outdoorsfinland hartola

Mustikoita ja melontaa Hartolassa

Suomi on pullollaan paikkakuntia, joiden nimen olen joskus kuullut tai jonka ohi olen autolla huristellut. Yksi tällainen on Hartola.

Suuri osa noista paikkakunnista on sellaisia, joihin enemmistö meistä ei lomamatkallaan matkustaisi, vaikka joskus se todellakin voisi olla hyvä idea. Syy tähän matkustamattomuuteen on viehätysvoiman sijasta ehkä tiedonpuute.

Juuri päättynyt OutdoorsFinland -reissu vei kuin veikin minut juuri tuollaisille paikkakunnille. Kovinkaan moni ei varmaan ole käynyt lomallaan esimerkiksi Hartolassa? Tiedättekö edes, mitä Hartolassa voi tehdä? Minä kävin ottamassa asiasta selvää ja selvisi, että Hartolahan on pullollaan kaunista, suomalaista luontoa.

Mitä tehdä ja minne mennä Hartolassa?

Blogiporukkamme majoittui hartolalaisessa Linna-hotellissa. Kävelymatkan päässä hotelliltamme oli alkupiste kanoottiretkelle, josta päiväohjelmamme alkoi. Pienen alkujohdatuksen jälkeen hyppäsimme pareittain kanootteihimme ja aloimme melomaan pitkin Tainionirtaa. Joki kuljetti kevyesti eteenpäin ja aurinkokin alkoi näyttäytymään hetkittäin siellä meloessamme.

Päässä soi musiikintunneilta tuttu biisi, joka kertoo kapeasta kanootista, kun meloin italialaisen kanoottikaverini kanssa pitkin kaunista jokea. Tämä italialainen ei ollut koskaan aiemmin melonut, kuten ei ollut muutama muukaan porukassamme. Aina on eka kerta kaikessa ja kyllähän he tykkäsivät. Italialainen Angela ihasteli melontareitin varrelle osuvia taloja ja sanoi haluavansa muuttaa Suomeen.

Leppoisan, mutta liikunnallisesti tehokkaan kanoottiretken päätteeksi rantauduimme Koskenniemen leirintäalueelle, joka on kaunis ja rauhallinen leirintäalue aivan luonnon keskellä. Pullakahvien jälkeen jatkoimme matkaa pellon poikki ja metsän läpi suoalueelle.

Metsää ei voinut ohittaa ilman pientä mustikka- ja puolukkataukoa. Marjat ovatkin Suomeen turistina tuleville suurta eksotiikkaa, sillä kovinkaan monessa maassa ei ole mahdollisuuksia marjojenpoimintaan suoraan metsästä. Kuka tarvitsee goji-marjoja, kun meillä on mustikoita ihan omasta takaa?

Olen viimeksi vieraillut suolla muistaakseni lapsena. Kalevalasta tutut tarinat suon upottavuudesta ovat totista totta; testasimme turvalliseksi todetussa kohdassa suon syvyyttä ja kyllähän se upotti. Ilmeisesti suo voi olla useita metrejäkin syvä eli suolle ei sitten koskaan yksin, muistakaas se. Suo on muuten täynnä iholle terveellisiä mineraaleja, joten pieni jalkakylpy tässä mainitsemassani kohdassa tuli monen matkabloggaajan kengissä hionneille jaloille tarpeeseen.

Palasimme luontoreittiä pitkin hotellille, josta palasimme vielä hetkeksi samaiseen kanoottiretken alkupisteeseen. Tällä kertaa otimme mato-onget kauniisiin käsiimme ja kalastimme ilta-auringon laskiessa metsän taakse. Itse taisin saada päivän komeimman kalan, jonka elämän tosin annoimme jatkua ja heitimme sen pulikoimaan takaisin sinne minne se kuuluukin.

Turvetta ja saunaa Hartolan maisemissa

Hartolalaisen päivän hauskuudesta vastasi turvesauna. Siellä lämpimän saunan lauteilla me istuimme kuin kanat orrella ja läträsimme itsemme yltä päältä täyteen ruskeaa kuorrutetta, turvetta. Hauskuuden lisäksi suomalainen turve on myös erittäin tehokas kaunistaja ja sillä on useita terveysvaikutuksia.

Turvehoito tuli tarpeeseen, olenhan kaikessa kiireessä joutunut välillä jättämään itseni hoitamisen vähemmälle. Ihanaa luksusta, jonka jälkeen herkullinen kynttiläillallinen Linna-hotellin ravintolassa tuli tarpeeseen. Vatsa kylläisenä kömmimme omiin sänkyihimme mukavan, aktiivisen päivän päätteeksi. Uni olisi varmasti maittanut enemmän kuin hyvin, ellei seuralaisenani olisi ollut ärsyttävä yskä.

*Juttu on toteutettu yhteistyössä Visit Finlandin kanssa, osana OutdoorsFinland for bloggers -projektia. Sain kunnian olla matkalla isännöimässä reissua suomalaisena matkabloggaajana.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.