Mutta kuka täällä on se paha?

Maailma on tuntunut viime aikoina pahalta paikalta. Oikeastaan maailma ei ole paha, mutta me ihmiset osaamme olla. Olemme pahoja itsellemme, olemme pahoja muille ja olemme pahoja koko maailmalle.

Pariisissa räjähtelee, Lontoossa paukkuu ja Brysselissä pamahtelee, puhumattakaan kaukaisemmista maista, joiden tapahtumat eivät aina ylitä edes uutiskynnystä.

Suomessa inhotaan maahanmuuttajia ja jostakin syystä on yht’äkkiä hyväksyttävää olla rasisti. Samaan aikaan halutaan itse matkustaa Kanarialle tai suunnata ryyppyreissuille maihin, joiden kulttuuriin alkoholin käyttö ei edes kuulu.

Kaikesta pahuudesta huolimatta ihmettelen, mistä pahuus tulee ja kuka se paha on tai keitä ne ovat? Pahuutta ei ole ystäväpiirissäni ja jopa maailmalla matkatessa kohtaan enimmäkseen hyviä ihmisiä. Miten on mahdollista, että maailma keskittyy vain pahuuteen ja paha on mediaseksikkäämpää kuin hyvä? Miten voi tuntua, että koko maailma on aivan mätä paikka ja että kaikki tämän pallon asukkaat ovat läpimätiä?

_MG_9151

Maailma on täynnä hyviä ihmisiä, ei pahoja

Olen kohdannut vieraanvaraisia ihmisiä, jotka avaavat oven kotiinsa pyyteettömästi. Olen kuullut ystävältäni, kuinka heidän tultua ryöstetyiksi Marokossa, kokonainen bussillinen ihmisiä keräsi heille kolehdin. Keräsivät vielä tarpeeksi, että he saisivat ruokaakin. Toinen ystävä söi eväitään yksin samassa maassa. Hän istui paikassa, jossa suurin osa ihmisistä oli ryhmissä. Eräs perhe pyysi hänet seurueeseensa, kenenkään ei kuulu olla yksin. Sama perhe kutsui ystäväni myös illalliselle luokseen.

Good people bring out the good in people. – Anonymous

Maailmassa hyvyys ruokkii hyvyyttä, paha pahuutta

Minulle on pyyteettömästi annettu ruokaa ja majoitusta, pelkästä ystävällisyydestä. Olen viettänyt aikaa paikallisissa kodeissa muun muassa Intiassa, Sri Lankalla ja Indonesiassa. Olen saanut apua aina tarvittaessa ja ihmiset ympäri maailman ovat osoittaneet hyväsydämisyyttä ja avoimuutta, ihon väristä tai taustoista riippumatta.

Tietysti matkan varrelle on sattunut monemoista onnenonkijaa, mutta en anna heidän muutta ajatustani ihmisistä. Joukkoon mahtuu aina kaikenlaisia, mutta pahojen yksilöiden takia emme saa menettää luottamusta kaikkiin muihin.

_MG_9156

Saan kai olla todella onnekaskin, että olen kohdannut lähinnä hyviä ihmisiä. Toisinkin voisi olla, sen tiedostan. Mitä vaan olisi voinut käydä, senkin tiedostan. Elämä ei ole pelkkää ruusunpunaisilla lattioilla tanssia ja riskit sekä pahuus on hyvä tiedostaa.

Tässä negatiivisuuden ja pahuuden maailmassa on kuitenkin hyvä aina välillä palauttaa mieleen maailman kauneus. Vaikka ihmiskunta on saanut valtavasti pahaa aikaan tällä pallolla, on suurin osa kuitenkin pohjimmiltaan ihan hyviä tyyppejä ja hyviä ihmisiä.

IMG_9374

Ihminen syntyy hyvänä

Kukaan ei synny maailmaan pahat mielessään, elämä vain joskus vie väärille raiteille. Vastasyntyneen vauvan silmissä ei ole vihaa tai katkeruutta. Ikävä kyllä nämä hieman väärään suuntaan lähteneet tapaukset saavat suurimman osan huomiosta ja saavat välillä uskomaan, ettei toivoa ole. Pienet ja positiiviset uutiset eivät myy, mutta niitäkin tarvitsemme nyt!

Commit random acts of kindness – olisiko tässä ohjenuora meille jokaiselle? Pienilläkin asioilla on suuri vaikutus kokonaisuuteen!

423824_10150713852601142_561248588_n

10 ajatusta aiheesta “Mutta kuka täällä on se paha?”

 1. Kanarianturisti

  Paukkuu, pamahtelee…jopas on kepeitä ilmaisuja pommeista jotka silpoivat ihmisiä, veivät heiltä raajoja tai hengen. Näiden asettajat nimen omaan tätä halusivat. Me länsimaiset ihmiset emme asettele pommeja vaikkapa Kairoon tai Rabatiin, emme Dubaihin emmekä Istanbuliin. Moraali ja käsitys oikeasta ja väärästä on islamilaisissa maissa erilainen, Afrikassa ei moraalia usein edes tunneta, siellä vahvin pärjää.
  Suomessa ei suinkaan inhota maahanmuuttajia, hehän saattavat olla mistä vain. Mutta syystäkin inhotaan muka-hädässä tulleita väkivaltaisia arabeja ja afrikkalaisia ja ihan syystä.
  Suomalainen maksaa matkansa itse ja matkakohteet jopa mainostavat itseään, että tulkaa tänne. Kirjoittajalla ei tuo logiikka taida olla vahvin puoli.

  Minne noille ryyppyreissuille muuten mennään? Uutta minulle.

  1. Urbaanilaura

   Kiitos kommentista! Ymmärrän hyvin pointtisi, jutun kirjoitin itselleni hyvältä tuntuvaksi. Nuo ovat kepeitä ilmaisuja karmiville asioille, mutta tässä yhteydessä käytin niitä. Maailmassa on paljon pahuutta, mutta jutulla halusin herättää ilmoille muistutuksen siitä, että kaikkialla on sekä hyvää että pahaa, hyvyyttä ja pahuutta. Ryyppyreissuille mennään moneenkin paikkaan, enemmän turistoituneisiin kohteisiin ja jopa Malediivien resorteissa harrastetaan sellaista. Silti, jokainen tavallaan.

   1. Kanarianturisti

    Eihän kukaan ole koskaan missään väittänyt, että kaikkialla on hyvää ja pahaa. Miksi tällaisesta pitää edes muistuttaa? Totta on kuitenkin se, että Eurooppa on jo nyt hätää kärsimässä pääosin Lähi-Idästä ja Afrikasta tulleiden kanssa. Monet alueet ovat muuttuneet no-go zoneiksi, rikollisuus rehottaa. Jo nyt tiedän tuttavapiiristäni ihmisiä jotka eivät lähde Kreikan saarille, Turkkiin tai Sisiliaan koska siellä on niin paljon muualta tulleita. Sama koskee vaikkapa Berliiniä tai Wieniä.

    Jos turistille ollaan ystävällisiä (rahojensa vuoksi) ei se tarkoita sitä, että kaikki on kunnossa. Usein huijaukset peitellään hyvällä käytöksellä.

    Minkähänlaisia tuttavia sinulla on? Minun tutuistani ei kukaan mene minnekään ryyppyreissuille. Joku Bulgarian kultahietikko tai Alanya toki saattaa sellainen paikka ollakin.

    Malediivien resorteissa ei taideta asiasta paljoa välittää, siellä kun ei paikallisia ole.

    Tällaistakin siellä tapahtuu:

    http://www.iltalehti.fi/rakkausjaseksi/2010102912603276_lz.shtml

    1. Urbaanilaura

     Berliini on edelleen suosikkikaupunkini ja olen viime aikoina matkannut myös Turkissa ja Sisiliassa ilman ongelmia. Ongelma on toki olemassa ja suuri haaste onkin, silti olen onneksi kohdannut matkoilla aivan tavallisia ja mukavia ihmisiä. Turisteja huijataan monessa paikkaa, etenkin paikoissa, joissa turismia on paljon. Sekin on totta, mutta kaikki eivät onneksi sitä tee.

 2. Tämä on niin vaikea aihe, mutta tavallaan tosi yksinkertainen ja helppo! Jos ihmiset osaisivat kunnioittaa ja tuntea empatiaa muita elollisia kohtaan, niin näitä pahoja tekoja ei tapahtuisi. Jos osaisimme asettaa itsemme muiden asemaan ja ymmärtää erilaisuutta, niin näkisimme omaa elämäämme pidemmälle.

  Itse olen huolissani ennemmin ilmiöistä, kuin yksittäisten ihmisten tekemästä pahuudesta ja huolestuttavinta on välinpitämättömyys isommassa mittakaavassa. Yksittäisten ihmisten pahojen tekojen taustalta löytyy usein mielenterveyshäiriöitä ja huonoja kokemuksia, joten voidaan puhua syy-seuraussuhteesta. Itse olen joutunut hengenvaaraan johtaneen väkivallan uhriksi, mutten alkanut vihata puukottajaa, vaan ennemmin mietin mitä pahaa hän on kokenut tehdäkseen pahaa muille….

  Välinpitämättömyyttä pohdittaessa minulle tulee väistämättä mieleen ihmisoikeuksien rinnalle myös eläinten oikeudet ja kysymys: miksi sallimme väkivallan oman nautintomme ja tottumustemme vuoksi?

  1. Urbaanilaura

   Sanos muuta, mutta hienosti sanottu! Jotenkin oma etu taitaa olla monella etualalla, mutta toisaalta myös tietämättömyys ja ajattelemattomuus – jos siis puhutaan asiasta isommalla mittakaavalla. Yleensä pahuudella tosiaan on taustansa ja paha ihminen on kokenut pahuutta. Yleensä pahuus on merkki jostakin omasta ongelmasta, juuri kuten sanoit. On hienoa, miten pystyt käsitellä tuota sun tapausta. Aika hurjaa tosiaan! Kiitos Tiina hienosta kommentista :)!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.