Myytinmurtaja Intiassa – Intia on kaikkea sitä ja muutakin

Minkälainen maa Intia on ja voiko niin valtavaa paikkaa edes kutsua maaksi? Onko siellä niin likaista kuin kuvitellaan vai onko mausteisten värien maa paljon muutakin kuin mitä Slumdog Millionaire -elokuva antaa ymmärtää? Antakaa, kun kerron oman Intia-kokemukseni.

Intiassa on likaista. Siellä on likaisia ihmisiä, likaisia koiria, likaisia katuojia ja kaiken sen likaisuuden keskellä tallustaa niitä karmivia lehmiä. Mitä ihmettä lehmät edes tekevät lannoittamassa autoteitä ja kauppojen etupihoja? Siellä on myös meluisaa, vaarallista ja kaiken kauheuden lisäksi maa on täynnä vatsapöpöjä. Ripulin saat, jos sinne menet, se on saletti.

 Intia on maailman maista yksi väärinymmärretyimmistä. Edellä kuvailemani kauhukuvat ovat osittain totta, mutta monen Suomen kokoinen maa on myös paljon muuta kuin mitä stereotypia antaa ymmärtää. Tänään murretaan hieman Intia-myyttejä, näyttämällä ristiriitaisen asian toinenkin puoli. Kuten kaikella tässä maailmassa, tälläkin kolikolla on kaksi hyvin erilaista puolta.

Intia kokemuksieni perustella: Intia pähkinänkuoressa, totta vai tarua?

Intia matkavinkit

Myytti 1: Intia on köyhä

Kyllä ja ei. Intiassa on valtavasti köyhyyttä, mutta myös käsittämätön määrä rikkautta. Kaikki tietävät upeat palatsit, ainakin Taj Mahalin valkoisen temppelin upeassa loistossaan? Intian luokkaerot ovat valtavat ja tämä näkyy tietysti negatiivisina ilmiöinä, selkeimmin kaupungeissa. Siti, maan talous kasvaa kovaa vauhtia ja Intiassa on paljon osaamista etenkin teknologian saralla. Maa muuttuu kovaa vauhtia ja esimerkiksi Etelä-Intian Goa ja Kerala ovat melko varakkaat maakunnat. Jos siis köyhyys pelottaa, suuntaa etelään.

Myytti 2: Intia on likainen

Kyllä ja ei. Intiassa, kuten monessa muussakin Aasian maassa, jätteidenhuolto ei toimi, kuten meillä Pohjoismaissa. Tietoa ei aina ole tarpeeksi ja harmittavan usein roskat heitetään suoraan saastuttavan auton ikkunasta ulos. Roskia ja jopa jätöksiä on siellä täällä, mutta usein näky ei ole sen kummempi kuin Helsingin yössä, aamun pieninä tunteina. Kaupunkien ulkopuolella roskista ei aina ole tietoakaan ja Intiassakin tietoisuus luonnon tilasta on lisääntynyt. Intia tosin aikoo tulevina vuosina nostaa sähköautojen määrää ja aurinkoenergiaa käytetään jo jopa joillakin lentokentillä. Muistan myös Andamaanien saarilla järjestetyn tempauksen, jossa reissaajat siivosivat saarien rantoja. Muistan Goan viidakosta paikkoja, joihin ihminen ei juurikaan ole koskenut ja joissa ainoat niin sanotut roskat ovat puiden lehtiä. Jos roskaisuus tai lika kauhistuttavat, etenkin Etelä-Goa sekä koko maan luontokohteet ovat turvallisia vaihtoehtoja.
Intia tosin aikoo tulevina vuosina nostaa sähköautojen määrää ja aurinkoenergiaa käytetään jo jopa joillakin lentokentillä. Muistan myös Andamaanien saarilla järjestetyn tempauksen, jossa reissaajat siivosivat saarien rantoja.

Myytti 3: Intia on vaarallinen

Kyllä ja ei. Intiasta kuulee usein puhuttavan vaarallisena maana. Jos tälle linjalle lähdetään, koko maailma on kovin vaarallinen paikka – etenkin tällä hetkellä. Olen nyt matkustanut Intiassa kolme kertaa, enkä ole kertaakaan kokenut oloani uhatuksi. Järki päässä pääsee pitkälle. Jokaiseen maahan mahtuu sivistymättömiä, typeriä ja pahojakin ihmisiä. En missään tapauksessa sanoisi, että Intiassa niitä on väkilukuun suhteutettuna yhtään sen enempää kuin missään muualla.

Myytti 4: Intiassa saa aina vatsapöpön

Kyllä ja ei. Moni Intiaan matkaava saa jonkin sortin vatsapöpön, etenkin herkkävatsaiset. Vatsapöpöjä saadaan myös monissa muissa maissa, eikä jokainen intialainen ruoka-ateria ole saastunut. Vietettyäni Intiassa yhteensä noin kuukauden päivät, olen sairastanut alle 24 tuntia. Olen syönyt kaikkea, mikä vastaan tulee, jopa junan ruokaa. Syön katukeittiöissä ja syön sormilla. Silti, suosin kypsennettyä ruokaa, ellei kyseessä ole parempitasoinen ravintola. Matkaa ennen maitohappobakteereja vatsaan ja edes alkuun hyvä käsihygienia voi auttaa. Hanavettä ei juoda, eikä epämääräistä jäätelöä syödä. Näillä pääsee jo pitkälle. Ja jos Intiassa sairastuu vakavasti, maan isoissa kaupungeissa on korkeatasoinen sairaanhoito.

Myytti 5: Intia on maa

Kyllä ja ei. Teoriassa Intia on yksi maa, mutta kokonsa ja monipuolisuutensa takia siitä pitäisi enemmänkin puhua esimerkiksi kuin Euroopasta. Jos olen matkustanut Intiassa kuukauden päivät, en todellakaan voi väittää tuntevani maata täydellisesti. Intiassa puhutaan 14 eri kieltä ja maasta löytyy todella monen uskonnon edustajia hinduista muslimeihin ja kristittyihin. Maasto vaihtelee aavikkomaisesta maisemasta vehreään viidakkoon, pitkiin hiekkarantoihin ja korkeaan vuoristoon. Miten yhtä maata, joka koostuu näin monesta elementistä voi edes pitää maana ja miten samat stereotypiat voisivat koskea kokonsa puolesta koko maailman seitsemänneksi suurinta maata?

Myytti 6: Intiassa ei voi matkustaa yksin naisena

Ei. Kuten monessa muussakin pitkään miesvaltaisessa maassa, Intiassakin naisen asema on edelleen harmittavan huono. Silti, naiset opiskelevat enemmän kuin koskaan ja olen jopa nähnyt matkustelevia intialaisia naisia. On tilanteita, joita kannattaa vältellä, mutta en väittäisi koko maata turvattomaksi naiselle. Itse olen jopa kokenut suojelevaa kohtelua, koska olen nainen. Moni auttaa enemmän kuin mielellään ja ottaa muukalaisnaisen suojatikseen. Naisena matkustaminen on monessa maassa oma lukunsa, mutta Intia ei uutisoinnista huolimatta ole vain paha paikka naiselle, ei missään tapauksessa. Jos matkustat yksin naisena, suosi Etelä-Intian Goaa ja Keralaa, ainakin aloita matkasi sieltä.

Myytti 7: Intialaiset ovat hinduja ja syövät vain kasvisruokaa

Ei. Suuri osa intialaisista on hinduja, mutta hinduismi ei ole samanlainen uskonto, kuin miten me uskonnon miellämme. Ei ole yhtä uskoa tai yhtä johtohahmoa, hinduismissakin on monta tapaa uskoa. Hinduismi on myös elämäntapa, johon kuuluu paljon hyviä arvoja ja toimintapoja. Maa on kasvisruokailijan taivas, mutta myös etenkin kana- ja kalaruokia löytyy helposti.
Stereotypioiden Intia matkavinkit
Intia on myös kovin hip ja cool. Kaunista sisustusta, tyylikkäitä ihmisiä ja seesteistä oloa.

Minun kokemukseni Intiasta on myös toisenlainen

Intia tarjoaa joogaa ja henkistä kasvua

Intia on joogan synnyinmaa, joogamaailman kehto. Maassa on lukuisia ashrameja, joihin voi mennä miettimään syntyjä syviä ja kehittämään itseään henkisellä tiellä sekä ihmisenä. Äiti-Amman ashram Keralassa taitaa olla yksi tunnetuimmista. Jos henkisyys kiinnostaa, suuntaa siis etenkin etelään, Keralan keskuksiin. Myös Goa on etenkin joogaajan paratiisi.

Stereotypioiden Intia
Intiassa uskonnot ja uskomukset ovat läsnä kaikkialla. Suuntaa joogatunnille, meditoi tai puhdistaudu rituaaleissa.

Moderni keittiö kohtaa paikallisuuden

Goa on niin sanotun hipsterimatkailijan unelmakohde. Raakaruokaa, smoothie-bowleja ja Instagram-uskottavia kahvikuppeja. Upeaa sisustusta ja balimaista tunnelmaa. Naapuriravintolassa saa perinteistä chaita ja tikka masalaa. Itse yllätyin, kuinka nopeasti Intia on muuttunut viimeisten muutaman vuoden aikana tässä asiassa.

Stereotypioiden Intia
Hipsterikahvilaan vai paikallista ruokaa? Kaikki onnistuu!

Puumajoja ja bungalow-mökkejä

Blogiani pidempään lukeneet tietävät puumaja-fetissistäni. Rakastan luonnonläheistä majoittumista. Kerala on puumajojen ystävän paratiisi. Etenkin sisämaan viidakoissa on toinen toisiaan upeampia puumajapaikkoja, jopa luksustason reissaajille. Goalta löysin itse suosikkimajapaikkani koko maailmasta. Etelä-Goan rannoilla on vieri viereen kasattuja, pastellisi bungalow-mökkejä, jollaisissa voi asua suoraan rannalla.

Stereotypioiden Intia
Intian majoitusvaihtoehdot ovat laajat. Valitse suuri kompleksihotelli tai söpö puumaja, oman mielesi mukaan.

Värikkään shoppailun juhlaa

Intia on halpa maa. Kaikille värikkäiden mausteiden, sisustustavaroiden, vaatteiden ja kankaiden ystäville maa on vaarallinen paikka. Mukaan saattaa helposti tarttua kauniita kankaita, mausteita, mekkoja ja koruja. Koko Indiska-ketjun tarjonta on tyrkyllä, ilman välikäsiä. Älä kuvittele shoppailevasi merkkivaatteita tai länsimaisia tavaroita, niitä saa etsiä etsimällä. Toisaalta, miksi ihmeessä Intiaan asti pitäisi matkustaa ostamaan merkkilaukkuja? Feikki-version kyllä löydät, halvalla.

Stereotypioiden Intia
Värejä, lisää värejä!

Pitkiä hiekkarantoja

Intiaa ympäröi meri. Rantaviivaa on paljon ja maahan mahtuu toinen toistaan pidempiä ja kauniimpia rantoja. Keralan Varkalan alueella on täydellisiä uimarantoja, joissa vesi on iholle juuri sopivan lämpöistä ja puhdasta. Andamaanien saarilla on maailman kauneimmat postikorttirannat, joiden päälle palmupuut kiemurtelevat täydellisessä kaaressa.

Stereotypioiden Intia
Intiassa on upeita ja puhtaita rantoja, joilla muovituolit eivät täytä maisemaa.

Surffia ja sukellusta

Joogaajien lisäksi Intia on suositeltava maa muillekin aktiivisille ihmisille. Keralassa on Intian parhaat surffivedet, jos Nikobaarien saaria ei lasketa mukaan. Myös Goa on hyvä surffikohde, erityisesti aloittelijoille. Etenkin Andamaanien saarien kirkkaat vedet kutsuvat snorklailemaan ja sukeltamaan. Olen kokenut muutaman upeimman sukellukseni Intian Andamaaneilla. Manner-Intiaa en laskisi mukaan maailman parhaimpien snorklauspaikkojen listalle.

Tämä retki vei meidät hiljaiselle vesiputoukselle, jonka vesissä pulikoidessa oli maailman kaikki pahuus kaukana. Olin paratiisissa ja olin Intiassa, siellä tarujen likaisessa ja saastaisessa maassa.

Stereotypioiden Intia
Intian luonto on todella monipuolinen. HIljaisia vesiputouksia, villieläimiä ja korkeaa vuoristoa.

Koskematonta luontoa ja eläimiä

Intiassa asuu yli 400 nisäkäslajia leopardeista ja tiikereistä elefantteihin ja pieniin jyrsijöihin. Maan lukuisat kansallispuistot ovat mahtavia paikkoja eläinbongailuun ja joissakin niistä pääsee liikkumaan jopa omillaan – omalla vastuulla tietysti. Me teimme päiväretken viidakon läpi Goalla ystävieni kanssa. Tämä retki vei meidät hiljaiselle vesiputoukselle, jonka vesissä pulikoidessa oli maailman kaikki pahuus kaukana. Olin paratiisissa ja olin Intiassa, siellä tarujen likaisessa ja saastaisessa maassa.

Lukusuositus: Kannattaa lukaista momondon sivustolle kirjoittamani juttu koko reissusta vinkkeineen ja tärppeineen! Juttu löytyy täältä.

*Olen vuoden 2017 momondo ambassador ja osa Intian matkasta toteutettiin osana momondo ambassador -ohjelmaa.


LUKUVINKKI: Intian Keralan asuntolaivaristely – hitti vai huti? Lue täältä.

5 ajatusta aiheesta “Myytinmurtaja Intiassa – Intia on kaikkea sitä ja muutakin”

  1. Myytit muusiksi ja menoks!

    Intian pääkaupunkiseudulta Delhistä ja Delhi NCR:sta löytyy monta suurta kauppakeskusta, joiden liikkeissä myydään niin intialaisia kuin länsimaisiakin hyvälaatuisia merkkituotteita. Connaught Place New Delhin keskustassa on myös hyvä paikka brändituotteiden bongaamiseen.

    Blogissani lisää matkakokemuksia ja -vinkkejä mm. Delhistä ja Goasta yli vuosikymmenen ajalta.

    1. Moikka! En oikeastaan edes tiedä sen nimeä. Paikallinen ystävä osasi opastaa. Siellä kansallispuiston sisällä se on :).

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top