matkailuato euroopassa

Matkailuautolla Euroopan rannoilla

MInkälaista on matkata Euroopassa matkailuautolla? Matkailuauto tai pakettiauto mahdollistaa todellisen vapauden Euroopan matkalla, ainoat rajoitteet ovat aika ja säädökset. 

Meidän 27-vuotias matkailuautomme, Oskari, on onnekas kaveri. Se on päässyt entisen omistajansa kanssa kiertelemään Suomea ja meidän kanssamme laajentamaan reviiriään jo suureen osaan Eurooppaa, Baltia mukaan lukien.

Espanjalainen lähti unelmiensa matkalle lähes tasan vuosi sitten. Hän ajoi auton Suomesta Baltian läpi Ranskaan, Atlantin aaltojen kohinan luokse. Minä hyppäsin kyytiin pariksi viikoksi Ranskassa, josta ajoimme yhdessä lähes koko Biskajanlahden läpi, Espanjan Galiciaan asti. Auto jäi talviteloille Espanjaan, josta meidän yhteinen matkamme jatkui tänä kesänä Portugaliin asti. Portugalista jouduin itse jatkamaan matkaa lentämällä, mutta espanjalainen ajoi Oskarin takaisin Suomeen elokuuksi. Kilometrejä kertyi ja autovanhus laahusti, mutta selvisi kuin selvisikin pitkästä matkasta. Katsastuksestakin vanha herra meni toisella kerralla läpi. Pelkäsimme jo pahinta, mutta vielä pääsemme seikkailemaan Oskarin kanssa ennen autonvaihtoa.

Lukuvinkki: Lue matkapäiväkirjani Euroopan matkalta tästä jutusta.

Karavaanari Euroopassa

Matkailuautolla Etelä-Euroopassa

Matkailuautoilu on kohdallamme välillä kovinkin erilaista etelän surffirannoilla kuin Suomessa. Suomessa hakeudumme lähes poikkeuksetta rauhaan, omiin salaisiin puskaparkkeihin ja kauas kaikista muista. Menemme sinne, missä muita ei näy. Suomessa emme hae karavaanaukselta yhteisöllisyyttä, haemme rauhaa. Yhteisöllisyyttä saan jo kotoa, asunhan kommuunissa.

Toista se on esimerkiksi Portugalissa ja Espanjassa. Tunnemme olevamme enemmän turvassa, jos samalla rantaparkkipaikalla on edes joku muu. Sitä paitsi, pakut ja matkailuautot ovat siellä, missä surffiaallot ovat. Etelässä etsimme heimolaisiamme, muita rantakaravaanareita. On hauskaakin hengata muiden kanssa edes hetkittäin.

Lukuvinkki Seikkailijattarissa: Haluaisitko muuttaa pakettiautoon?

Karavaanari Euroopassa

Karavaanari Euroopassa

Yhteisöllisesti tai ei, karavaanaus on yksi parhaista tavoista matkustaa, jopa muualla kuin kotimaassa. Kulkuneuvon ja kodin yhdistelmä on nerokas ja mietin jo, milloin ja missä pääsisin seuraavalle karavaanausreissulleni. Mietin jopa elämää liikkuvassa kodissa. Suoraan sanottuna, tällä hetkellä sekin tuntuu erittäin kiehtovalta ajatukselta. Unelmia, unelmia − niitä riittää!

Mitä kannattaa ainakin ottaa huomioon niin sanotulla matkailuautoilijan puskaparkkireisulla Euroopassa?

  • Parkkeeraus on melko vapaata, mutta säädöksiäkin riittää. Minne tahansa ei saa jäädä yöksi ja maanomistajalla on mahdollisuus häätää tunkeilijat pois tai ainakin vaatia pientä korvausta.
  • Parhaita puskaparkkipaikkoja ovat yleensä pienten kylien uimarannat. Jos puhutaan Atlantin rannikosta, käytännössä jokaisella kylällä on oma rantansa. Mitä pienenpi paikkakunta, sitä hiljaisempi ranta. Rannoilla on usein jopa suihkut ja vessat.
  • Rantabulevardeilla ja kaupunkien keskusta-alueilla on paljon rajoituksia. Etsi alue keskustan laidalta, jossa näkyy muitakin karavaanareita ja pakuilijoita, se on usein hyvä merkki.
  • Suosi pienempiä teitä. Pieniltä teiltä on helpompi nähdä esimerkiksi rantojen kyltit. Kaiken lisäksi, säästät tiemaksuissa pitkän pennin.
  • Muista: ei roskia luontoon. Älä jätä jälkeesi mitään.
  • Vessan voi tyhjentää esimerkiksi leirintäalueella, samoin kuin täyttää vesitankin. Esimerkiksi Portugalissa on monia karavaaniparkkeja, joissa nämä palvelut ovat ilmaiset.
  • Netissä on sivustoja, joihin on listattu ilmaiset ja maksullisetkin parkkialueet. Yksi suosituimmista applikaatioista/sivustoista on Park4Night.
  • Kuten Suomessa, parkkeerata saa, leiriytyä ei. Silti useasti näkee autojen edustalla pöytiä ja tuoleja, ehkei se aina ole niin vakavaa. Mitä hiljaisempi ranta, sitä löyhemmät säännöt.
  • Kesäkaudella lähes kaikki paikat ruuhkautuvat, harkitse matkasi ajankohtaa kaksi kertaa. Ehkä menetkin sesongin ulkopuolella? Ja suosituimpia kohteita kannattaa välttää.
  • Mieti turvallisuutta. Onko hyvä idea olla liian itsekseen, liian näkyvällä paikalla? Suomessa autossa on yleensä turvattu olo, mutta Etelä-Euroopassa kannattaa olla hieman varuillaan.

Lukusuositus: Lue myös juttu vastuullisesta puskaparkkeerauksesta!

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.