täällä matkalla herännyt. Ei niinkään oman tilanteeni pohjalta vaan erään kohtaamani henkilön kanssa jutustelun kautta. Kiinnostavia keskusteluita, niistä nautin. Matkalla kohdatut ihmiset ovat usein avoimia. Kai sitä on helpompi avautua kaikesta vieraalle.

Minulla on muuten matkassa mukana Paulo Coelhon kirja, the Alchemist, joka liittyy tähän aiheeseen hyvin. Vaikka et muista Coelhon kirjoista välittäisikään, Alkemistissa on paljon hyvää rivien välissä.

Oletko sinä koskaan paennut jotakin lähtemällä matkalle? Entä oletko yrittänyt tavoitella onnellisuutta muuttamalla maasta toiseen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top