Matkaoppaat – onko niistä hyötyä?

Onko matkaoppaista hyötyä? Tarvitseeko ennen matkaa selata vino pino oppaita vai voiko matkaan vain lähteä ilman, että ottaa sen suuremmin selvää matkakohteesta?

Suhteeni matkaoppaisiin on ristiriitainen. Ennen ostin aina ennen reissua Lonely Planetin tai muun vastaavan reppureissaajien Raamatun ja selailin sitä päivittäin jopa kuukausia ennen reissua. Oli mahtavaa fiilistellä etukäteen kaikkea mahdollista ja jo ennen koneeseen astumistakaan elää mielessäni tulevaa matkaa. Kirjat ovat helppo tapa löytää uudesta maasta kaikki kiinnostavat kohteet, jotka joku muu on jo löytänyt ja hyväksi todennut.

Viime vuoden reissuni Sri Lankaan päätin kuitenkin toteuttaa ilman minkäänlaista matkaopasta. En edes juurikaan ottanut selvää, mitä maalla olisi tarjottavanaan. Halusin mennä paikan päälle ja sattuman kautta päätyä milloin minnekin ja kokea löytämisen riemua. Halusin etsiä paikkoja, jotka eivät ole jokaisen Lonely Planetia tai Footprintiä seuraavan reissaajan listalla tai jos ovat, halusin päätyä niihin jonkun matkallani tapaaman henkilön suosituksen kautta tai muuten vain sattuman kautta. Halusin päätyä paikkoihin, en päättää mennä minnekään erityisesti. Halusin olla matkalla ilman suunnitelmia.

Paikalliset ja toiset reissaajat tietävät paremmin kuin matkaoppaat

Ajatuksena se oli huippuidea, mutta silti päätin, että ensi kerralla (ellei reissu ole yli 2kk pitkä) taidan ottaa edes jonkinlaisen matkaoppaan mukaan uuteen paikkaan. Kuukauden reissulla tuntui, että on yllättävän haastavaa saada selville, mitä tekemistä ja näkemistä maassa oikeasti on. Paikalliset suosittelevat helposti turistien suosimia paikkoja ja reissaajatkin tuntuivat mainitsevan samoja paikkoja, joita oppaastakin olisi varmasti voinut helposti löytää.

Paikalliset tietävät parhaimmat paikat, jos vain osaa kysyä oikean kysymyksen ja tietää mitä etsii. Yllättävän usein paikalliset haluavat näyttää paikkoja, joita he kuvittelevat turistien haluavan nähdä. Itse haluan enemmän kokea kuin nähdä. Muilta reissaajilta kannattaa ehdottomasti kysellä vähän vinkkejä, vaikka tietysti jokainen vinkki onkin aina jonkun yksittäisen ihmisen mielipide ja kokemus tietystä paikasta – sekin on aina monen tekijän summa.

Yhden tärkeän asian olen kantapään kautta oppinut; luultavasti se pari vuotta vanhan Lonely Planetin rauhallinen surffiranta ei ole tässä hetkessä rauhallista surffirantaa nähnytkään. Kirjat antavat hyvää tietoa, mutta varsinkin majapaikkojen valinnassa suosittelen itse etsimistä. Yleensä ne tuntemattomammat majapaikat, jotka eivät ole jokaisen Lonely Planet -matkailijan reitin varrella, saattavat olla myös hinnaltaan edullisempia. Samoin paratiisimaisin surffiranta löytyy varmasti paremmin sattuman ja suosituksien kautta.

Päädyin tämän täysin matkaoppaattoman matkan jälkeen lopputulokseen, että vaikka yritin boikotoida matkaoppaita, helpottavat ne reissun suunnitelua ja toteuttamista suuresti. Edes joku pieni kirja, jossa on ne pakolliset kartat on varsin hyödyllinen, jos reissun aika on rajoitettu. Suositeltuja reittejä ei luonnollisesti kannata orjamaisesti noudattaa, mutta ainakin se kirja antaa vähän infoa välimatkoista ja muista faktoista. Jos taas matkan aika on pidempi, suosittelen matkaan lähtemistä ilman liian suuria suunnitelmia ja tarkkoja reittejä.

Ideoita ja fiiliksiä kirjoista, lehdistä ja blogeista kannattaa etsiä, kunhan pitää mielessä, että matkoilla parhaita paikkoja saattavat usein olla juuri ne kirjan suosittelemien paikkojen välillä sijaitsevat paikat. Ne paikat, joihin kukaan muu ei koskaan pysähdy. Toisaalta taas tässäkin, kyllä nekin turistioppaiden suositellut paikat ovat kirjoihin jostakin syystä päätyneet ja ovat monesti visiitin arvoisia!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.