Miten valmistautua pitkälle matkalle?

*Kaupallinen yhteistyö: Talouteen.com

Kun on lähdössä lomaa pidemmällä matkalle, on monta asiaa hoidettavana ja faktaa tiedettävänä. Mitä pitää muistaa ennen pidempää matkaa ja miten minä valmistauduin noin kolmen kuukauden matkalleni?

Olin jo vuosia miettinyt, että joku päivä teen sellaisen pidemmän reissun. Matkan, jonka aikana ei tarvitse laskea päiviä. Jopa kuukauden matkat alkoivat tuntua liian lyhyiltä, mutta ilman työpaikasta luopumista, en olisi voinut ainakaan yli kahta kuukautta olla poissa työelämästä. En, kun koti-Suomessa kulut (kampaajan työssä tuolivuokra) vain juoksevat juoksemistaan.

Nyt olen sellaisella matkalla, sellaisella pidemmällä matkalla. Oli lähellä, etten lähtenyt vieläkin pidemmälle matkalle tai jopa ulkomaille asumaan ja töihin. Nyt tuntuu helpottavalta, että en lähtenyt kokonaisen vuoden irtiotolle. Tajusin jo tämän 11 viikon loman kohdalla, että vuoden irtiotolle ei todellakaan lähdetä parin kuukauden varoitusajalla. Se muuttuu turhankin stressaavaksi puuhaksi. Jo tämän alle kolmen kuukauden matkan järjestelyissä oli paljon säätöä, puhumattakaan siitä, mitä kaikkea vaikka vuoden matkalla pitäisi ottaa huomioon.

Mitä kaikkea pitikään hoitaa ennen tällaista pidempää irtiottoa?

Työpaikka – miten mahdollistaa pitkä loma työikäisenä?

Omalla kohdallani teen töitä yrittäjänä ja olen niin sanotusti oman itseni herra. Mitä pidempään olen poissa töistä, sitä enemmän tuloa menetän ja sitä enemmän maksan tyhjästä. Tätä varten, päätettyäni pidemmästä matkasta, nyt oli oikea hetki irtisanoa tuolivuokrapaikkani Helsingissä (kampaajan tuolivuokra Helsingissä voi olla jopa 1500e ja se pitää maksaa, vaikka ei olisi edes paikalla).

Muille loistava hetki lähteä pidemmälle reissulle on työpaikkojen välillä, opiskelujen jälkeen tai vaikka äitiyslomalla. Myös asunnovaihdon aikaan voi ottaa väliin hetken, että ei otakaan uutta asuntoa. On tietysti aivan oma lukunsa, jos aikoo vain luopua kaikesta.

talous

Koti – vuokralle vai tyhjilleen?

Asun kommuunissa ja minulla on kissa. Huoneen alivuokraaminen on itselleni luonnollista. Alivuokralaiseni saa lomani ajan myös kissaseuraa ja luotan Lily-kissan hänen hoiviinsa. Myös kasvini saavat kastelijan lomani ajaksi. Suosittelenkin kommuuniasumista usein matkaaville. Kommunikoti ei jää tyhjilleen oman matkan aikana. Kommuuneja on moneen lähtöön ja jokaisella löytyy sopiva, vauvasta vaariin.

Jos omistaisin asunnon, pistäisin senkin lomani ajaksi vuokralle. Vuokra-asunnon saa onneksi usein myös alivuokrata, kunhan sopii siitä vuokranantajan kanssa ja hankkii luotettavan vuokralaisen.

Talous – miten mahdollistaa taloudellisesti pidempi irtiotto?

Teen aina ennen lomalle lähtöä paljon töitä. Kun sanon, että paljon, tarkoitan sitä. Saatan paiskia 13-tuntisia päiviä niska limassa, jotta saan kaikki vakioasiakkaani hoidettua kauniiksi ja komeiksi ennen ja jälkeen lomani. Olen kerryttänyt asiakaspiiriä jo melkein 15 vuotta ja asiakkaani ovat tottuneet toivottamaan minulle hyvää matkaa. Näin pitkällä irtiotolla lojaaleimmat asiakkaani joutuvat jo ainakin kerran käymään vieraissa.

Lomalla matkustan suhteellisen pienellä budjetilla. Esimerkiksi Aasian maissa voi elää noin 20 euron päiväbudjetilla, jos elää ilman luksusta ja jättää järjestetyt retket ja bileillat välistä.

Reissussa minulla on mukana kaksi pankki/luottokorttia. Säilytän niitä eri paikoissa siltä varalta, että jompi kumpi varastetaan. Minulla on aina myös käteistä, sen kanssa toimin lähes kaikkialla. Käteistä säilytän myös eri paikoissa. Kaikki rahat eivät voi olla vain yhdessä paikassa, turvallisuussyistä.

Pakkaus – mitä mukaan matkalle?

Matkustan rinkka selässä, päiväreppu edessäni. Olen kuin muuli. Selässä kannettavat matkatavarat kulkevat mukavasti matkassa mukana, useassa paikassa on hiekkateitä ja matkalaukun raahaaminen olisi kovin työlästä, kun vaihtelee paikkaa usein.

Pakkaan kevyesti. Rinkkani aukeaa edestä, sitä on helppo penkoa. Päiväreppuun pakkaan arvotavarat. Rinkan joutuu laittamaan esimerkiksi pitkillä bussimatkoilla tavarasäiliöön, mutta päivärepun otan mukaani bussiin. Pakkaan mukaan vain tarvittavat, helposti yhdisteltävät vaatteet. Kosmetiikan suhteen en tingi, nautin pienestä luksuksesta matkoilla.

Lähes kaiken saa hankittua myös määränpäästä, kunhan mukana on henkilökohtaiset dokumentit ja pankkikortit ja mahdolliset henkilökohtaiset lääkkeet.

Vakuutukset – mitä tarvitsen?

Seikkailijattaret-sivustolla on loistava vakuutusvertailu pitkän matkan suunnittelijoille, kannattaa lukaista myös se. Moni tavallinen matkavakuutus on voimassa kolme kuukautta ja tällä saralla pääsin helpolla. Minulla on sekä kaiken kattava matkavakuutus- että matkatavaravakuutus.

Moniin luottokortteihin (esimerkiksi Bank Norwegianin korttiin) sisältyy matkavakuutus, josta ei tarvitse erikseen maksaa. Nämä vakuutukset eivät yleensä tosin kata pitkiä matkoja.

Ilman vakuutusta en lähtisi koskaan matkalle. Tekevälle sattuu, aina.

Mitä tarvitsee varata etukäteen?

Varaan majapaikat yleensä vasta edellisenä päivänä, ellei mielessäni ole joku tietty paikka, jossa haluan yöpyä. Suurimmassa osassa kohteita on ylitarjontaa majoituksen suhteen ja jos aikoo jäädä pidemmäksi aikaa, hintaa saa tingittyä paikan päällä. Usein siis myös vain kävelen rinkkani kanssa jonnekin ja kysyn hintaa. Näin toimittiin aikana ennen WiFiä ja näin toimin usein edelleenkin. Siinä on mukava löytämisen ilo, enkä ole koskaan jäänyt ilman kattoa. Kerran tosin päädyin nukkumaan hotellin aulassa.

Viisumiasioista kannattaa olla perillä ennen matkaa. Joskus matka voi tyssätä jo lentokentällä, ellei viisumia ole. Moneen maahan pääsee suomalaisena ilman viisumia tai viisumin saa helposti kentältä, mutta kannattaa ottaa selvää säädöksistä. Esimerkiksi Thaimaasta käsin on helppoa järjestää naapurimaiden viisumit.

Matkustusilmoitus

Jos satut liikkumaan katastrofialueella, tietääkö joku sinun olevan turvassa? Tai tiedätkö vaikka lähestyvästä hirmumyrskystä? Itse sain juuri pari päivää sitten tiedon Etelä-Thaimaahan iskevästä myrskystä tekstiviestillä. Tekemällä matkustusilmoituksen, teet kaiken helpommaksi kaikille hätätilanteessa.

Postit ja muut tärkeät

Nykyään suurimman osan laskuista saa suoraan sähköisessä muodossa, joten postien kanssa harvoin tulee enää ongelmia.

Myös verkkopankin saa onneksi nykyään sovelluksena eikä enää tarvitse huolehtia verkkopankkitunnuksista. Tunnukset kannattaa kirjoittaa johonkin ylös, reissussa tällaiset saattavat jopa unohtua.

Rokotukset ja terveys

Ovatko perusrokotukset kunnossa? Kukaan muu ei pidä näistä kirjaa kuin sinä. Esimerkiksi jäykkäkouristus on oltava voimassa, jos vaikka apina puraisee tai astut naulaan. Jokaisen matkailijan täytyy ottaa A-hepatiiitti ja B-hepatiitti -rokotus. Itse olen täydentänyt omiani myös rokotuksella C-hepatiittia vastaan. Aasiassa matkailtuani olen rokottanut itseni myös Japanin aivokuumetta vastaan ja Etelä-Amerikassa jotkut maat jopa vaativat Keltakuume-rokotteen.

Entäs malaria? Selvitä, onko matkakohteessasi hyttysten levittämää malariaa. Jos on, hanki lääkkeet joko Suomesta tai kohdemaasta. Olen itse joskus hankkinut lääkkeet viime tingassa vasta kohdemaastakin, mutta Malarone on lääkkeistä paras (ja kallein). Jos epäilet saaneesi malarian, hoitoon pitää hakeutua välittömästi. Dengue-kuumeesta kannattaa olla tietoinen, vaikka sitä vastaan ei voi suojautua muuten kuin välttämällä hyttystenpistoja. Jos dengue iskee, vain lepo auttaa. Muista, että verenvuotoriskin takia verta ohentavia särkylääkkeitä ei saa käyttää. Minusta hyttyset tykkäävät ikävä kyllä vähän liikaakin, mutta yritän parhaani mukaan vältellä pistoja. Oma hyttysverkko on loistava matkakumppani.

Paljon on säädettävää ja muistettavaa ennen pidempää reissua, mutta lähes kaikki on hoidettavissa myös matkalta. Yleensä kaikkea stressaa enemmän etu- kuin jälkikäteen ja yleensä asioilla on tapana järjestyä.

Psst! Lukaise myös juttu pakkausvinkeistä ja juttu suosikkirinkastani.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top