Metsämajoitusta ja ekologista elämää Virossa

En koe tyypillisiä majapaikkoja kovinkaan kiinnostavina. Jos mahdollista, valitsen katokseni pään päälle mieluummin ikimuistoisen ja elämyksellisen paikan kuin tyypillisen hotellihuoneen.

Ennen nopealla aikataululla kasaan kyhättyä Viron matkaa reissussa osan aikaa mukanani ollut ystävä kertoi löytäneensä AirBnB:stä kiinnostavan metsämajoituksen. Metsämajoitus vaikutti hyvältä, mutta tutkailin Viron kiinnostavia majapaikkoja vielä itsekin. Lopulta päädyin saman metsämajoituksen ilmoitukseen ja siinä se oli, sinne halusin.

Majoitus Eesti
Katoilla kasvaa heinää. Ekologista ja kaunistakin!

Paikka sijaitsee Tallinnasta noin tunnin matkan päässä, riippuu tietysti millä liikkuu. Pieni kylä nimeltä Loksa ja sen lähellä vielä pienempi kylä nimeltä Hara, on paikka, jossa tämä rauhoittava miljöö sijaitsee.

Kyseessä on ekologinen majoitus; brittiläisen Jonin ja eestiläisen Maarjan koti ja kodin pihapiiri. Pihaan saavuttaessa näkee vapaana viilettäviä kanoja ja kissoja, pari ankkaakin. Lasista tehty kasvihuone ja upea ulkokeittiö, joka on suosikkipaikkani koko pihamaalla. Sitä saa käyttää vapaasti. Kyllä siinä metsää tuijotellen kelpasi kokkailla. Kanat ja kissat tosin yrittivät välillä päästä käsiksi herkkuihimme, kukapa ei olisi halunnut.

majoitus eesti
Meidän herkkuaamiainen, lähiruokaa parhaimmillaan.
eesti
Viisi minuuttia vanhat kananmunat, tuoretta jos joku.
majoitus eesti
Maailman paras vessa.
majoitus eesti
Yksi monista pihapiirin elukoista, aamuisin kiekuva kukko.
majoitus eesti
Tälle kanalle olisi maistunut meidän ruoka enemmän kuin hyvin. Taisi se jotakin varastaakin lautaselta.
majoitus eesti
Pihapiirin tyypillisiä hetkiä.
majoitus eesti
Ystäväni Carita teki tuttavuutta talon kissoihin ja kanoihin.
kasvihuone
”Every time you eat a tomato, think of me.”

Kuivakäymälä on värikäs ja sen vieressä lukee ”Maailma parim WC”. Nestemäiset tarpeet tehdään pissaamalla puskaan. Juoksevaa vettä ei paikassa ole ja suihkukin sijaitsee puun alla. Sen juokseva vesi tulee kanisterista, johon vesi johdetaan viereisestä joesta. Tunnelmllinen sauna on tehty luonnonmateriaaleista; savesta, mudasta ja oljista.

I own less than ever before but still I am happier. – Jim

Kasvihuoneessa ja kasvimaalla kasvaa yrttejä ja kukkia kamomillasta basilikaan ja rucolaan. Niitä saa käyttää vapaasti. Metsä oli oman visiittini aikaan pullollaan mustikoita ja vadelmia, kantarellejakin löysimme. Kananmunia saimme käyttöömme heti, kun kanat olivat ne aamullla yhdeksän aikaan munineet. Voisiko tuoreempaa aamiaista ollakaan kuin näistä raaka-ainesta rakennettu aamiainen? Tuskinpa. Itse majoitus tapahtuu jurttaa muistuttavassa, suuressa teltassa. Teltta on omassa rauhassaan, metsässä. Sen välittömässä ympäristössä on tulentekopaikka ja riippumatto. Teltan huonekalut on tehty luonnonmateriaaleista, lähinnä puusta. Sänky on maailman kaunein sänky; se on tehty eurolavoista ja puupölkyistä. Katossa on kuivatettuja kasveja.

majoitus eesti
Metsäteltta, jossa majoituimme.
_MG_4485
Aika tunnelmallista, vai?
majoitus eesti
Teltan fiilistä sisältäpäin.
_MG_4366
Kurkistus telttaamme.
majoitus eesti
Tämä sänky on niin kaunis.

Illalla pihamaalla sirittävät heinäsirkat kuin tropiikissa konsanaan ja tähtitaivasta vasten näkyvät mäntyjen siluetit muistuttivat palmujen vastaavia. Valaistus teltassa tapahtuu kynttilöiden avulla. Tunnelma on kaikin puolin rauhoittava, omalaisensa metsäretriitti.

Jollakin tavoin tämä majoitus muistutti minua yöstä Saharan autiomaassa. Tämä on Pohjolan versio vastaavasta, monin tavoin luonnon armoilla ja eristyksissä olevasta, majoituksesta. Omalla tavallaan yhtä ainutlaatuinen kokemus tämäkin on!

Only do things that make you happy. – Jim

Kuvitella, että Jim ja Maarja elävät elämäänsä näin, yksinkertaisesti ja luontoa kunnioittaen. He ovat reissaajia, jotka tapasivat kirjaimellisesti tanssilattialla. He reissasivat omilla tahoillaan sekä yhdessä maailmalla ja asuivat Meksikossa jopa Kleinbus-hippipakussa, unelmieni autossa. Sen rikkouduttua he vaihtoivat vanhaan koulubussiin ja reissasivat sekä asuivat siinä.

_MG_4450
Projekti koti käynnissä.
_MG_4360
Talon emäntä, Maarja.
_MG_4340
Talon isäntä, Jim, rakennuspuuhissa.
_MG_4348
Talo täytyy eristää talveksi edellistä talvea paremmin. Oli kuulemma aika kylmät oltavat viime talvena.

Tarinoita tällä pariskunnalla varmasti riittää. Nyt he ovat kuitenkin päättäneet asettua tänne, metsän keskelle, Lahemaan kansallispuistoon Kaakkois-Virossa. Täältä he ostivat palan maata ja sen mukana tulleen pienen mökin, jota he remontoivat lattiasta kattoon, ekologisesti. Kysyin, onko talolla ja koko paikalla nimeä, johon Maarja vastasi: ”Kutsumme tätä nimellä Project home eli Projekti koti”.

_MG_3841
Tässä se niin sanottu Projekti koti on.
_MG_3836
Saunakin sopii ympäristöönsä.
_MG_3804
Tämä keittiö, ah!
_MG_3802
Ihana sisustusidea; puunjuurakoihin ripustetut keittiövälineet.
_MG_3792
Pizzaa kiviuunissa?
_MG_3785
Tässä on suihku. Se laitetaan päälle kiipeämällä puuhun, jossa on vesikanisteri.
_MG_3783
Energiaa aurinkopaneeleilla. Näiden alla latasin muun muassa puhelintani.

Sitä ei näköjään voi koskaan tietää, minne tie vie. Minun tieni toi nyt heidän luoksensa ja hyvä niin. Metsäretriitti tuli tarpeeseen ja omassakin elämässä nämä yksinkertaisemmat asiat ovat alkaneet nostaa enemmän ja enemmän päätään. Onneksi itsellänikin on muuten pian muutto lähemmäksi luontoa, hertttaiseen puutaloon. Nyt on urbaanin elämän sijasta selkeästi menossa jonkinlainen viidakkovaihe. Aika aikaansa kutakin, nyt on tämän vuoro.

Suuret suositukset Jimin ja Maarjan Project Home -majoitukselle! On hienoa, että enemmän ja enemmän ihmisiä siirtyy lähemmäs luontoa, asumaan kuluttaen vain vähän rahaa, mutta toisella tavalla rikkaasti. Iso peukku off grid- elämälle!

Suosittelen lämpimästi kaikille yhteisöllisyydestä, aitoudesta, maanläheisyydestä, rauhallisuudesta ja ainutlaatuisuudesta pitäville (jotka eivät ole liian pakkomielteisiä hygieniasta, heh). Täällä ei tosiaan läträtä kuumassa suihkussa monia minuutteja ja puskassa täytyy pystyä pissata.

Project Home on yksi omista suosikkimajapaikoistani koko reissuhistoriani aikana ja tulen varmasti vielä palaamaan joku päivä – pitäähän minun tietää, miten projekti on edennyt.

There is no wifi in the forest but I am sure you will find a better connection.

 

VINKKI: Harassa sijaitsee erittäin kiinnostava hylätty sukellusvenetukikohta. Lue lisää!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.