carpe diem

Miksen uskaltaisi?

”Miten sä uskallat?” on kysymys johon törmään lähes joka kerta kertoessani reissusuunnitelmistani jollekin. Uskallan, koska en elä pelko edellä.

Keskustelu jatkuu joka kerta myös lauseella ”Ja vielä yksin? Mä en ikinä uskaltaisi!”. Kyllä, minä uskallan ja sinunkin kannattaisi edes yrittää uskaltaa. Suosittelen uskaltamista ja oman mukavuusalueen ulkopuolelle astumista. Kuten kliseinenkin sananparsi kertoo, vasta siellä alkaa tapahtua ihmeitä.

Ihmettelen suuresti, miksi ihmiset eivät uskalla toteuttaa unelmiaan. Suurin osa elämän ikimuistoisimmista ja jännittävimmistä asioista tapahtuu silloin, kun on uskaltanut ottaa sen ensimmäisen askeleen.

Jos jatkuvasti pelkää ja miettii mahdollisia riskejä, moni asia jää tekemättä. Tosiasia on, että jo kadun ylittäminen on suuri riski. Tomaatin leikkaaminen on riski ja autolla ajaminen on riski. Kukaan ei kuitenkaan koskaan kysy, ”Miten uskallat ylittää tuon kadun?”. Ei elämästä todellakaan selviä hengissä, ei edes mukavuusalueella.

Jatkuva riskien miettiminen ja pelko estävät ihmisiä toteuttamasta unelmiaan. Voin vannoa, että ensimmäisen pelon voittamisen jälkeen uskaltaa jo seuraavalla kerralla uhmata pelkoaan vielä enemmän. Jossakin vaiheessa tulee vaiheeseen, jolloin pelko ei enää rajoita. Kun on ensimmäisen kerran lähtenyt esimerkiksi yksin reissuun, voin vannoa, että seuraavalla kerralla on itsestäänselvää, että uskaltaa.

Sitä vain rupeaa luottamaan itseensä ja muihin. Rupeaa luottamaan, että ”kyllä mä pärjään”. Oma intuitio ja terve järki kyllä kertovat, missä vaiheessa ollaan menty liian pitkälle. Kehotan sinuakin tekemään edes silloin tällöin jotakin, mitä et ole aiemmin uskaltanut tehdä! Toteuta niitä unelmia! Muista kuitenkin, että on eri asia olla rohkea kuin tyhmänrohkea!

Minä uskallan kyllä lähteä yksin reissuun, jos olen jo uskaltanut…

… lähteä 17-vuotiaana mistään mitään tietämättä vuodeksi asumaan vieraaseen maahan ja vieraan perheen luokse.
… lähteä kesätöihin Espanjaan ilman, että edes tuolloin puhuin sanaakaan espanjaa tai edes tiesin, minne olin menossa.
… lähteä interreilaamaan Eurooppaa ristiin rastiin ilman suunnitelmaa.
… kävellä viidakossa keskellä yötä ja bongailla tarantelloja.
… sukeltaa haiparven keskellä.
… liitää köysirataa pitkin kymmenien metrien korkeudessa viidakon yllä.
… silittää kulkukoiraa.
… jakaa huoneen tuntemattomien ihmisten kanssa.
… tutkia viidakkoa ja liittyä nenäapinoiden seuraan.
… syödä ruokaa intialaisesta katukeittiöstä.
… viettää aikaa vieraan perheen pihamaalla ilman yhteistä kieltä.
… syödä muurahaisen.
… ajaa skootterilla kadun vasenta puolta kaupungin keskustassa.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.