matkan valmistelu

Miten valmistaudun matkaa varten?

Kun matka lähestyy, miten minä siihen valmistaudun? Ovatko hotellit varattu etukäteen ja onko kaikesta mahdollisesta tekemisestä ja näkemisestä otettu selvää? Onko tarkka aikataulu tehty ja ovatko laukut jo pakattuina hyvissä ajoin ennen reissuun lähtemistä?

Mitä enemmän olen matkaillut, sitä rennommaksi olen kaiken matkailuun liittyvän suhteen tullut – välillä liiankin rennoksi. Passin voimassaoloajan varmistan jo heti matkoja varattaessa, mutta kaikki muu tuntuu nykyään jäävän viime tinkaan. Se on kai tyypillistä tällaiselle hieman boheemille luonteelle?

Mitä enemmän olen liikkunut maailmalla, sitä luottavaisemmaksi olen tullut. Olen alkanut luottamaan, että kaikki järjestyy. Aina löytyy joku majapaikka ja aina löytyy joku ihminen, joka osaa auttaa milloin missäkin ongelmatilanteessa. Kaikesta selviää, tavalla tai toisella.

Välillä liika luottaminen kostautuu ja sen sijaan, että olisin valmistautunut kaikkeen hyvissä ajoin joudun välillä maksamaan tyhjästä tai joudun säätämään sitä tai tätä. Silti, aina kaikki järjestyy.

Pakkaan mielessäni jo viikko pari ennen matkaa, mutta konkreettisesti se tapahtuu yleensä edellisenä iltana.

Ennen matkaa tehtävät valmistelut

Joka kerta otan matkalle mukaan liian paljon kaikkea, vaikka tiedän kantavani kaiken selässäni. Yleensä matkalla tykästyn pariin vaatekappaleeseen ja niissä tulee pyörittyä, kunhan ne ovat enemmän tai vähemmän puhtaat.

Vaihdan vähän paikallista valuuttaa edellisenä päivänä ja haen apteekista mahdollisesti tarvittavat lääkkeet juuri matkaa ennen. Rokotteiden voimassaolosta pyrin olemaan tietoinen aina. Silti viimeistään pari viikkoa ennen reissua on hyvä herätä tarkastamaan, ovatko jäykkäkouristus, hepatiitit ja muut oleelliset rokotukset voimassa.

Majapaikan saatan varata ensimmäiselle ja ehkä toisellekin yölle, mutta yleensä haluan jättää vaihtoehdoille mahdollisuuden. Mitäs, jos löydänkin etukäteen varaamaani paremman ja hienomman majapaikan? Entäs, jos en laisinkaan halua jäädä paikkaan, jonne luulin olevani menossa? Spontaaniudelle pitää jäädä tilaa.

Tunnen itseni. Olen vaihtelunhaluinen ja kaipaan tietynlaista vapautta.

Mahdollisuus muuttaa suunnitelmia

Saatan muuttaa mieltäni matkan aikana tai tavata ihmisiä, joiden reissuun haluan liittyä. Muistan matkan, kun minun piti olla Malesian Borneolla seitsemän viikkoa, mutta jolloin päätin lähteä Indonesiaan matkani puolessa välissä. Muistan myös reissun, kun olin aikonut reissata pitkin Indonesiaa, mutta jolloin viisumisäätöjen takia päätinkin vaihtaa maata ja mennä Malesiaan.

Välillä suunnitelman muuttaminen tekee matkasta entistäkin antoisamman ja yllätyksellisemmän. Jos kaikki on etukäteen suunniteltua ja mietittyä, hetkiin heittäytyminen rajoittuu. Jos koko kahden viikon lomalle on majoitukset varattu etukäteen, suunnitelman muuttaminen on vaikeampaa.

Viikon päästä lähden taas reissuun. Suuntana on tällä kertaa Aasia ja siellä tarkemmin Malediivit sekä Sri Lanka. Jälkimmäinen on tuttu paikka ja menemme sinne ilman suurempaa suunnitelmaa, mutta Malediivit menee sarjassamme paikkoihin, joihin ei noin vain mennä. Sitä osuutta matkasta on edes hieman jo suunniteltu.

Malediiveillä liikkuminen ja yöpyminen on rajoitettua ja sinne olemme varanneet yöpaikan muutamaksi yöksi. Toisaalta, kaikki muu on vielä auki. Jos sinulla on upeita vinkkejä Malediiveille tai Sri Lankallekin, niin heitähän ne ilmoille.

Millainen matkaan valmistautuja sinä olet? Jätätkö spontaaniudelle varaa vai haluatko hallita matkan kulun tarkemmin?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.