Onneksi on irtiotto

Kiidän kiireessä läpi Rautatientorin Kompassiaukion. Kiidän sen läpi lukuisien muiden laput silmillä liikkuvien kiitäjien kanssa joka ikinen arkipäivä, töihin mennessä ja töistä tullessa. Oravanpyörä.

Mietin mielessäni arjen kiireen järjettömyyttä. Mihin ihmeessä meillä on jatkuva kiire? Miksi ihmeessä elän elämääni niin usein kiireessä ja kiukkuisena? Osana pyörivää pyörää, jossa raha ratkaisee ja jossa elämää suoritetaan päivästä seuraavaan?

Koti, työpaikka, lounas, työmatka, pyykinpesu, siivous, laskujen maksu, kiire ja yöunet. Mitä järkeä tässä on? Huomaan pohtivani kaikkea tätä enemmän kuin koskaan, kenties Lapin matkan silmät avanneessa olotilassa. Matkan, jossa elin yksinkertaisesti ja aikatauluttomasti, kiireettömästi – silti ja siksi niin onnellisesti.

Lasken taas päiviä, niitä on 12. Onneksi vain 12. Päätin ottaa pienen irtioton. Nyt en matkusta vain kokeakseni uutta tai tunteakseni auringon ihollani. Nyt matkustan kauas kiireestä. Nyt heittäydyn rentoilun ja nautinnon maailmaan, kokonaisen kuukauden ajaksi. Irti oravanpyörästä. Onneksi.

Kunhan saan olla ilman tiukkoja aikatauluja. Kunhan pääsen hetkeksi irti oravanpyörästä. Onneksi pääsen. Kamala ja taannuttava oravanpyörä.

Oravanpyörä, siinä me pyörimme. Nyt se kypsyttää enemmän kuin pitkiin aikoihin, jostakin kumman syystä. Nyt hyppään siitä pois hetkeksi, avatakseni silmäni kaikelle muulle. Kaikille auki oleville oville. Olen taas oman elämäni Elizabeth Gilbert. Nyt, jos koskaan, olen hän.

Lennot vievät minut Singaporeen. Sieltä matka jatkuu, mutta en tiedä vielä määränpäätä. Bali huutaa nimeäni. Se huutaa sitä niin, etten saa siltä rauhaa. Toisaalta Sumatra olisi aivan Singaporen kupeessa. Se oli ensimmäinen ajatukseni. Toisaalta kaipaan myös Lombokille, toisaala jonnekin aivan uuteen paikkaan. Toisaalta, voin mennä minne vain. Aivan minne vain, kerrankin.

Tunnustelen hetken vielä. Kunhan menen. Kunhan menen saarelle tai saarille. Kunhan saan joogata ja snorklata, ehkä surffatakin. Kunhan näen turkoosin meren ja saan kookosta juotavakseni. Kunhan saan olla ilman tiukkoja aikatauluja. Kunhan pääsen hetkeksi irti oravanpyörästä. Onneksi pääsen. Kamala ja taannuttava oravanpyörä.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.