Muistojen Muurame

Oletko kuullut paikkakunnasta nimeltä Muurame? Kasvava kunta Jyväskylän kupeessa on paikka lapsuuteni leikeille.

Pieni kunta aivan Jyväskylän kupeessa oli paikka, jossa avasin silmäni tässä maailmassa ensimmäisen kerran. Tuon lauseen lainasin Istanbulissa asuvalta vanhalta merimieheltä. Hänen lauseessaan paikka oli tietysti Istanbul. Muurame ja Istanbul, melkein sama asia. Yhdistävä tekijä kai on, että nykyään näen kauneutta niissä molemmissa.

Muurame, kuka siitä edes on koskaan kuullutkaan? Nykyään tosin tuntuu, että kaikki tiet vievät Muurameen. Kaikki tuntuvat tietävän tuon pienen, mutta kasvavan paikkakunnan. Taisi siskoni joskus voittaa jopa Vuoden kyläkehuja-tittelin kehumalla sarkastisesti kotipaikkaamme oikein valtakunnallisessa radiossa. Oliko voiton syy siskossani vai Muuramessa, tiedä häntä.

Muurame

Tuolloin noin 6000 asukkaan kunta oli kotini elämäni ensimmäiset 19 vuotta. Tuossa välissä tosin karkasin vuodeksi Yhdysvaltoihin. Teinille pieneltä tuntuva kunta alkoi maailman avautumisen jälkeen tuntua entistäkin pienemmältä. Piti päästä pois, Jyväskylän kautta Helsinkiin ja Helsingin kautta säännöllisesti maailmalle.

Muurame on täynnä muistoja

Muurame, muistojeni Muurame. Muistoja tuohon keskisuomalaiseen kuntaan liittyykin. Se on paikka, jossa leikin lapsuuteni leikit ja se on paikka, jossa kävin kouluni. Siellä löysin parhaat ystäväni ja koin parhaat lapsuuteni sekä nuoruuteni hetket.

Muurame

Muurame

Muurame

Muurame

Siellä huristelin kouluun pyörällä tai talvisin ystäväni kanssa potkurilla. Taisimme silloin tällöin myöhästyä koulusta, koska matkan varrella keksimme aina kaikkea hauskaa tekemistä.

Siellä heitin talviturkin usein heti jäiden lähdettyä ja siellä potkin palloa vuodesta toiseen. ”Go Muuramen Yritys!” Me kaikkihan urheilimme. Pienessä paikassa se vain oli se juttu. Mopokin piti jossakin vaiheessa hankkia, koska kaikilla kivoilla pojillakin oli sellainen. Kutsuimme poikia mopojengiksi. Ei se mopo sitten ollutkaan oma juttuni. Kun jotain päähän saa, se pitää toteuttaa − sellainen olen.

Muuramem

Muurame

Muurame

Muuramessa ihastuin ensimmäisen kerran, taisin jopa rakastuakin ensimmäisen kerran. Siellä tanssin ensimmäiset hitaat ja siellä kävin ensimmäisessä diskossa. Siellä painoin päähäni ylioppilaslakin ja siellä esitin jumppaohjaajaa koulun näytelmässä, jossa myös tanssin afroa.

Siellä teimme kesäretkiä läheisiin metsiin ja läheisille saarille. Uskomatonta, että pystyin kävelemään uimarannalle muutamassa minuutissa, missä ikinä asuinkaan. Ja mehän muutimme, muutimme aika usein. Mistä lienee tullut nykyinenkin tarpeeni muutoksiin?

Muurame

Muurame

Muurame

Muurame

Muurame

Muurame

_MG_3956

_MG_3953

Arvostus Muuramea kohtaan nousi myöhään

Tuolloin en osannut arvostaa pientä paikkakuntaa. Nyt osaan nähdä Muuramen kauneuden. Se kauneus piilee luonnossa. Kunta, joka on muodostunut kahden järven väliin ja jonka läpi virtaa joki ei voi olla muuta kuin kaunis. Keski-Suomen maasto on eteläisintä Suomea vaihtelevampaa ja Muuramen halki kulkee myös harju. Harjun pururatojen maisemat muistuttavat paikoitellen jopa Suomen kansallismaisemaa. En ollut muistanut niiden kaunetta ennen viime kesän minilomaani lapsuuteni maisemissa.

Harjun lisäksi kotipaikkakunnallani on myös toinen kohokohta, oikea vuori. Riihivuori näkyy isäni ikkunasta. Sillä vuorella kävin usein laskettelmassa lapsena. Se on myös loistava auringonlaskupaikka; eväät mukaan ja Muuramen korkeimmalle paikalle ihmettelemään edessä aukenevaa maisemaa.

_MG_3940

_MG_3937

_MG_3934

_MG_3923

Mäntymetsiä ja kallioisia saaria. Keskustassa kulkeva luontopolku ja pieni koskikin, nekin ovat osa Muuramea. Luontoa on joka puolella ja retkeilymahdollisuudet ovat rajattomat. Enpä tuota tosin silloin teininä äitini ja koiriemme kanssa metsässä kävellessäni osannut yhtä lailla arvostaa kuin nyt.

En tiedä toista paikkaa, jossa voisi käydä aamu-uinnilla Päijänteessä, iltapäiväkävelyllä jääkauden aikaisella muodostelmalla, kalastaa joessa, laskea omatoimisesti koskea vaikka kumiveneellä, bongailla lintuja luontopolulla ja katsoa auringonlaskua joltakin Muuratjärven saarelta tai Riihivuoresta.

Voihan Muurame, olet sinä kaunis. Keskustassasi on kehittämisen varaa, eivätkä ketjukaupat tee maakuntamatkailijaan suurta vaikutusta. Viihtyisiä kahviloita tai ravintoloita ei ole ja kai se niin on, että tuollaisia hupeja varten lähdetään omalla autolla tai linkillä (tarkoittaa paikallisella kielellä linja-auto) kaupunkiin, Jyväskylään. Niinhän me sanoimme: ”Mennään kaupunkiin!”.

Muurame

_MG_3913

_MG_3912

Muurame

Muuramen viehätystä en ole ennen osannut nähdä, mutta nyt näen. Vaikka ei koskaan pitäisi sanoa ei koskaan, en koskaan aio muuttaa takaisin Muurameen. Silti, onhan siellä erittäin kiva käydä pyörähtämässä aina silloin tällöin ja todeta, että asiat ovat sekä muuttuneet että pysähtyneet – sympaattisella tavalla.

On siinä vain oma hauskuutensa ja söpöytensä, että kaupan kassalla tervehtii usein se sama nainen (lapsuuden ystäväni äiti), joka on tervehtinyt samalla kassalla jo vuosikausia tai että joka kerta kaupassa näkee ainakin kolme tuttua naamaa. Se sama lapsuuteni koulu on edelleen mäen päällä pystyssä ja teinit hengailevat samoissa paikoissa, joissa mekin silloin hengailimme.

_MG_3905

_MG_3903

_MG_3899

Nähdään siis taas pian, Muurame! Ensi kerralla aion tutkia sinua taas hieman lisää. Olen jopa hieman ylpeä muuramelaisista juuristani ja haluan esitellä tuota pientä kuntaa muillekin. Ehkä suuntaamme sen yhden elämääni liittyneen espanjalaisen kanssa tutkimaan Muuramen saloja asuntoautolla. Tiedän ainakin muutaman kauniin paikan, jonne mobiilikodin voisi parkkeerata.

Vinkki: Muuramessa tapahtuu! Muuramen kesätapahtumista muun muassa Rock saapuu Muurameen (esiintymässä muun muassa Eva&Manu sekä Kasmir) ja eeppiset Naamat -festarit ovat tutustumisen arvoisia. Myös perinteisestä suomalaisesta menosta tykkääville Muuramen markkinat ovat varmasti omanlaisensa kokemus. Nuo markkinat olivat yksi nuoren muuramelaistytön kohokohdista silloin vuosia sitten. Tänäkin vuonna harkitsin sinne suuntaamista, mutta Helsingin Sideways-festarit vetivät nyt pidemmän korren.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.