mobiilikuuntelu

Musiikki mukana matkassa

Musiikin suoratoisto mahdollistaa musiikin läsnäolon aina ja kaikkialla, jopa paikoissa ilman wifi-yhteyttä.

On hetkiä, joissa hiljaisuus on kaunista. Toisaalta on myös hetkiä, jotka muuttuvat musiikin säestäminä elokuvamaisiksi kohtauksiksi tai parhaimmillaan ikioman elämän musiikkivideoiksi. Pienet hetket musiikin säestämässä omassa maailmassa ovat kovin kokonaisvaltaisia – ainakin kaltaiselleni tunneihmiselle. Aiemmin reissurinkassa kulkeutui vain muutama CD-levy, nykyään koko maailman musiikki kulkee älypuhelimeni uumenissa mukanani ja suoratoisto helpottaa elämää.

Musiikki kuuluu elämääni, arjessa ja juhlassa, lomalla ja kotona. Kampaajan työssä omalla työpaikkallani aloittaessani sain ensimmäisenä sääntönä kuulla: ”Täällä ei sitten kuunnella liian kaupallista musiikkia. Siitä olen tarkka.” Musiikki raikaa työpaikallani koko ajan, onneksi hyvä sellainen. Tanssiharrastukseni kautta olen oppinut liikkumaan musiikin tahtiin ja kuulemani rytmit saavat jalkani välittömästi naputtamaan rytmiä.

Elävä musiikki on aivan oma lukunsa. Käyn paljon keikoilla ja festareilla, kotimaassa ja ulkomailla. Monien artistien olemassaolosta en olisi tiennyt ilman internetin musiikkipalveluita. Tällä tavoin koen kyseisten palveluiden palvelevan myös artisteja. Myös esimerkikis Berliinin taitavat katumuusikot saavat minut usein etsimään heidän tuotantoaan käsiini. Jos en kuule musiikkia, päässäni soi vuoren varmasti joku lastenlaulu tai muu karmiva korvamato. Musiikki on osa minua.

musiikin mobiilikuuntelu

Musiikki yhdistää maailmaa – suoratoisto helpottaa kuuntelua

Musiikki on myös maailman kansoja yhdistävä tekijä, johon ei sanojakaan aina tarvita. Kuten hymy, myös musiikki on kieli, jota me kaikki ymmärrämme. Musiikki kuuluu elämään kaikissa kulttuureissa, kaikissa maailman kolkissa. Pienissä Afrikan heimokylissä rummutus raikaa, eikä vaikka sana Spotify kuulu asukkaiden sanavarastoon. Meillä täällä Suomessa ei ole kummallista kulkea kuulokkeet korvilla, musiikin pauhatessa maailmanlaajuisesta verkostosta.

Musiikki vaikuttaa tunteisiin ja elämän palapelista puuttuisi iso palanen ilman musiikkia. Hakaniemen sillan alla sijaitseva graffiti herättääkin hyvän ajatuksen ilmoille; se kehottaa kuvittelemaan aamun, jolloin kaikki musiikki on kadonnut. En halua kuvitella tuota aamua, en ainakaan kokea sitä.

musiikin mobiilikuuntelu

Musiikki hetkissä

Musiikki liittyy vahvasti hetkiin. Se säestää bussimatkoja, laivareissuja ja lentokoneessa vietettyjä tunteja. Musiikin kautta hetket jäävät elämään ikuisiksi ajoiksi ja joka kerta tietyn biisin soidessa mieleen muistuvat tietyt tunteet ja tietyt muistot. Muistan sen maan, muistan ne ihmiset ja muistan silloisen tunteen.

When words fade, music speaks.

Mieleeni on painunut muisto hetkestä, kun nojailin laivan kaiteeseen jossakin indonesialaisten saarten välillä. Aurinko paistoi, delfiinit hyppelivät ja olin positiivisella tavalla herkistyneessä tilassa. Ympärilläni sekoili joukko kovaäänisiä reissaajia, jotka halusin vaimentaa omasta kuplastani. Tiedän kokemuksen kautta varsin hyvin parhaan aseen siihen; kuulokkeet korville ja musiikki soimaan. Soittimessani soi merta ja delfiinien leikkiä katsellessani The Soundsin biisi, joka kertoo kodin olevan siellä, missä sydänkin on. Tuo hetki oli kokonaisvaltainen ja siksi niin täydellinen. Tuolloin koin olevani kotona.

Toinen biisi, jonka liitän vahvasti kauniiseen hetkeen on No one’s gonna love you like I do yhtyeeltä Band of Horses. Maa oli Malesia ja tarkemmat koordinaatit asettuvat Tiomanin saarelle. Napit korvilla, riippumaton syleilyssä, meren äärellä, oman pienen bungalow-mökkini kuistilla. Aurinko oli alkanut laskea mailleen ja tunnelma oli onnellisen raukea. Mökkini pihassa hengaili joka päivä muutama kissanpentu. Yksi niistä oli oranssi ja olisin halunnut adoptoida tuon söpöläisen. Hyvä musiikki korvillani ja riippumatossani loikoillen seurailin, kun söpö kisu leikki sammakon kanssa. Se jahtasi sammakkoa ja välillä pamautti tassullaan sitä leikkisästi päälaelle. Hihittelin. Se hetki oli yksinkertaisen kaunis ja tuo hetki palaa aina mieleeni, kun kuulen tuon kauniin biisin.

Music is a world within itself, with a language we all understand. – Stevie Wonder

musiikin mobiilikuuntelu

Muistan myös hetken, kun Lenkan biisi, Trouble is a friend, soi eräällä kaukaisella saarella sijaitsevassa, mukavassa ravintolassa. Olin juuri saapunut saarelle ja fiilis oli hyvä. Kerroin tarjoilijalle tykkääväni parhaillaan soivasta biisistä. Tuon jälkeen joka kerta marssiessani tuohon leppoisaan ravintolaan tarjoilija pisti tuon kappaleen soimaan. Joka kerta, kun kuulen sen, mieleni singahtaa välittömästi takaisin paratiisimaisille Gilin saarille.

musiikin mobiilikuuntelu

C-kaseteista mobiilikuunteluun

Nuo hetket liittyvät aikaan ennen älypuhelimen omistamista. Itse olin älypuhelinajassa suorastaan myöhäisherännäinen ja olen omistanut sellaisen vasta parin vuoden ajan. Noiden mainitsemieni hetkien musiikki on soinut iPod-soittimestani. Muistan hyvin myös ajan, kun oikeasti kuljetin muutamaa CD-levyä matkassani. Tuolloin piti tietää tarkkaan, mitä matkallaan mahdollisesti halusi kuunnella. Kuka nyt olisi halunnut kuljettaa suurta painolastia rinkassaan? Paristojakin kului myös tiuhaan tahtiin. Ei ollut helppoa ei.

musiikin mobiilikuuntelu

musiikin mobiilikuuntelu

Musiikin suoratoisto ja mobiilikuuntelu

Toista se on nyt. Vuonna 2015 koko maailman musiikki kulkee mukanani kätevästi. Musiikin mobiilikuuntelu on vienyt oman elämän musiikkivideohetket aivan uusiin ulottuvuuksiin. Spotify, Deezer ja muut mobiilikuuntelua tarjoavat ohjelmat mahdollistavat musiikin saralla oikeastaan kaiken. Spotifyssa olen luonut itselleni soittolistoja erilaisiin hetkiin ja erilaisiin tarpeisiin. Niitä listoja voin pientä kuukausimaksua vastaan kuunnella jopa internetin ulottumattomattomissa, Offline-tilassa. Tämä ominaisuus on korvaamaton matkustaessa maissa, joissa Internet ei ole vakiovaruste jokaisessa kolkassa. Musiikin suoratoisto siis kunniaan, se on pelastanut monta hetkeä.

musiikin mobiilikuuntelu

Meditaatiomusiikkia aamun joogahetkiin, rytmimusiikkia hyvän tunnelman nostamiseksi ja kaunista melankoliaa rauhoittumisen tueksi. Ranskalaisia klassikkoja, espanjalaista flamencoa ja salsaa liikuttamaan lanteita. Mobiilikuuntelu mahdollistaa sen kaiken. Jos sopivaa soittolistaa ei tunnu löytyvän, voin etsiä ja löytää uusia, timanttisia artisteja esimerkiksi samankaltaisten artistien listalta tai jopa jonkun tutun julkiselta soittolistalta. Usein lisään omiin listoihini uusia biisejä heti ne kuultuani tai suosituksen perusteella.

musiikin mobiilikuuntelu

Musiikki menossa mukana

Autoon musiikki kuuluu erityisen hyvin. Odotan jo innolla tulevan kesän roadtrippejä asuntoautolla. Vanha suomalainen iskelmä toimii erityisen hyvin hiljaisilla maalaisteillä ja sen siivittämänä voin hyvin kuvitella huristelevani menemään vanhassa Suomi-elokuvassa. Mitäköhän mukanani reissaava espanjalainen ajattelee musiikkivalinnoistani? Maassa maan tavalla, eikös se niin mene?

Asuntoautossa on kasettisoitin, mutta kasetteja minulla ei juurikaan enää ole. Toisaalta musiikki, jota olen varhaisina teinivuosinani niille nauhoitellut ei varmasti ole musiikkia, jota edes haluaisin fiilistellessäni kuunnella. Vaikka välillä onkin nostalgista pistää C-kasetti kasettisoittimeen, en onneksi ole enää pelkän kasettisoittimen varassa. Mobiilikodissa musiikki pauhaa mobiilisti ja musiikki matkaa reissussamme juuri sinne, minne mekin.

Suomalaiset epäaktiivisia mobiilikuuntelijoita

Tuntuu kummalliselta, että vaikka koko maailman musiikkitarjonta on napin tai kahden painalluksen päässä, silti me suomalaiset teknologian edelläkävijät kuuntelemme musiikkia mobiililaitteilla suhteellisen vähän. Auton soittimella ja tietokoneella kuunnellaan enemmän musiikkia kuin älypuhelimilla. Mikäköhän siinä on? Eikö ole maailman helpointa asettaa napit korville ja vaipua omaan kuplaan? Älypuhelin tuntuu joka tapauksessa olevan kaikkien käsissä harva se minuutti. Emmekö sitten osaa hyödyntää uudenlaista teknologiaa? Miten se on edes mahdollista tässä modernissa selfie-maailmassa? Eikö selfienkin ottaminen olisi hauskempaa hyvän musiikin siivittämänä?

musiikki

Mites te, kuunteletteko musiikkia radiosta, omasta laitteesta suoratoistona vai levylautaselta? Kenties kaikin tavoin? Onko sinulla joku oma biisi, jonka rytmit vievät sinut johonkin kauniiseen hetkeen vaikka maailman toiselle puolen? Jos muuten tekniikan kanssa on ongelmia, helppo johdatus aiheeseen löytyy Suomen musiikintuottajien sivulta. Voihan musiikki, onneksi olet olemassa – ja nykyään vielä niin helposti saatavilla, täällä ja maailmalla.

If somebody suddenly asks me, ’Where’s your home?’ I think about my sweetheart or my closest friends or the songs that travel with me wherever I happen to be.
– Pico Iyer

Psssst! Loin uuden soittolistan, jolle kasasin suosikkimusiikkiani herkkiin ja kauniisin hetkiin sekä tunnelmointiin. Soittolista Matkalla löytyy täältä, nauttikaa!

*Yhteistyössä IFPIn eli Suomen musiikkituottajien kanssa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top