Norsusafareista ja huumatuista tiikereistä

Uimaan delfiinin kanssa? Ratsastamaan aasilla tai norsulla? Silittelemään tiikeriä tai leopardia? Tai ehkä kävelyttämään apinaa hihnassa? Käärmeenlumoajia Marrakechin basaareilla ja kotka olallaan kävelevä mies Thaimaan rannalla. Eläinturismia on monenlaista, mutta onko tällainen turismi millään tavoin eettistä?

Viime aikoina on ollut paljon puhetta matkailun etiikasta monella eri tasolla. Kuvat jopa ylipainoisista turisteista pienien aasien selässä, poseeraukset tiikereiden kanssa ja ratsastusretket norsuilla Kaakkois-Aasiassa. Totuus on, että kuvissa leppoisina hengailevat kissaeläimet ovat huumattuja sekä esimerkiksi norsuja kohdellaan monessa matkakohteessa erittäin kyseenalaisesti.

norsusafari

Myönnän, olen ratsastanut norsulla Thaimaassa. En ole ylpeä siitä. Tuo oli toisella Kaakkois-Aasian reissullani, kymmenisen vuotta sitten. Tuolloin en osannut kyseenalaistaa asioita. Nuorelle reissaajalle kaikki oli uutta ja ihmeellistä, enkä osannut kritisoida. Tuolloin ei toisaalta vielä puhuttukaan tällaisista asioista niin tiuhaan.

Kiinnitin kyllä huomiota vaikeakulkuisiin polkuihin, joita norsut tallailivat tiheässä jonossa. Tuskin se oli kovin nautinnollista noille valtaville eläimille. Ajattelin, kuinka erikoista on ostaa banaaneja ja syöttää niitä isolle eläimelle, mutta tein niin silti. Kokemus on kokemus ja halusin tuon kokemuksen. Enää en haluaisi.

Aina ei osaa ajatella, nyt onneksi tiedän

Vasta myöhemmin olen alkanut kyseenalaistamaan asioita. Olen oppinut ottamaan selvää majapaikkojen toimintatavoista ja järjestettyjen retkien eettisyydestä. Miten delfiinin kanssa uiminen vaikuttaa delfiiniin? Onko eksoottinen eläin laitettu häkkiin vain dollarin kuvat silmissä? Onko rannalla omistajansa perässä kävelevä apina siellä omasta tahdostaan? Entäs lintu häkissään, kuuluuko sen olla vankeudessa turistien valokuvia varten?

Nämä ovat vaikeita juttuja, joihin ei ole yhtä ainoaa vastausta. Maalaisjärkikin kertoo tiettyjen asioiden olevan väärin, mutta joskus kyseessä on puhtaasti vain tiedon puute tai ajattelemattomuus. Teininä reissatessani en tosiaan osannut miettiä eläinten oloja, en vain osannut. Nyt osaan – edes hiukan paremmin. Opeteltavaa on edelleen, mutta oma suuntani on oikea.

KAAKKOIS-AASIA 2006 159

KAAKKOIS-AASIA 2006 161

Epäeettiisia norsusafareita

Luin juuri artikkelin, jossa kerrottiin Finnmatkojen lopettavan Thaimaan norsusafarit. Se on hyvä uutinen ja selkeästi muutos oikeaan suuntaan. Tiedostavat matkatoimistot toimivat vain eettisesti toimivien yritysten kanssa. On varmasti olemassa jopa norsusafareita, joissa retket tehdään eläintä kunnioittaen – ei sitä kepillä kovaa lyöden, jotta eläin pysyisi retken vaatimassa aikataulussa.

Myös muut matkatoimistot ovat viime aikoina ottaneet askeleita oikeaan suuntaan. Aasilla ratsastus on otettu tarjonnasta pois, samoin kuvat huumattujen tiikerin vieressä poseerauksista ovat vähentyneet. Parannettavaa on edelleenkin, myös omatoimisesti matkaavien suhteen.

KAAKKOIS-AASIA 2006 172

Maailmalla olen nähnyt monenlaista eläinten kohtelua. Joissakin maissa eläimillä ei ole minkäänlaista arvoa, mutta meidän kulttuurissamme niillä on. Voimme omilla valinnoillamme vaikuttaa, minkälaisin tavoin eläimiä hyödynnetään turismissa. Jos kukaan ei osta epäeettistä retkeä, retken järjestäjäkin joutuu miettimään uudenlaista toimintatapaa.

Onneksi suunta on oikea ja tiedostava matkailu on selkeästi nouseva trendi.

Vaikka järjestetyt eläinretket ovat monelle se helpoin tapa, itselleni upeimpia luontohetkiä ovat aidot kohtaamiset. Sellaiset, joissa näen eläimen sen aidossa ympäristössä – en häkissä tai muuten vankeudessa. Pitäkää järki päässä ja osatkaa kyseenalaistaa. Kun valitset matkanjärjestäjää, ota selvää ja kysele. Älä osta sikaa säkissä vain saadaksesi elämyksen – hinnalla millä hyvänsä.

On myös hyvää eläinturismia

Kaikki eläinturismi ei ole pahasta, kunhan eläintä hoidetaan asianmukaisesti ja niin pitkään kuin toimitaan myös eläintä kunnioittaen. Aiheesta on kirjoittanut moni muukin matkabloggaaja ja loistavia ajatuksia on ollut ilmoilla teemalla #reilutblogit. Taisin saada haasteenkin esittää oman kantani asiasta jo jonkin aikaa sitten. Noh, parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.